18-01-2021

Καρδίτσα: Σαν να μην πέρασε μια μέρα, σχεδόν τρεις μήνες μετά τον «Ιανό»

Ξεχάστηκαν κιόλας

Μέσα Σεπτεμβρίου κι η χώρα και κυρίως η Θεσσαλία πλήττεται από την κακοκαιρία «Ιανός». Η Καρδίτσα μαστίζεται από τα πολύ έντονα φαινόμενα και η τοπική κοινωνία θρηνεί ανθρώπινες ζωές. Σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι ζημιές. Τις ημέρες που ακολουθούν, συνολικά 636 επιχειρήσεις και 569 κατοικίες σε διάφορες περιοχές, αιτούνται οικονομικής ενίσχυσης, αλλά τα προβλήματα δεν αφορούν μόνο τα καταστήματα και τα σπίτια. Κι ο κόσμος δεν κρύβει την οργή του.

Θα περίμενε κανείς ότι το πρώτο πράγμα που θα αναλάμβανε η πολιτεία θα ήταν να λύσει τα καθημερινά προβλήματα. Ακόμα και αν ο πρωθυπουργός δεν πήγε την αμέσως επόμενη μέρα στην Καρδίτσα, αλλά «τη δεύτερη εργάσιμη», τρεις μήνες είναι πολύ χρόνος για να γίνεται κάποιος μάρτυρας των εικόνων που ακολουθούν.

Το ρεπορτάζ του larissanet.gr και οι φωτογραφίες του Λεωνίδα Τζέκα είναι ενδεικτικά του τι συμβαίνει και κυρίως του τι δεν έχει γίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι κάποιων περιοχών να φτιάχνουν αυτοσχέδια περάσματα με κορμούς δέντρων για να διασχίσουν τον κομμένο στα δύο δρόμο.

Όπως γράφει το larissanet.gr, «αν κάποιος δεν βρεθεί στην περιοχή ίσως να αδυνατεί να πιστέψει ότι οι παρακάτω φωτογραφίες είναι η απεικόνιση της τωρινής κατάστασης σε περιοχές των Αγράφων του Δήμου Αργιθέας, σχεδόν τρεις μήνες μετά την καταστροφική επέλαση της κακοκαιρίας ‘Ιανός’.

Δρόμοι διαλυμένοι, βράχοι και φερτά υλικά παραμένουν στις θέσεις που τα έφερε η νεροποντή και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τι γίνεται με τους λιγοστούς και ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού που είναι ακόμη στις εστίες τους; Για να μπορέσουν να περάσουν από τον δρόμο που έχει ανοίξει χρησιμοποιούν τον κορμό που απεικονίζεται στο παραπάνω φωτογραφικό στιγμιότυπο…

Η αλήθεια είναι πως αυτοί οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν σε δύσκολες συνθήκες και γι’ αυτό επιμένουν να μην το βάζουν κάτω. Από την άλλη ποιος μπορεί να απαντήσει γιατί οι τρεις μήνες δεν ήταν αρκετοί ώστε επιτέλους κάτι να αλλάξει στο ‘βομβαρδισμένο’ τοπίο που άφησε η κακοκαιρία;».

Κάποιοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους παρά τις υποσχέσεις…

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ