06-03-2021

Κορονοϊός: «Δεν έβγαλα και ουρά» – Τι λένε υγειονομικοί που έκαναν το εμβόλιο (video)

Λογικό κατά κάποιους υγειονομικούς, ο κόσμος να εμφανίζεται διστακτικός από τη στιγμή που το εμβόλιο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα

Τις πρώτες εντυπώσεις τους σχετικά με το εμβόλιο και το αν έχει κάποια συμπτώματα ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, μοιράστηκαν υγειονομικοί που το έκαναν χθες, κατά την πρώτη ημέρα υλοποίησης του σχεδίου «Ελευθερία».

Η Ευσταθία Καμπισιούλη, η πρώτη νοσηλεύτρια που εμβολιάστηκε στη χώρα μας, δήλωσε στο Open TV πως αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενη για την έναρξη της διαδικασίας και πως στην ίδια δεν υπήρξε κάποια επιπλοκή.

«Η διαδικασία είναι ότι μπαίνεις στο εμβολιαστικό κέντρο, σε βλέπει γιατρός, και ακολουθεί κανονικά ο εμβολιασμός. Μπορώ να πω πως το εμβόλιο της γρίπης είναι πιο επώδυνο από αυτό του covid-19. Εν συνεχεία περιμένεις 15 λεπτά, γιατί οι αλλεργικές αντιδράσεις που είναι σπανιότατες έχουν καταγραφεί σε αυτά τα 15 λεπτά ως χρονικό διάστημα», ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε ως τιμή της το γεγονός ότι επελέγη ως πρώτη για να εμβολιαστεί.

Η Αντωνία Κουτσούκου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας και διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ήταν, επίσης, από τους πρώτους στη χώρα που έκαναν το εμβόλιο.

«Αισθάνομαι μια χαρά. Κατά 50% μπήκα στη διαδικασία να αποκτήσω ανοσία, μέχρι την επόμενη δόση. Το μόνο εργαλείο για να αντιδράσουμε στις αμφισβητήσεις και τους αμφισβητίες είναι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία, δεν συμμερίζομαι τους παραλογισμούς. Όπως βλέπετε δεν έχω βγάλει ουρά. Ο κόσμος, μας εμπιστεύεται τους ασθενείς του στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας και ευτυχώς για πολλούς τα καταφέραμε. Για να βγει κάποιο φάρμακο ή κάποιο εμβόλιο στην κυκλοφορία ακολουθούνται πολύ συγκεκριμένες μελέτες. Βάσει αυτών των μελετών, εγώ ήμουν πολύ χαρούμενη χθες που έκανα το εμβόλιο».

Η κυρία Κουτσούκου παραδέχθηκε στον ΑΝΤ1 ότι πολλοί φίλοι της την κάλεσαν να δουν πώς αισθάνεται. «Αυτό δείχνει την αγωνία της κοινωνίας για το καινούργιο, αν έχει παρενέργειες. Σας λέω πως υπάρχει σημαντική τεκμηρίωση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανησυχούμε, άλλωστε εμβόλια κάνουμε χρόνια τώρα».

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο «Αττικόν», Ηρακλής Τσαγκάρης είπε πως είναι λογικό ο κόσμος να εμφανίζεται διστακτικός γιατί το εμβόλιο αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και υπό πιεστικές συνθήκες.

«Η ανάπτυξη έγινε με τεράστια επένδυση γνώσης και συνεργασίας, και μιλάμε για ένα εμβόλιο εξαιρετικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας. Η εμπειρία ήταν χωρίς τίποτα το ανεπιθύμητο και τα ερωτηματικά που έρχονται από το περιβάλλον όλων μας, απαντώνται με το ότι δεν υπήρξε τίποτε το περίεργο, ούτε για εμένα, ούτε για τους συναδέλφους μου. Μιλάμε για ένα νέο εμβόλιο και ένα νέο ιό. Κάθε εμβολιασμένος θα πρέπει να κρατάει τα μέτρα ατομικής προστασίας για να αποτρέπει και τον κίνδυνο της μετάδοσης. Ακόμη και στην περίπτωση που προσβληθεί κάποιος εμβολιασμένος, η προσβολή αυτή έχει πολύ ποιοτικότερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το να μην ήταν εμβολιασμένος, κοινώς περνάει τον ιό πολύ πολύ πιο ήπια».

Ο κ. Τσαγκάρης εκτίμησε πως δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για το τέλος των μέτρων και ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η ανοσία σε ποσοστό 70% μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, προέτρεψε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τα μέτρα προστασίας καθώς «σαφή εικόνα για τα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς στη χώρα μας θα έχουμε μετά από ένα 6μηνο».

Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Α. Λινού, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο καθένας που εμβολιάζεται σώζει πολλές ζωές και δίνει το παράδειγμα. Οι ρυθμοί θα είναι αργοί για να φτάσουμε στην ανοσία, η οποία μπορεί να έρθει και μετά τον Ιούνιο. Το σημαντικότερο είναι να τηρούμε σε προσωπικό επίπεδο τα μέτρα και σιγά σιγά οι λίγοι που εμβολιάζονται κάτι συνεισφέρουν. Έχω δρόμο για να κερδίσουμε τον πόλεμο. Ας ελπίσουμε σε γρήγορη παραγωγή εμβολίων και έγκριση περισσοτέρων».

Εκτίμησε τέλος, ότι τα σχολεία «πρέπει να είναι ανοιχτά, αλλά με ασφάλεια. Το υπουργείο πρέπει να φτιάξει έναν μηχανισμό για να μην υπάρχει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια και για τους εργαζόμενους».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ