25-11-2020

Κορονοϊός: Έτσι θα γίνεται η μετακίνηση εργαζομένων, όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ (video)

Ποιοι εξαιρούνται από την καθολική χρήση μάσκας στις περιοχές που είναι στο επίπεδο «3» και «4»...

Αλλάζουν… πολλά από βράδυ του Σαββάτου (24/10) σε σχέση με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, ειδικά στις περιοχές που στα επίπεδα «3» και «4» στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας» και στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας έγινε γνωστό, πως θα πραγματοποιείται η μετακίνηση, ειδικά των εργαζομένων, όπου υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ, αλλά και ποιοι εξαιρούνται από την καθολική χρήση μάσκας.  

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έκαναν την ενημέρωση, μετά την ανακοίνωση 841 νέων κρουσμάτων στη χώρα, 10 νέων θανάτων και 89 διασωληνωμένων και των νέων μέτρων που ισχύουν σε πολλές περιοχές. 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους, αλλά και η προσαρμογή των κανόνων και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στο τι αλλάζει από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (24/10), όταν ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 έως 5:00 στις «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα «3» και «4» στον «χάρτη υγειονομικής ασφάλειας», με βάση τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για απαγόρευση κυκλοφορίας και τη μετακίνηση εργαζομένων τη νύχτα, στις περιοχές που είναι στα επίπεδα «3» (σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης)και «4» (αυξημένου κινδύνου):

  • Οι δημοσιογράφοι μετακινούνται όπως μετακινούνταν και στο πρώτο Lockdown, δηλαδή με δημοσιογραφική ταυτότητα και βεβαίωση εργοδότη.
  • Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσκομίζουν βεβαίωση κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Η γνησιότητα επικυρώνεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου.
  • Σε περιπτώσεις άλλων κατηγοριών εργαζόμενων, συμπληρώνουν αντίστοιχο έντυπο που βρίσκεται στο ΕΡΓΑΝΗ.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να προσκομίζουν ταυτότητα και βεβαίωση κίνησης που θα βρουν στο apografi.gov.gr. Και κατ’ εξαίρεση με βεβαίωση από τον προϊστάμενο.

«Εάν υπάρχει θέμα υγείας ή εάν κάποιος θέλει να πάει στο φαρμακείο, τότε οι εκλεκτικοί μηχανισμοί θα δείχνουν κατανόηση», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις περιοχές που θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ συμπλήρωσε ότι όσοι θέλουν να βγάλουν το κατοικίδιό τους βόλτα, θα πρέπει να το κάνουν πριν από τις 00:30.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στα σχολεία.

Ποιοι εξαιρούνται από την καθολική χρήση μάσκας

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας (ανακοινώθηκε για τις περιοχές στο επίπεδο «3» και «4») όσοι κάνουν άσκηση σε εξωτερικό χώρο, οδηγοί που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού. Στη γυμναστική στα σχολεία δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Τι είπε για τη διασκέδαση

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε ειδική αναφορά στην διασκέδαση – πάντα σε σχέση με τα μέτρα που ισχύουν με βάση τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας -. Και διευκρίνισε πως στα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ απαγορεύεται η ζωντανή μουσική, ενώ σε ταβέρνες επιτρέπεται η ζωντανή μουσική, χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση, ενώ η ορχήστρα θα πρέπει να αποτελείται από τρία άτομα. Έκανε σαφές ότι απαγορεύεται να υπάρχουν όρθιοι. Εννοείται ότι ισχύει η χρήση μάσκας, όταν πηγαίνει κάποιος σε κέντρο διασκέδασης, σε όποιες περιοχές εφαρμόζεται αυτό.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε ακόμα πως ισχύουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στις περιοχές που θα γίνουν μόνο λιτανείες το τριήμερο από την 26η Οκτωβρίου (γιορτή του Αγίου Δημητρίου) έως την 28η Οκτωβρίου. 

Μίλησε και για τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το λιανεμπόριο (ανοιχτό και στις «κόκκινες» περιοχές, δηλαδή όπου υπάρχει lockdown), αλλά έκανε σαφές πως οφείλουν όλοι να τηρούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα που ισχύον.  

Πού μειώνεται το επίπεδο συναγερμού

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και τις αλλαγές στον «Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας» (ανάλογα με το επίπεδο εφαρμόζονται τα μέτρα), που θα έχουν ισχύ από τη Δευτέρα (26/10), μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής υγείας.

Όπως είπε, από την Παρασκευή (23/10) η Καστοριά πέρασε σε «κόκκινο» επίπεδο κινδύνου (επίπεδο 4), όπου ήδη βρίσκεται η Κοζάνη, κάτι που είχε ανακοινωθεί και έτσι έχει επιβληθεί lockdοwn.

Από τη Δευτέρα (26/10), στο «κίτρινο» επίπεδο (2) περνούν από το «πράσινο» (1), δηλαδή αναβαθμίζονται σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων οι: Άρτα, Έβρος, Ηλία, Θεσπρωτία και Σκιάθος.

Από Δευτέρα (26/10), από το «πορτοκαλί» επίπεδο (3) στο «κίτρινο» (2) περνούν οι: Αχαΐα, Ηράκλειο, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Μυτιλήνη, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού.

Ακόμη, από το «κίτρινο» επίπεδο (2) στο «πράσινο» (1) περνούν: Γρεβενά, Λακωνία, Πάρος.

Συνολικά, από τη Δευτέρα (26/10) στο «πράσινο» επίπεδο (1) περιλαμβάνονται 25 περιοχές της χώρας, στο «κίτρινο» (2) επίπεδο 34 περιοχές, στο «Πορτοκαλί» (3) 14 περιοχές και στο «κόκκινο» (4) δύο περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική ανήκει στο «πορτοκαλί» επίπεδο (3) και για το Λεκανοπέδιο ισχύουν τα νέα μέτρα για τη χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας από 00:30 έως 05:00.

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη (28/10) για τα νησιά θα λαμβάνονται οι αποφάσεις σε επίπεδο νησιού, καθώς υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες από το σύνολο της Περιφέρειας που ανήκουν.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας

Αρχικά πήρε τον λόγο ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες γίνονται πιο αυστηρά τα μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή από τα 841, τα 290 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 197 στη Θεσσαλονίκη και τα 35 στις Σέρρες. «Σαφή επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας με Καστοριά και Κοζάνη και παρόμοια αύξηση παρουσιάζουν Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες», τόνισε για την Ελλάδα. Οι 19 -40 ετών μολύνονται πολύ πιο εύκολα σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη γι’ αυτό και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Σε σχέση με τα σχολεία – μετά από ερώτηση για το εάν θα είναι θετικό να υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα στις αίθουσες– τόνισε ότι προς το παρόν δε φαίνεται να υπάρχει μετάδοση και έτσι δεν είναι στα σχέδια να παρθούν άλλα μέτρα, με την επιτροπή Υγείας να μελετάει και τι γίνεται σ’ αυτό το θέμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τον λόγο πήρε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στα νέα δεδομένα στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. «Το σύστημα Υγείας είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε κατάσταση», υπογράμμισε εκτός των άλλων.   

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνελήφθη για φοροδιαφυγή ο Μπάμπης Βωβός

Συνελήφθη στις 21 Νοεμβρίου στην Κηφισιά ο κατασκευαστής Μπάμπης Βωβός, καθώς σε βάρος του 88χρονου επιχειρηματία εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή. Σύμφωνα με το...

Ισόβια στην 45χρονη που κατηγορείται ότι σκότωσε με ψαλίδι τον σύντροφό της

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το μικτό ορκωτό δικαστήριο Ηρακλείου η 45χρονη γυναίκα που κατηγορούνταν για την ανθρωποκτονία του 56χρονου Γάλλου, με τον οποίο...

Συγκρίνοντας τα τρία εμβόλια για τον κορονοϊό – Ο πίνακας του Ηλία Μόσιαλου

Τα τρία εμβόλια για τον κορονοϊό, της Pfizer, της Moderna και της AstraZeneca που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα συγκρίνει σε ανάρτησή του στο Facebook,...

Ανησυχία για Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία – «Μαύρο» ρεκόρ στους διασωληνωμένους (video)

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 562 διασωληνωμένους ασθενείς με κορονοϊό σημειώθηκε σήμερα Τρίτη (24/11) στη χώρα, ενώ ο αριθμός των νεκρών σε ένα 24ωρο ήταν...

Κορονοϊός: Διαθέσιμο έως τις 15 Δεκεμβρίου το εμβόλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CDC

Θετικά είναι τα νέα από το πεδίο των εμβολίων κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εθνικού ινστιτούτου δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών,...

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Τζακ ποτ σημειώθηκε στην κλήρωση του Τζόκερ σήμερα Τρίτη 24 Νοεμβρίου. Οι αριθμοί που κληρώθηκαν είναι 2, 9, 10, 13, 44 και τζόκερ το 18. Στη...

Έξι συλλήψεις για συνωστισμό μετά το επεισόδιο με νεαρούς και αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι προσαγωγές έξι ατόμων μετά από έλεγχο για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, που κατέληξε σε επεισόδιο ανάμεσα...

Επίδομα θέρμανσης και σε καταναλωτές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων

Η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης είναι δυνατή με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε...

Κορονοϊός: Σταδιακή άρση του lockdown στη Γαλλία ανακοίνωσε ο Μακρόν – Οι ημερομηνίες «ορόσημα»

Σταδιακά σε τέσσερις φάσεις θα γίνει η άρση του lockdown στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του το βράδυ της Τρίτης (24/11), ο γάλλος...

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Ο πατέρας μου μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία (video)

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο πατέρας της. «Ο πατέρας μου βιώνει πολλά προβλήματα υγείας. Παλεύει...