20-01-2021

Κορονοϊός: «Βράζει» ακόμα η Θεσσαλονίκη – Ανησυχητικά τα στοιχεία από τα λύματα

«Η εικόνα στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνει πως είναι πρόωρη η συζήτηση για άρση μέτρων»

Σημαντική επιβράδυνση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα ο ρυθμός μείωσης της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 25, 27 και 30/11, δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, αλλά επιπρόσθετα έχει ανακοπεί η δυναμική μίας ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή εκείνη που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση, η οποία πρώτη φορά καταγράφηκε στην ανάλυση δειγμάτων της 18ης Νοεμβρίου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες με ρυθμούς μείωσης που έφτασαν έως το 50%. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωαννου.

Ερωτηθείς πώς ερμηνεύονται τα ευρήματα αυτά, ο πρύτανης εξήγησε πως η αποκλιμάκωση είναι αργή, ακριβώς επειδή το ιικό φορτίο είναι πολύ υψηλό, που σημαίνει ότι η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγάλη, τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πολλά και τα μέτρα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν.

«Πέραν πάσης αμφιβολίας, η εικόνα των λυμάτων δείχνει πως είναι πρόωρη κάθε συζήτηση για άρση περιοριστικών μέτρων τις επόμενες μέρες και εξαιρετικά επικίνδυνη η παραμικρή χαλάρωση σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες. Θα έλεγα πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία καμπή που θα κρίνει το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην πόλη, πόσες ακόμη ανθρώπινες απώλειες θα μετρήσουμε, πόσο θα πιεστεί το σύστημα υγείας, πόσο θα μεγαλώσουν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας», τόνισε ο κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

«Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε όλοι, πως είμαστε στο σημείο όπου τα πράγματα δύναται να εξελιχθούν ομαλά και σταδιακά να ξανακερδίζουμε τις ζωές μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και πολύ άσχημα, να βγουν εκτός ελέγχου, αν θεωρήσουμε πως τα δύσκολα πέρασαν και εφησυχάσουμε. Είναι εύλογο να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία, όμως κάθε παρέκκλιση από την αυστηρή τήρηση των μέτρων, μόνο παράταση και αυστηροποίησή τους μπορεί να φέρει», διευκρίνισε.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές από 11 διαφορετικά εργαστήρια των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.

Κοντοζαμάνης: Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη στη Θεσσαλονίκη. Δεν εφησυχάζουμε

Για δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Η κατάσταση παραμένει επιβαρυμένη. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η Πολιτεία. Δεν εφησυχάζουμε, δεν χαλαρώνουμε. Το σύστημα υγείας έχει αντέξει και θα παραμείνει όρθιο», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας μετά τη συνάντηση που είχε, την Τετάρτη (02/12), με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ).

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ακόμη πως γίνεται προσπάθεια αποσυμφόρησης και ενίσχυσης των νοσοκομείων, ενώ ερωτηθείς για τις επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών απάντησε πως «ό,τι χρειαστεί θα κάνουμε», επισημαίνοντας πως «η νομοθεσία μας δίνει όλα τα όπλα ώστε να αντιμετωπίσουμε και το χειρότερο σενάριο».

Αναφορικά, δε, με τον αριθμό των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη επισήμανε – μεταξύ άλλων – πως υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία σε χαμηλότερο βαθμό απ’ ό,τι πριν από τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει το lockdown ή ότι θα πρέπει να υπάρχει χαλάρωση. «Έχουμε δρόμο ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνάντηση με τον ΙΣΘ, στην οποία, όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης «επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Συλλόγου, οι ιδιώτες γιατροί να στηρίξουν το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα», το προεδρείο του Συλλόγου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για άρση του lockdown, καθώς και άνοιγμα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κρίνεται πρόωρη και σχεδόν αδύνατη πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς».

Επικαλούμενος την επιδημιολογική εικόνα της πόλης, τα ευρήματα από τις έρευνες του ΑΠΘ και την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χρόνου για βιαστικές ή εσφαλμένες αποφάσεις και πρέπει να αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στους σχεδιασμούς χωρίς να στρέφεται το υπουργείο εναντίον των γιατρών, αλλά αντιθέτως να συνεργάζεται μαζί τους γιατί αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ ενημέρωσε τον υφυπουργό για το ενδιαφέρον ιδιωτών γιατρών της πόλης, να συνδράμουν στην προσπάθεια των συναδέλφων τους στο δημόσιο, σημειώνοντας ότι είναι εκατοντάδες και ζητώντας θεσμοθέτηση της εθελοντικής προσφοράς καθώς και δυνατότητα μερικής απασχόλησης, «ώστε άμεσα, χωρίς γραφειοκρατικά προσκόμματα, να δοθεί η δυνατότητα σε ακόμη περισσότερους ιδιώτες γιατρούς να βρεθούν στο πλευρό των νοσοκομειακών συναδέλφων».

Αντίστοιχα, το προεδρείο του ΙΣΘ ζήτησε «να υπάρξει πρόνοια για όσους γιατρούς μένουν εκτός εργασίας λόγω νόσησης από κορονοιό, καθώς και για τις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη μάχη αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή». Εξέφρασε δε την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη «παρέμεινε μακριιά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για δημιουργία νέων κλινών covid-19, που οδήγησαν σε βελτίωση των συνθηκών στην Αθήνα» και «η μετατροπή κλινών ΜΕΘ σε κλίνες covid-19, είναι μια λύση ανάγκης, επιβεβλημένη κάτω από τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς η νοσηρότητα στα υπόλοιπα εκτός covid-19 νοσήματα συνεχίζεται», επομένως «γίνεται αντιληπτό, ότι η πόλη και τα νοσοκομεία μας, χρειάζονται άμεσα δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ με ανάλογες προσλήψεις προσωπικού και εξειδικευμένων γιατρών».

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό περιβάλλον των γιατρών, το προεδρείο του ΙΣΘ ανέπτυξε και τις θέσεις του σχετικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό καθώς την κάλυψη οργανικών θέσεων και την αποκατάσταση των αποδοχών των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα προ του 2014 επίπεδα, με ταυτόχρονη σταδιακή εναρμόνισή τους με τις αποδοχές χωρών του εξωτερικού.

Σχετικά με τη διατίμηση στα τεστ κορονοϊού, ο Ιατρικός Σύλλογος, σημειώνοντας πως οι τιμές που προβλέπονται είναι κάτω του κόστους και ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση για το θέμα, ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να αποσυρθεί η σχετική πρόβλεψη «προκειμένου να παραμείνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια στα χέρια των γιατρών και να εξυπηρετούνται οι πολίτες με ασφάλεια και ποιότητα». Αντιπροτάθηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΘ, η κάλυψη του κόστους των τεστ από τον ΕΟΠΥΥ ύστερα από ενίσχυση του προϋπολογισμού του με ταυτόχρονη εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Μαρτίου, που όρισε ως τιμή του μοριακού τεστ τα 85 ευρώ.

Κοντοζαμάνης από Βόλο: Ενίσχυση του «Αχιλλοπούλειου» με γιατρούς και νοσηλευτές

Το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, που δέχεται καθημερινά για νοσηλεία πολλά περιστατικά με covid-19, επισκέφθηκε, νωρίτερα, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προήδρευσε σύσκεψης για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης και την ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος τόσο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και με επιπλέον τεχνολογικό εξοπλισμό.

Προσερχόμενος στο Νοσοκομείο, ο κ. Κοντοζαμάνης σημειώνοντας ότι «πολλά νοσοκομεία είναι επιβαρυμένα και πρέπει να ανταποκριθούν στην αυξημένη κίνηση που παρουσιάζεται και σε ιδιαίτερες συνθήκες» εξέφρασε την πεποίθηση «ότι θα τα καταφέρουμε, όπως τα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, και έχουμε σχεδιάσει με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να ανταποκριθούμε».

«Από την πρώτη ημέρα σχεδιάσαμε με βάση το χειρότερο σενάριο και υπήρχε προετοιμασία και αυτό φαίνεται» τόνισε ο υφυπουργός Υγείας και προσέθεσε ότι «το Νοσοκομείο θα ενισχυθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού», και ότι «ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την ένταξη στο Νοσοκομείο των 18 ιδιωτών γιατρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ