28-02-2021

Στο ΣτΕ… κατόπιν εορτής η Εκκλησία και 81 Μητροπόλεις για τα μέτρα των Θεοφανείων

Η Εκκλησία υποστηρίζει ότι η Πολιτεία, ενώ πήρε αυστηρά μέτρα για τα Θεοφάνεια, δεν έκανε το ίδιο για τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και διασκεδάσεις σε κατοικίες συγγενών και φίλων

Προσφυγές… κατόπιν εορτής για την ακύρωση των μέτρων της Πολιτείας που απαγόρευσαν τη συμμετοχή των πιστών στον εορτασμό των Θεοφανείων κατέθεσαν, τελικά, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις ανά τη χώρα. «Δεν πήρατε ίδια μέτρα για κομμωτήρια, ρεβεγιόν», αναφέρουν… 

Οι προσφυγές αυτές κατατέθηκαν, αλλά αυτό έγινε αργά το απόγευμα της Τρίτης (στις 5 του νήμα και παραμονή των Θεοφανείων), και ενώ οι γραμματείες του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν κλείσει. Οι δύο αιτήσεις θα συζητηθούν, μάλιστα, στην Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από σχετική πράξη της πρόεδρου του Μαίρης Σάρπ.

Συγκεκριμένα, οι δυο αιτήσεις, κατατέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες το βράδυ της παραμονής των Θεοφανείων (Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2021) ηλεκτρονικά δύο αιτήσεις ακύρωσης. Η πρώτη κατατέθηκε 7,40 μ.μ. και η δεύτερη 8,30 μ.μ. και όπως είναι φυσικό οι δικαστικοί υπάλληλοι του ΣτΕ έλαβαν σήμερα γνώση των καταθέσεων αυτών, καθώς χθες ήταν αργία. Μάλιστα, οι προσφεύγοντες δεν κατέθεσαν ούτε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής, ούτε αίτημα αναστολής κατά των μέτρων.

Έτσι, τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν και με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, αλλά και με συνωστισμό, με τους επιστήμονες να είναι, μάλιστα, προβληματισμένοι από τις εικόνες σε πολλούς ναούς και όχι μόνο.

Με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αναφέρει: «Κοιτάξτε τι μέτρα πήρε η Εκκλησία και μετά πηγαίντε σε παραλίες και πλατείες. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη».

Τι υποστηρίζουν στις προσφυγές

«Στις αιτήσεις τους στο ΣτΕ η Εκκλησία της Ελλάδος, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και 81 Μητροπόλεις στρέφονται κατά της από 2.1.2121 κοινής υπουργικής απόφασης (έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από το COVID-19) στην οποία εμπεριέχονται και τα μέτρα της Πολιτείας για την ημέρα των Θεοφανείων.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως η επίμαχη απόφαση είναι παράνομη και αντισυνταγματική, απρόσφορη και προδήλως δυσανάλογη. Και αυτό καθώς, όπως αναφέρεται στις προσφυγές, η Πολιτεία επέλεξε να μην προστατεύσει τη δημόσια λατρεία σε αντίθεση με άλλα δικαιώματα, όπως π.χ., τον καλλωπισμό, τις επισκέψεις και τη διασκέδαση σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ακόμη, στις προσφυγές αναφέρεται ότι το δικαίωμα εορτασμού των Θεοφανίων θα μπορούσε να διατηρηθεί υπό αυστηρούς περιορισμούς, όπως είναι 25 ή 50 άτομα ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε Εκκλησίας ή ένα άτομο ανά 1,5 τ.μ. ή απόσταση δυο μέτρων ανά εκκλησιαζόμενο, κ.λπ».

Υπενθυμίζεται ότι τελικά τα Θεοφάνεια γιορτάστηκαν με ανοιχτούς τους ναούς (με περιορισμένο αριθμό πιστών) και χωρίς να γίνει αγιασμός σε εξωτερικούς χώρους, μετά τον συμβιβασμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην Εκκλησία και τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, οι δυο πλευρές είχαν βρεθεί στα… χαρακώματα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων.  Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιανουαρίου ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είχε πει, ανακοινώνοντας το νέο σκληρό lockdown που θα ισχύει έως 11 Ιανουαρίου, ότι «οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ η λειτουργία θα γίνει στο εσωτερικό των ναών από τους ιερείς». Κάτι που δεν ίσχυσε, με την Εκκλησία να κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες από την κυβέρνηση».

Όπως είχε ανακοινωθεί, τα μέτρα που ισχύουν και τώρα για σκληρό lockdown σε όλη τη χώρα ανακοινώθηκαν έκτακτα το περασμένο Σάββατο (02/01) από τον Στέλιο Πέτσα, ήταν απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία όλων των βαθμίδων.

Σημειώνεται, ότι την Τρίτη (05/01), η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε τρεις αιτήσεις πολιτών, κατά κανόνα δικηγόρων, οι οποίοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της πολιτείας με τις οποίες προβλέπονταν η συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων και του Νέου έτους, λόγω του COVID-19.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ