18-01-2021

Lockdown: Όπου φύγει – φύγει οι Αθηναίοι, αυξημένη κίνηση στα διόδια (video)

Οι Αθηναίοι φεύγουν για «καραντίνα» στην επαρχία, σε τρεις ώρες πέρασαν 4.000 ΙΧ από τα διόδια, 60.000 μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής (06/11) - «Όσοι φύγουν για τριήμερο θα έχουν πρόβλημα», είπε κυβερνητικός στέλεχος

Σε καθεστώς lockdown για τρεις εβδομάδες μπαίνει η χώρα μας από το Σάββατο (07/11) με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με SMS στο 13033, όπως διευκρίνισε το απόγευμα της Πέμπτης (05/11) και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και τις τελευταίες ώρες είναι μεγάλη και η έξοδος οχημάτων από την Αθήνα, με βάση τα όσα καταγράφουν οι σταθμοί των διοδίων… Στο «κόκκινο» η κίνηση και στους δρόμους της πρωτεύουσας. 

Τεράστια είναι η κίνηση στην άνοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, με τις καθυστερήσεις να ξεκινούν από το ύψος της Νίκαιας. Παρομοίως, σημειωτόν πηγαίνουν και τα αμάξια στη Λεωφόρο Αθηνών προς Ελευσίνα, από το Χαϊδάρι και μετά. Τουλάχιστον 60.000 αυτοκίνητα έχουν περάσει μέχρι το μεσημέρι από τα διόδια (4.000 μέσα σε τρεις ώρες), με βάση ρεπορτάζ της «ΕΡΤ».  

Την ίδια ώρα, ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο «OPEN TV» πως όσοι φύγουν για τριήμερο, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, θα αντιμετωπίσουν ζήτημα με την επιστροφή τους στα διόδια.

Υπενθυμίζεται ότι γίνεται χαμός και στα ΚΤΕΛ του Κηφισού, με κόσμο να «τρέχει» για να προλάβει το lockdown, αλλά και στα καταστήματα στην Αθήνα, ακόμα και σε σούπερ μάρκετ, παρότι δεν θα κλείσουν. Ουρές σημειώθηκαν και στις τράπεζες.

Πιο αναλυτικά, αισθητά αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στους εθνικούς δρόμους, καθώς πολλοί Αθηναίοι εγκαταλείπουν άρον άρον την πρωτεύουσα για τα χωριά τους, ενόψει των γενικών απαγορεύσεων λόγω κορονοϊού, που αρχίζουν από αύριο στις 6.00 το πρωί, έως τις 30 Νοεμβρίου. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που μένουν μόνοι τους στην Αθήνα, όπως φοιτητές, και θέλουν να περάσουν το lockdown με συγγενικά τους πρόσωπα, και το βασικό είναι να τηρούν όλα τα μέτρα.

Ήδη από τις 6.00 έως τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής (06/11) είχαν περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και Αφιδνών περισσότερα από 4.000 αυτοκίνητα, ενώ την Πέμπτη (05/11), έφυγαν και από τα δύο εθνικά δίκτυα 47.731 αυτοκίνητα έναντι 30.123 πού πέρασαν από τα διόδια την περασμένη Πέμπτη (29/10).

Η Τροχαία Αττικής περίμενε μεγάλη αύξηση την Παρασκευή (06/11)  γι’ αυτό είναι σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Χρυσοχοΐδης: Αυστηροί έλεγχοι στα διόδια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε στους αυστηρούς ελέγχους στα διόδια: «Θα ήθελα να επισημάνω και να ενημερώσω ότι θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα διόδια όλης της χώρας, για αυτούς που θα επιστρέψουν μετά την έξοδο των τελευταίων ημερών. Να είναι γνωστό σε όλους ότι επιτρέπεται η επιστροφή μετά το Σάββατο το πρωί μόνο σε εκείνους που έχουν μόνιμη κατοικία στον τόπο επιστροφής τους».

«Κομφούζιο» στους δρόμους, «μάχη» στα καταστήματα στο… παρά ένα του lockdown

Από νωρίς, κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και η ροή των αυτοκινήτων είναι κατά πολύ αυξημένη συγκριτικά με μια «φυσιολογική» ημέρα. Χαμός γίνεται και στα καταστήματα.

Τα καταστήματα ήταν για δεύτερη διαδοχική ημέρα με πολύ κόσμο. Την Πέμπτη (05/11), τα μαγαζιά δούλεψαν πολύ, τόσο στο κέντρο όσο και στις περιοχές της Αθήνας που φημίζονται για την αγορά τους, όπως το Χαλάνδρι, η Κηφισιά και η Γλυφάδα.

Η κίνηση στους δρόμους της Αθήνας στις 14:10

Στο «κόκκινο» έχουν βαφτεί οι περισσότεροι δρόμοι του Λεκανοπεδίου, τόσο στους δρόμους που οδηγούν εκτός Αττικής όσο και στο κέντρο της πόλης.

«Ουρές» στις τράπεζες

Τελευταία εργάσιμη της εβδομάδας και τελευταία μέρα πριν το lockdown και όπως ήταν φυσικό, οι «ουρές» στις τράπεζες – που ούτως ή άλλως παρατηρούνταν όλο το προηγούμενο διάστημα – ήταν πιο μεγάλες από ποτέ.

Χαμός στα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης

Άρον – άρον φεύγουν και από τη «γκρι» Θεσσαλονίκη οικογένειες, ηλικιωμένοι και φοιτητές εξαιτίας του προσεχούς δεύτερου lockdown στη χώρα, που τίθεται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου (07/11).

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στα ΚΤΕΛ Μακεδονίας, όπου από νωρίς το βράδυ της Πέμπτης (05/11) οι επιβάτες συνέρρευσαν κατά δεκάδες προκειμένου να προλάβουν να φύγουν.

Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο (07/11) το πρωί θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης.

Οι μετακινήσεις των πολιτών ανά τη χώρα, δηλαδή με SMS, στο 13033 ή κατ’ εξαίρεση με τη συμπλήρωση της φόρμας μετακίνησης που είναι διαθέσιμη στο forma.gov.gr ή με χειρόγραφη βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένους και μόνο λόγους.

Αναλυτικότερα, οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.

5. Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Να σημειωθεί επίσης ότι επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των ελαίων κι άλλων αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι εργάτες γης μετακινούνται από νομό σε νομό επιδεικνύοντας το Ε9 και δήλωσε ΟΣΔΕ.

Επίσης, για τις μεταφορές, παραμένει η πληρότητα στο 65% για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ για τα ταξί και τα ΙΧ επιτρέπεται ένας επιβάτης. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για λόγους υγείας, ιατρικούς λόγους, ενώ ο περιορισμός δεν ισχύει και στην περίπτωση γονέων με ανήλικα τέκνα.

Μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας

Η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας. Επιπλέον, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους τέσσερις συγκεκριμένους λόγους. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας, απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ