09-05-2021

Κορονοϊός: «Βράζει» η Εκκλησία για τη λειτουργία των ναών – Φοβάται «Ιερό Πόλεμο» η κυβέρνηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για διπλή λειτουργία

Μολονότι αποφασίστηκε η σταδιακή άρση του lockdown σε κάποιους τομείς, κάνοντας πρεμιέρα την Δευτέρα 14/12, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κάποια χαλάρωση στο άνοιγμα των εκκλησιών, για τις οποίες θα επιτραπεί η λειτουργία μόνο ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων.

Οι σφοδρές αντιδράσεις των τελευταίων ημερών από τους ιερείς που ζητούν ανοικτούς τους ναούς, φαίνεται πως προκάλεσαν σημαντική πίεση στην κυβέρνηση, φέρνοντας στο τραπέζι… δεύτερες σκέψεις για τα μέτρα που θα επιβληθούν, προκειμένου να αποφευχθεί ένας «Ιερός Πόλεμος» εν όψει της εορταστικής περιόδου.

Εντός της Δευτέρας 14/12 αναμένεται επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος και πάλι το ζήτημα. Άλλωστε την Τρίτη 15/12 και την Τετάρτη 16/12 θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να υπάρξει εκτόνωση της κρίσης.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στην τήρηση του ορίου των πιστών, δηλαδή 9 για τις εκκλησίες και 25 για τις Μητροπόλεις. Ωστόσο, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Στέλιος Πέτσας για διπλή λειτουργία ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανίων. «Η εκκλησία έδειξε υπεύθυνη στάση σε όλο αυτό τον Γολγοθά» επισήμανε ο ίδιος, δείχνοντας τη θέληση για θετική προσέγγιση.

Τι ζητούν οι ιερείς

Από την πλευρά τους, οι ιερείς ζητούν άλλη μια ημέρα λειτουργίας, δηλαδή την 1η Ιανουαρίου του Αγίου Βασιλείου να ανοίξουν οι εκκλησίες στους πιστούς, αλλά και να διεξαχθούν κυλιόμενες λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πιστοί και να επιτρέπεται η ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.

Επιπλέον, η ιεραρχία ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών εντός των ναών σε συνδυασμό με τα τετραγωνικά μέτρα (π.χ. 1 πιστός ανά 10 τ.μ.), ενώ η εκκλησία θα διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις και αντίδωρα σε συσκευασία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ