13-02-2021

Παραμονή Πρωτοχρονιάς στη σκιά του κορονοϊού: Μπλόκα και χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Μια διαφορετική Πρωτοχρονιά

Χιλιάδες αστυνομικοί θα αλλάξουν χρόνο… στους δρόμους, καθώς οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς τόσο σε βασικές οδικές αρτηρίες όσο και σε γειτονιές και σε πλατείες για την τήρηση του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει από τις 22:00 έως τις 5 το πρωί. Όπως είχε γίνει και τα Χριστούγεννα.

Όπως μετέδωσε το «Open TV» στην Αττική, έχουν στηθεί περισσότερα από 30 μπλόκα τα οποία είναι «ενισχυμένα» ενώ άλλα 5 μπλόκα θα πραγματοποιούν ελέγχους σε κεντρικούς άξονες της Αττικής. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στους δρόμους θα βρίσκονται πάνω από 4.000 αστυνομικοί, ενώ θα επιστρατευθούν και τα drone της αστυνομίας. 

Παράλληλα, μηχανές της ΔΙΑΣ και περιπολικά θα διέρχονται δρόμους σε γειτονιές, πραγματοποιώντας και αυτοί ελέγχους.

Προκειμένου να εντοπιστούν όσοι επέλεξαν τη διανυκτέρευση σε κάποιο φιλικό ή οικείο σπίτι το βράδυ της παραμονής πρωτοχρονιάς, η Ελληνική Αστυνομία θα πραγματοποιήσει εντατικούς ελέγχους από τις 05:00 το πρωί της Παρασκευής 1 Δεκεμβρίου έως και τις 07.00 ώστε να εντοπίσει όσους ξενύχτησαν σε… κορονοπάρτι. 

Όσοι κυκλοφορούν αυτές τις ώρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, π.χ. για εργασία, καθώς ο κωδικός 6 δεν ισχύει για επιστροφή από ρεβεγιόν τα ξημερώματα.

Τα μέτρα που ισχύουν την Πρωτοχρονιά

Πέρα από την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 05:00, επιτρέπονται μετακινήσεις με SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, και σύσταση για έως 9 άτομα από δύο οικογένειες στο εορταστικό τραπέζι.

Σύνταγμα λίγες ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Στα αυτοκίνητα επιτρέπεται να επιβαίνουν ταυτόχρονα έως δύο άτομα. Εξαιρούνται τα ανήλικα τέκνα οικογένειας ή εάν μεταφέρεται κάποιο τρίτο άτομο που χρήζει ανάγκης. Να σημειωθεί ότι ειδικά για Παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς επιτρέπεται να επιβαίνουν περισσότερα άτομα στο αυτοκίνητο, όλα μέλη της ίδιας οικογένειας.

Οι πιστοί που θα θελήσουν να βρεθούν στις εκκλησίες θα πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες, δηλαδή κάτω μέγιστο αριθμό 25 ατόμων για τους ιερούς ναούς και 50 για τους μητροπολιτικούς ναούς.

Στο Σύνταγμα λίγες ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μετακινήσεις εκτός νομού

Οι μετακινήσεις εκτός νόμου απαγορεύονται, με τις ακόλουθες εξαιρέσεις:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ