19-01-2021

Αρκουμανέας: Θα αυξηθούν τα τεστ κορονοϊού – Τη δράση του ΕΟΔΥ παρουσίασε ο Κικίλιας (video)

Για τον ρόλο του ΕΟΔΥ και τις δράσεις του ενώ μέσω κορονοϊού ενημέρωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας και η Διευθύντρια Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, Φλώρα Κοντοπίδου.

Ξεκινώντας την ενημέρωση αναφέρθηκε στα ημερήσια κρούσματα, επισημαίνοντας ότι αυτά «εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα» είπε ο υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

Ο υπουργός υπενθύμισε, ότι ο ΕΟΔΥ «επανασυστήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και επανασχεδιάστηκε ως ένας οργανισμός με μια νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στην συνείδηση των πολιτών γιατί αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις».

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών». «Τι κάνει επιστημονικά ο ΕΟΔΥ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κικίλιας για να απαντήσει ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

Αναφερόμενος στην στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο υπουργός εστίασε στις κινητές μονάδες υγείας ειδικού σκοπού (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν κάνει 17.600 δράσεις σε 71 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Ακολούθως εξήγησε πως ο ΕΟΔΥ συγκεντρώνει καθημερινά τα στοιχεία από περιφέρειες, νοσοκομεία, ιδιωτικά κέντρα και από τις ΚΟΜΥ και συντάσσει την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση, ενημερώνοντας παράλληλα την κυβέρνηση, το ECDC και τον ΠΟΥ.

Αρκουμανέας: Θα αυξηθούν τα τεστ το επόμενο διάστημα

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αρκουμανέας είπε ότι ο οργανισμός έχει τριπλασιάσει το δυναμικό του, με 1.000 προσλήψεις το τελευταίο διάστημα, ενώ προανήγγειλε επιπλέον 200 προσλήψεις για αντιμετώπιση πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως θα αυξηθούν τα τεστ το επόμενο διάστημα, καθώς θα γίνει και ευρύτερη χρήση των rapid test, ωστόσο τόνισε πως το σημαντικότερο είναι η στρατηγική του testing, «να προσαρμόζουμε δηλαδή τη στρατηγική μας ανάλογα με το αν είμαστε σε lockdown ή αν έχουμε ανοίξει την οικονομία», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ