12-02-2021

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο» – «Το εμβόλιο δεν είναι σημάδι χαλαρότητας» (video)

Τι είπε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πόσα εμβόλια έχουν γίνει

Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα για τον κορονοϊό ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές έκαναν τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε την ανησυχία του καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός, ενώ δέκα περιοχές της χώρας συνεχίζουν να έχουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης.

Παράλληλα τόνισε πως την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ενώ η στάση μας την Πρωτοχρονιά θα αποτυπωθεί δύο εβδομάδες αργότερα.

«Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα κρούσματα μετά τις γιορτές αυξάνονται. Το πως θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά θα το δούμε δεκαπέντε μέρες μετά. Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτούμε τους δικούς μας ανθρώπους και τους υγειονομικούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το εμβόλιο δεν είναι σημάδι χαλαρότητας – Δύσκολοι οι επόμενοι δύο μήνες

Τόνισε πως το εμβόλιο δεν αποτελεί σημάδι χαλαρότητας, ενώ σημείωσε πως οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι δύσκολοι καθώς είναι οι κατεξοχήν μήνες των λοιμώξεων.

«Ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19» πρόσθεσε.

«Τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους γι’ αυτή την τεράστια κρίση. Απομένουν όμως οι επόμενοι μήνες προκειμένου να μπορέσει να εμβολιαστεί μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Θα γίνει με ασφάλεια, με τάξη, με σοβαρότητα και σχέδιο με βάση τις εισηγήσεις της Εθνικής Αρχής Εμβολιασμού», υπογράμμισε.

Πιστοποιητικό εμβολιασμού για ιδία χρήση

Ερωτηθείς για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε πως θα είναι για ιδία χρήση, καθώς και ότι καταχωρείται στο μητρώο εμβολιασμού της ΗΔΙΚΑ, όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και θα μπορεί ο πολίτης να μπαίνει στο gov.gr με κωδικούς του taxis και να το εκτυπώνει. Όπως εξήγησε, το πιστοποιητικό θα έχει ψηφιακή σφραγίδα του ελληνικού Δημοσίου και ο πολίτης θα μπορεί να ξέρει τις δόσεις και τις ημερομηνίες που το έκανε.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει 

Σημείωσε επίσης ότι μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί στη χώρα μας 1763 εμβολιασμοί από τους οποίους 1.695 αφορούν υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων και 68 πολιτικούς αρχηγούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, υπουργούς και ασφάλεια.

Πρόγραμμα εμβολιασμών

Από τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα μπουν στο πρόγραμμα εμβολιασμών ακόμα 40 νοσοκομεία και από τις 11 Ιανουαρίου, 36 επιπλέον, και μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός πάνω από 60.000 υγειονομικών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες το σύνολο του εθνικού συστήματος υγείας, όπως είπε. Επίσης, τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στις δομές πρόνοιας. Το ίδιο χρονικό διάστημα, 4 με 20 Ιανουαρίου, θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί των ιδιωτικών κλινικών των νοσοκομείων της χώρας. Οι εμβολιασμοί τους θα πραγματοποιηθούν σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

 

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος τόνισε πως για να πετύχουμε τον στόχο του 70% της συλλογικής ανοσίας θα πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση, τηρώντας τις αποστάσεις και φορώντας μάσκες, ώστε στα μέσα του 2021 να έχουμε μια καλύτερη ζωή και μια καλύτερη πορεία σαν χώρα. Επανέλαβε την έκκληση για τήρηση των μέτρων μαζί με τον εμβολιασμό που οδηγήσει σιγά σιγά στην κανονικότητα.

«Βρισκόμαστε σε ένα ορατό ξέφωτο και μπορούμε να οδηγηθούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντός του πρώτου μισού του 2021, σε πολύ καλύτερη πορεία της χώρας μας» υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος.

«Ας κάνουμε την προσπάθεια να μην έχουμε άλλους νεκρούς. Δεν ζητάμε πολλά πράγματα, κάνουμε έκκληση σε όλους να μπορέσουν να ακολουθήσουν τα μέτρα, ώστε μαζί με τον εμβολιασμό να μπορέσουμε να βιώσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή». Μέχρι τότε όμως, πρόσθεσε, πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατόν, γιατί η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είναι ακόμα υψηλή, έχουμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τύχουμε των ευνοϊκών αποτελεσμάτων των εμβολιασμών, για να ξεπεράσουμε την δυσκολία της στιγμής και να βρεθούμε το 2021 σε ένα καλύτερο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ