18-01-2021

Κορονοϊός: «Πλαφόν στο κόστος των τεστ» – «Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 18 νομούς (video)

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης ανακοίνωσε ως ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ τα 40 ευρώ και ως ανώτατη τιμή για rapid test τα 10 ευρώ - «Η καμπύλη των κρουσμάτων δείχνει να πέφτει, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό»

Το πλαφόν σε τεστ (μοριακό και rapid test) ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, στην καθιερωμένη τακτική ενημέρωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (27/11) στο Υπουργείο Υγείας, μετά την ανακοίνωση των νέων στοιχείων για τον κορονοϊό από τον ΕΟΔΥ.

«Η καμπύλη των κρουσμάτων δείχνει να πέφτει, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, ενώ ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς…  καμπανάκι για 18 νομούς, σχετικά με τα κρούσματα. Πάνω από 25.000 υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα. 

«Η καμπύλη των κρουσμάτων δείχνει να πέφτει, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό»

Τον λόγο πήρε αρχικά η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 2.013 νέα κρούσματα, τα 319 εντοπίστηκαν στην Αττική και 545 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη Λάρισα 106, στις Σέρρες 93 και στη Μαγνησία 89.

Η ίδια τόνισε πως η καμπύλη των κρουσμάτων δείχνει να πέφτει, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, ενώ σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκονται στην Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα μειώνονται τόσο σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όσο και στην επαρχία. Συγκεκριμένα:

  • στην επαρχία υπάρχουν περίπου 2.000 κρούσματα ανά ημέρα
  • στην Αττική, τα κρούσματα είναι κάτω από 400
  • στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα είναι κάτω από 600

Σύμφωνα, όμως με την ειδικό, η μείωση τον κρουσμάτων «έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε», ενώ, ακόμα και ύστερα από τρεις εβδομάδες lockdown , σε ορισμένες περιοχές της χώρας τα κρούσματα ακόμα αυξάνονται. «Πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται εν μέρη σε διάφορες συρροές κρουσμάτων σε ορισμένες δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι σημειώνεται μια αύξηση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων, η οποία υπολογίζεται στα 48 έτη.

Η καθηγήτρια επεσήμανε, πάντως, ότι το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που νοσούν από κορονοϊό παραμένει υψηλό, γεγονός που δείχνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Αναφορικά, με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία η κυρία Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση. «Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένουμε μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μέσα στην προσοχή εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια.

Όσον αφορά στις ΜΕΘ, και με βάση πραγματικά μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι μέσα στο διάστημα των δύο επόμενων εβδομάδων, περίπου 1600 συμπολίτες μας με κορονοϊό θα νοσηλευτούν ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστούν περίπου 250 ατομα, προειδοποίησε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Για τους θανάτους από την πανδημία υπογράμμισε ότι υπολογίζονται σε 85 ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα.

Στη συνέχεια, η καθηγήτρια επανέλαβε ότι «η μείωση των κρουσμάτων έχει βραδύτερο ρυθμό από αυτόν που περιμέναμε» και προειδοποίησε ότι η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί τις επόμενες 7 με 14 ημέρες. Όσον αφορά στην άρση του lockdown, ανέφερε πως η συζήτηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων θα συζητήσει από την επόμενη εβδομάδα και με βάση τα νέα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Καμπανάκι» Χαρδαλιά για 18 περιοχές – Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown στις γιορτές

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην παράταση του lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη (26/11), ενώ σημείωσε πως 18 Περιφέρειες είναι… στα κόκκινα.

Κι αυτές είναι η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα.

Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή, εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην Αχαΐα, στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ηλεία, υπογράμμισε ο υφυπουργός. Προσέθεσε πως αποτελούν περιοχές που αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο και τόνισε πως η πιστή τήρηση των μέτρων είναι επιβεβλημένη για τα επόμενα 24ωρα.

Επισήμανε πως τα επόμενα 24ωρα είναι εξαιρετικά κρίσιμα, γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε όλοι προσεκτικοί και πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Σε ό,τι αφορά την άρση του lockdown και τι θα ισχύσει την περίοδο των γιορτών, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή, σημειώνοντας πως είναι σαφές πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως για τις επόμενες δέκα ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο.

Πλαφόν στο κόστος για μοριακό και rapid test ανακοίνωσε ο Σταμπουλίδης

Για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων μίλησε ο κ. Σταμπουλίδης, ο οποίος ανακοίνωσε πλαφόν στην τιμή των τεστ κορονοϊού, αλλά και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσε ως ανώτατη τιμή για μοριακό τεστ κορονοϊού τα 40 ευρώ και ως ανώτατη τιμή για rapid test τα 10 ευρώ.

«Η Κυβέρνηση έχει εξ αρχής θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα της, την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτή. Και οι δύο παράμετροι είναι αδιαπραγμάτευτοι για εμάς. Μέλημα μας ήταν και παραμένει, η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Υποστηρίζουμε τις πρακτικές του υγιούς ανταγωνισμού, όταν όμως αυτός λειτουργεί. Τώρα όμως που το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βρίσκεται σε αναστολή, οφείλουμε να παρέμβουμε θεσμικά μπροστά σε φαινόμενα ασύμμετρων ανατιμήσεων και κερδοσκοπίας», τόνισε συγκεκριμένα και ανακοίνωσε:

«α) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα σαράντα ΕΥΡΩ (40,00€)

β) ως ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κορονοϊού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα δέκα (10,00) ευρώ».

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ