21-01-2021

Όλα τα μέτρα στο τραπέζι για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού – Τι σκέφτονται στην κυβέρνηση

Αυξημένη η κίνηση συγκριτικά με το πρώτο lockdown αλλά υπάρχουν και σοβαροί λόγοι που συμβαίνει αυτό

Κανένα μέτρο δεν αποκλείει η κυβέρνηση και όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του κορονοϊού το προσεχές διάστημα αλλά και από τις συστάσεις των ειδικών, όπως τόνισε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ και τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αlpha 9,89».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι τις πρώτες μέρες του lockdown υπάρχει μια κινητικότητα της τάξης του 35%-45% που οπωσδήποτε πρέπει να μειωθεί. Εντούτοις δικαιολόγησε το φαινόμενο λέγοντας ότι τα σχολεία παραμένουν ανοικτά σε αντίθεση με το πρώτο lockdown άρα πολλοί γονείς μεταφέρουν τα παιδιά τους ενώ λειτουργούν και κλάδοι που δεν λειτουργούσαν στο πρώτο κύμα.

«Προέχει η εκτίμηση των ειδικών, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα αλλά και τις επόμενες μέρες», ανέφερε σχολιάζοντας αν θα παρθούν μέτρα σε τοπικό επίπεδο όπου υπάρχει πρόβλημα ή αν θα αφορούν το σύνολο.

Ο κ. Πέτσας δήλωσε στον Alpha 9,89 ότι «η περίοδος αυτή δεν είναι ίδια με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ο μέσος όρος των μηνυμάτων στην πρώτη φάση ήταν 2,6 εκατ. Νούμερα πάνω από αυτά αναμένουμε να δούμε. Αρκετοί από τους μεγάλους έχουν εξοικειωθεί με τα μηνύματα, όμως είναι και οι μετακινήσεις για τα σχολεία.

Περιμένουμε νούμερα πάνω από 3 αλλά θέλουμε να δούμε κάτω από 4, γιατί αυτό σημαίνει κάποια υπερβολική χαλάρωση και μετακίνηση. Υπάρχει δυνατότητα ελέγχων. Το σαββατοκύριακο με τα στοιχεία που έχουμε, είχαμε 181.000 ελέγχους και 3.000 παραβάσεις. Είναι πολλά τα συνεργεία και τα μπλόκα που έχουν γίνει».

Αναφορά σε πιθανά νέα μέτρα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξή του στο MEGA. Ερωτηθείς αν έχει πέσει στο τραπέζι το σενάριο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00 δήλωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, θα περιμένουμε όμως. Σε μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση πολλά μπορεί να συμβούν. Αν κριθεί από τους ειδικούς επιστήμονες και το αποδεχθεί η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει. Δεν μπορώ λοιπόν να το αποκλείσω. Η Πολιτεία θα λάβει κάθε μέτρο που θα χρειαστεί προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια υγεία».

Από τι θα εξαρτηθεί η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21.00

Δύο στοιχεία θα κρίνουν το αν τελικά θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21.00 το βράδυ. Το πρώτο έχει να κάνει – όπως είναι λογικό – με το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τον κορονοϊό και συγκεκριμένα με τον αριθμό των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνώσεων. Και το δεύτερο, με το κατά πόσο οι πολίτες δείχνουν… εγκράτεια και δεν κυκλοφορούν μαζικά το βράδυ. Αν δηλαδή η κυκλοφορία είναι ούτως ή άλλως περιορισμένη μετά τις 21.00, πιθανότατα το μέτρο να κριθεί και περιττό.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ