28-11-2020

Ξεκίνησε η μεταφορά ασθενών από τις κλινικές που επιτάχθηκαν σε άλλες ιδιωτικές (video)

Δεν περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας», παραδέχθηκε ο κ. Σαραφιανός

Ξεκίνησε ήδη η διαδικασία μεταφοράς ασθενών από τις δύο ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε άλλες, επίσης ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου οι πρώτες να μετατραπούν σε ειδικές κλινικές covid και να μπουν στη μάχη.

Σύμφωνα με το grtimes.gr, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρουν ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό από την κλινική «Λυσίμαχος» σε άλλη μονάδα της Θεσσαλονίκης και η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για τους ασθενείς της Euromedica.

Δεν περίμενε κανείς αυτό που συνέβη και δεν υπήρχε σχεδιασμός

Για έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού, αλλά και για καιρό «υγειονομικού πολέμου» έκανε λόγο ο Γρηγόρης Σαραφιανός, σε δηλώσεις που παραχώρησε την Παρασκευή και κληθείς να σχολιάσει τα της επίταξης δύο κλινικών από το υπουργείο Υγείας. Η μία από τις δύο κλινικές που επιτάχθηκαν, η Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» ανήκει στον ίδιο κι όπως είπε, μέχρι πρότινος, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid ώστε να μην υπάρχει επαφή των ασθενών και μετάδοση του κορονοϊού.

«Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες», τόνισε αρχικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και σε ερώτηση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, απάντησε ότι κι αυτός δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα, καθώς έμαθε από τα κανάλια τι θα συμβεί.

Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν κινήθηκαν γρηγορότερα οι διαδικασίες, τόνισε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ότι «δεν περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς αυτό που συνέβη και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

Κλείνοντας, αποκάλυψε ότι ενώ το πλάνο ήταν δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Η επίταξη των δύο κλινικών

Επιτάχθηκαν σήμερα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους στη Θεσσαλονίκη και τέθηκαν στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ως αποτέλεσμα της άρνησης των κλινικαρχών να ανταποκριθούν από μόνοι τους στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας για συνεργασία. Οι δύο κλινικές είναι η Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» και το «Euromedica».

Το σχέδιο του υπουργείου είναι να εξασφαλιστούν σε πρώτη φάση 200 κλίνες για τις αυξημένες ανάγκες της πόλης που δίνει πολύ δύσκολη μάχη με τον κορονοϊό. Το Σαββατοκύριακο η διακομιδή των ασθενών από τις κλινικές, δεν θα γίνεται μεταφορά από Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία.

Στον νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων, όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.

Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και, παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Για 15 ημέρες η επίταξη – Τι θα γίνει με τις δαπάνες

Ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία ανήκουν γεωγραφικά οι δεσμευόμενες ιδιωτικές κλινικές αναλαμβάνει τη διοικητική διαχείριση όλων των κλινών, χώρων και εγκαταστάσεων των ανωτέρω αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών, τη διοικητική εποπτεία του προσωπικού που αναγκαστικά διαθέτει πλέον τις υπηρεσίες του για δημόσιο σκοπό, τη διαχείριση της εισαγωγής ασθενών στις κλινικές από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή αναγκαστικά δεσμευμένα ιδιωτικά θεραπευτήρια και νοσοκομεία, τη μετακίνηση ήδη νοσηλευόμενων ασθενών και συντονίζει την εν γένει εποπτεία του εύρυθμου τρόπου λειτουργίας των αναγκαστικά δεσμευόμενων κλινικών.

Προς τον σκοπό αυτό, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των ανωτέρω δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών παρέχουν πρόσβαση στον χώρο των κλινικών τους στον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δημήτριο Τσαλικάκη, παραδίδουν προς αυτόν αμελλητί αναλυτική κατάσταση του προσωπικού που απασχολούν και το οποίο εφεξής θα παρέχει αναγκαστικά τις υπηρεσίες του για σκοπό δημόσιας υγείας, καθώς και κατάσταση των πάσης φύσεως κλινών που διαθέτει κάθε μία εκ των αναγκαστικά δεσμευόμενων ιδιωτικών κλινικών (ελεύθερων, δεσμευμένων κ.λπ.) και του παρέχουν κάθε συναφή προς τον επιδιωκόμενο σκοπό, πληροφορία και συνδρομή για την εύρυθμη λειτουργία της.

Από την ημερομηνία δημοσίευσης της παρούσας, η διοίκηση των επιχειρήσεων στερείται κάθε δικαιώματος διαχείρισης ή νόμιμης εκπροσώπησης έναντι παντός τρίτου ως προς τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω αρμοδιότητες, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της αναγκαστικής δέσμευσης.

Η διοίκηση και το προσωπικό των αναγκαστικά δεσμευόμενων επιχειρήσεων υποχρεούνται στην παροχή κάθε αναγκαίας σύμπραξης για την υλοποίηση των σκοπών της παρούσας αναγκαστικής δέσμευσης, παρέχοντας κάθε αναγκαία συνδρομή στην εισαγωγή ασθενών από άλλα δημόσια νοσοκομεία ή δημόσιες δομές υγείας, στη μετακίνηση νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και στην ανάληψη της διοίκησης της επιχείρησης και του προσωπικού της για τον ανωτέρω περιγραφόμενο σκοπό, από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η δαπάνη που θα προκληθεί από την καταβολή αποζημίωσης για την αναγκαστική δέσμευση από το Δημόσιο των ανωτέρω κλινικών -το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από πραγματικά περιστατικά (αριθμός και βαρύτητα κρουσμάτων), τη διάρκεια τη πανδημίας και τις έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν- θα καθοριστεί με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

«Πιθανό να επιτάξουμε κι άλλες κλινικές»

Στο μεταξύ απομακρύνεται το ενδεχόμενο διακομιδής των ασθενών με covid από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, αφού πλέον η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αξιοποιήσει κάθε ιδιωτική κλινική στην πόλη εάν χρειασθεί. Όπως δηλώνει στο «ethnos.gr» ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος: «Είμαστε έτοιμοι να εκτελέσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό και σε περίπτωση που χρειασθεί θα επιταχθούν κι άλλες ιδιωτικές κλινικές».

Στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην Αθήνα, υπάρχουν, άλλωστε, αρκετές ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν και άδεια κρεβάτια. Άγνωστο, βέβαια, παραμένει εάν θα επιταχθούν και τα ιδιωτικά ασθενοφόρα για τη διακομιδή των ασθενών, δεδομένου ότι τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ ασφυκτιούν από τις διακομιδές ασθενών covid από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, ενώ έχουν επιφορτισθεί και με τη διακομιδή των αποθεραπευμένων ασθενών με κορονοϊο στα σπίτια τους.

Κοντέινερ και στρατιωτικές σκηνές στο 424 ΓΣΝΕ για τη νοσηλεία ασθενών

Την ίδια ώρα, στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα (23/11) ο υπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς τίθεται σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη νέας «μονάδας» στον χώρο του ελικοδρομίου, που θα φιλοξενήσει ασθενείς με κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «GRTimes.gr», στον συγκεκριμένο χώρο αναμένεται να τοποθετηθούν κοντέινερ και στρατιωτικές σκηνές προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με covid-19.

Την ίδια στιγμή, είναι ήδη σε ετοιμότητα το πυρηνικό καταφύγιο στα υπόγεια του 424 ΓΣΝΕ όπου έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και εξοπλισμός ώστε να λειτουργήσει άμεσα ως νοσοκομείο έκτακτης ανάγκης για περιστατικά covid, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον πολύ δύσκολη, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και ως προς τη σοβαρότητα των περιστατικών και τον αριθμό των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ ή και να διασωληνωθούν.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του «GRTimes.gr», ο 2ος όροφος του 424 ΓΣΝΕ μοιράζεται πλέον ανάμεσα στο στρατιωτικό νοσοκομείο και στο ΑΧΕΠΑ και σε ασθενείς covid και μη -covid, ενώ μέχρι πρότινος είχε διατεθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του ΑΧΕΠΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέρκυρα: Εξιτήριο πήρε γυναίκα 102 ετών που νοσηλευόταν με κορονοϊό

Εξιτήριο πήραν σήμερα, Παρασκευή (27/11), από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δύο γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην Κέρκυρα. Η μία μάλιστα εξ αυτών είναι 102 ετών!Οι...

Lockdown: Σκέψεις για παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Από βδομάδα οι αποφάσεις (video)

Το lockdown πήρε παράταση για μια εβδομάδα, έως τις 7 Δεκεμβρίου, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα μας, δεν συνηγορούν στη...

Euroleague: Νίκη του Παναθηναϊκού με τη «σφραγίδα» του Νέντοβιτς, 83-76 την Μπάγερν Μονάχου (video)

Ο Παναθηναϊκός έδωσε στο ΟΑΚΑ τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών, αλλά και συνέχεια στην παράδοση που τον θέλει να μην απογοητεύεται από...

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα

Τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι ο ιός «δε μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας τον...

Μακρόν: Επαίσχυντες για τη χώρα οι εικόνες ξυλοδαρμού του μουσικού από τους αστυνομικούς

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε αργά σήμερα στην υπόθεση της βίαιης σύλληψης ενός μαύρου από αστυνομικούς στο Παρίσι, δηλώνοντας σε μια ανάρτησή του...

Συναγερμός στο γηροκομείο της Φλώρινας: Εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλώρινα καθώς στο γηροκομείο της πόλης έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, τόσο ανάμεσα σε εργαζόμενους όσο και ανάμεσα σε φιλοξενούμενους.Σύμφωνα...