07-03-2021

Κορονοϊός: Έως και τρεις μήνες μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό όσοι έχουν νοσήσει

Μπορούν να καθυστερήσουν τη λήψη του εμβολίου μέχρι να παρέλθουν 90 ημέρες από τη λοίμωξη, απαντά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Μολονότι ανακοινώθηκε πως θα υπάρξει καθυστέρηση μιας εβδομάδας στις παραδόσεις των εμβολίων των Pfizer/BionTech, το πρόγραμμα του εμβολιασμού στη χώρα συνεχίζεται με τους δικούς του ρυθμούς, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των ατόμων 85+ κατά την πρώτη μέρα του εμβολιασμού της ηλικιακής αυτής ομάδας.

Για όσους έχουν ήδη νοσήσει από τον κορονοϊό, οι οποίοι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα ανέρχονται σε σχεδόν 140 χιλιάδες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανέφερε πως έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να παραχωρήσουν την προτεραιότητά τους στους συμπολίτες τους που δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της νόσου και να εμβολιαστούν σε δεύτερο χρόνο, χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο στην υγεία τους.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στην απαντητική της επιστολή στον ΙΣΑ ανέφερε τα εξής:

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μετά από μελέτη των υπαρχόντων -μέχρι σήμερα – στοιχείων στη διεθνή βιβλιογραφία έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι άτομα που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό μπορούν να εμβολιαστούν, μετά τουλάχιστον την πάροδο της οξείας φάσης της νόσου. Επιπρόσθετα, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι η επαναλοίμωξη με τον ιό SARSCoV-2 είναι σπάνια τις πρώτες 90 ημέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Για το λόγο αυτό, άτομα με πρόσφατη λοίμωξη, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου των 90 ημερών».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ