19-01-2021

Παγώνη για κορονοϊό: Έρχεται 3ο κύμα μετά τα Χριστούγεννα και θα είναι χειρότερο από το 2ο (video)

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανησυχεί την κυβέρνηση – Το σχέδιο για να πεισθούν οι πολίτες

Κάθε μέρα που περνά, τα μηνύματα που λαμβάνουμε σχετικά με τον κορονοϊό όχι μόνο καλύτερα δεν είναι, αλλά προκαλούν όλο και μεγαλύτερη απαισιοδοξία. Αρχικά, όλοι ευελπιστούσαν ότι το lockdown θα μπορούσε να αρθεί στις 30 Νοεμβρίου ώστε από την 1η Δεκεμβρίου να αρχίσει να κινείται και πάλι η αγορά, αλλά οι αριθμοί σε νεκρούς και διασωληνώσεις είναι δραματικοί.

Και τώρα έρχεται η δήλωση της Ματίνας Παγώνη στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» να απλώσει ακόμα περισσότερο το πέπλο αβεβαιότητας για το μέλλον, τονίζοντας ότι έρχεται τρίτο κύμα κορονοϊού, χειρότερο από το δεύτερο…

«Έχουμε πολλά κρούσματα και πάνω από 3.000 νοσηλευόμενους, ενώ οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι αυξάνονται συνεχώς. Το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα», τόνισε αρχικά η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και συνέχισε λέγοντας ότι «θα δούμε μείωση την επόμενη εβδομάδα, όμως μόνο στα κρούσματα και όχι στους άλλους δείκτες, στους νοσηλευόμενους και στους θανάτους. 

Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα, το lockdown θα πάρει σίγουρα μια εβδομάδα παράταση. Τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί λίγο νωρίτερα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη έπρεπε να είχε επιβληθεί το lockdown τον Οκτώβριο». 

Σε ό,τι αφορά στο άνοιγμα της αγοράς η κ. Παγώνη εξέφρασε την εκτίμηση ότι επίσης θα πάρει σίγουρα παράταση μιας εβδομάδας, αλλά ακόμα και τότε, δηλαδή στις 7 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα είναι περίπου στα 2.000 και ίσως και λίγο πιο κάτω.

Σημείωσε, όμως, ότι μέχρι τα Χριστούγεννα υπάρχει περιθώριο να έχουν περιοριστεί στα 500, αριθμός που ενδεχομένως να επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό. 

«Αν μέχρι τότε υπάρξει μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις. Για να είμαστε ασφαλείς, τα κρούσματα πρέπει να πέσουν στα 500». 

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νοσηλευομένων, οι οποίοι είναι περίπου 3.000, τόνισε ότι το 5% αυτών διασωληνώνεται. Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-20 ετών.  

Σχετικά με τις ΜΕΘ, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε ότι η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα βρίσκονται στο «κόκκινο» και ίσως στη Βόρεια Ελλάδα χρειαστεί να γίνει επίταξη κι άλλων κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομείαενώ στην Αττική υπάρχουν 44 κενά κρεβάτια. 

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανησυχεί την κυβέρνηση – Το σχέδιο για να πεισθούν οι πολίτες

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «ethnos.gr», έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που θα δεχθεί να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό.

Μπορεί προς το παρόν να είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας των νέων εμβολίων, παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να δίνονται τον Ιανουάριο, όμως άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στην πράξη.

Και αυτό διότι κανείς δεν γνωρίζει πόσοι πολίτες θα είναι τελικά πρόθυμοι να εμβολιαστούν. Το γεγονός αυτό «πονοκεφαλιάζει» τους επιστήμονες της επιτροπής, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο «ethnos.gr».

Βέβαια, στόχος είναι να υπάρξει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να αρχίσει σταδιακά να δημιουργείται μία ανοσία. Παράλληλα, οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υγειονομικοί, οι οποίοι νοσούν σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τις τελευταίες καταγραφές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, 1.500 υγειονομικοί νοσούν από τον ιό και απουσιάζουν από το σύστημα υγείας.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα πεισθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό λόγω και της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, το κάλεσμα, που θα γίνει στους πολίτες μέσω sms, θα συμβάλει εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Άλλωστε, τα μηνύματα στο κινητό θα στέλνονται μέσω της βάσης που έχει δημιουργηθεί από την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 800.000 πολίτες και θα ορίζουν ουσιαστικά αυτομάτως το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Γεγονός που εκτιμούν ότι θα ωθήσει τους πολίτες να το κάνουν, αφού θα βρεθούν μπροστά σε κλεισμένο ραντεβού.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, για να πεισθούν οι πολίτες, μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης συμβολικά ώστε να μην υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό για την ασφάλειά του.

Οι ανησυχίες

Δεν είναι, πάντως, τυχαίος ο προβληματισμός των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών σχετικά με το πόσοι πολίτες θα δεχθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο. Και στην επιδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009, την πρώτη χρονιά άφιξης των εμβολίων ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό είχαν εμβολιασθεί παρότι και εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονος φόβος για τις επιπτώσεις του ιού της γρίπης.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας μέσα σε τέσσερις μήνες από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, είχε εμβολιασθεί μόλις το 3,3% του πληθυσμού, δηλαδή 364.576 άτομα. Όσο περνούσαν τα χρόνια το ποσοστό αυξανόταν αλλά κυμαινόταν κοντά στο 10%. Σήμερα, βέβαια, λόγω του φόβου από τον νέο κορονοϊό, το εμβόλιο της γρίπης έχει γίνει ανάρπαστο. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να επιβάλει συνταγογράφηση για όποιον πρέπει να εμβολιασθεί.

Δωρεάν rapid test μέσα από το αυτοκίνητο σε 11 περιοχές της χώρας

Τη Δευτέρα (23/11), κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:

 • Ξάνθη: απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου, 10:00-14:00.
 • Κοζάνη: Νιάημερος Κοζάνης, 10:00-14:00.
 • Γρεβενά: Δεσκάτη Γρεβενών (είσοδος του χωριού προς Τρίκαλα), 10:00-15:00.
 • Καστοριά: λεωφόρος Κύκνων 31, 09:30-14:00.
 • Αργολίδα: Λυγουριό, 10:00-14:00.
 • Δράμα: 80 χλμ Δράμας-Νευροκοπίου, 10:00-14:00.
 • Αχαΐα: Κάτω Αχαΐα, 10:00-14:00.
 • Αχαΐα: Σταθμός Διοδίων Ρίου (Ν. Εθν. Οδός Πατρών Αθηνών), 10:00-14:00.
 • Τρίκαλα: 09:00-15:00.
 • Ρόδος: Κεντρική οδός Αρχαγγέλου, 11:00-15:00.
 • Αντίπαρος: Δημοτικό Parking Αντιπάρου, 10:00-14:00.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ