24-02-2021

Επεισόδιο στα Ίμια: Τουρκική ακταιωρός συγκρούστηκε με δύο σκάφη του Λιμενικού (video)

Η τουρκική ακτοφυλακή λέει ότι «απέτρεψε την κρίση που προσπαθούσαν να προκαλέσουν οι έλληνες Λιμενικοί και οι ψαράδες στην περιοχή»

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν λένε να σταματήσουν στο Αιγαίο, καθώς σκάφος της ακτοφυλακής από τη γειτονική χώρα συγκρούστηκε στην περιοχή των Ιμίων με δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού.

Σύμφωνα με το «militaire.gr» η σύγκρουση έγινε όταν η τουρκική ακτοφυλακίδα επιχείρησε να απομακρύνει το σκάφος του Λιμενικού από την περιοχή.

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, το πρωί έλληνες ψαράδες με πέντε σκάφη βρίσκονταν στην περιοχή και τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής εμφανίστηκαν και απαίτησαν από τους αλιείς να αποχωρήσουν. Οι ψαράδες κάλεσαν το Λιμενικό το οποίο έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη. Σκάφη από τις δυο πλευρές δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται τόσο κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά τώρα φέρεται να υπήρξε θερμό επεισόδιο.

Δεύτερο σκάφος του Λιμενικού έσπευσε προς υποστήριξη αλλά το τουρκικό σκάφος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά συνέχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί και με τα δύο ελληνικά σκάφη, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποστεί ζημιές.

Σύμφωνα με τους Τούρκους και την ιστοσελίδα «anterhaber.com», το επεισόδιο συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης (05/01) και το περιγράφουν ως εξής, χωρίς να αναφέρουν κάτι για σύγκρουση σκαφών:

«Η τουρκική ακτοφυλακή δεν επέτρεψε στους Έλληνες ψαράδες και την ακτοφυλακή να έρθουν στους βράχους Kardak (σ.σ. Ίμια) κοντά στην περιοχή Μπόντρουμ. Η ένταση που βίωσε η τουρκική ακτοφυλακή, η οποία προηγήθηκε των Ελλήνων ψαράδων που άλλαζαν συνεχώς τη διαδρομή τους προς τους βράχους Kardak το μεσημέρι, αποτυπώθηκε και στις κάμερες των ειδήσεων. Οι Έλληνες ψαράδες που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Καλυμνο για να έρθουν στους βράχους Kardak, 3,8 μίλια μακριά από την περιοχή Gümüşlük του Bodrum, προσπάθησαν να περάσουν από τα ελληνικά νερά, στους βράχους Kardak το μεσημέρι.

Η τουρκική ακτοφυλακή που περιπολούσε την περιοχή συνοδευόμενη από την ελληνική ακτοφυλακή σταμάτησε τους Έλληνες ψαράδες και την ακτοφυλακή δύο μίλια από τα βράχια. Η ένταση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες συνέβη καθώς οι Έλληνες ψαράδες συχνά άλλαζαν τις διαδρομές τους. Μετά την ένταση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, οι Έλληνες ψαράδες επέστρεψαν στα νησιά τους και δύο σκάφη της ακτοφυλακής συνέχισαν να περιπολούν στην περιοχή. Η τουρκική ακτοφυλακή απέτρεψε την κρίση που προσπαθούσαν να προκαλέσουν οι Έλληνες Λιμενικοί και οι ψαράδες στην περιοχή».

Πηγή: militaire.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ