25-11-2020

Συναγερμός για κορονοϊό: Νυχτερινό lockdown και μάσκα παντού – Νέα μέτρα στο τραπέζι (video)

Τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν πλέον σε αρκετές περιοχές και χρειάζεται πολλή προσοχή - «Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται τα μέτρα», είπε ο κ. Δερμιτζάκης

Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε πέντε ελληνικές περιοχές σε συνδυασμό με το νέο αρνητικό ρεκόρ των 667 κρουσμάτων κορονοϊού έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες που φέρνουν στο τραπέζι προτάσεις για επιπλέον μέτρα.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε ξαφνική άνοδο. Συζητήθηκε ποια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν, με κυριότερο εκείνο της καθολικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (σ.σ. η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ισχύει και τώρα). Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται ήδη στην περιοχή της Κοζάνης και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν, θα εκτιμηθεί η εφαρμογή του σε γενικότερο επίπεδο. Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε την Παρασκευή, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι.

Σήμερα θα γίνει και νέα σύσκεψη για το θέμα, απόντος του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τυχόν νέα μέτρα θα αφορούν τα Ιωάννινα που αυτήν την ώρα μετρούν 263 ενεργά κρούσματα, την Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα και τη Θεσσαλονίκη με 652.

Προβληματισμός υπάρχει και για την επιδημιολογική κατάσταση στις Σέρρες, την Κορινθία και τη Βοιωτία.

Βατόπουλος για κορονοϊό: Θα υπάρξει αύξηση θανάτων

Ελπίδα όλων είναι να μην ισχύσει κάτι τέτοιο, αλλά τα 667 χθεσινά κρούσματα, μαζί με κάποια άλλα επιδημιολογικά στοιχεία, δείχνουν ότι έχουμε ανέβει τουλάχιστον ένα σκαλί στα στάδια της πανδημίας και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να μην ανέβουμε κι άλλα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας εκτοξεύτηκε στους 780, από τους 720, ενώ μέσα σε 20 μέρες τον Οκτώβρη, έχουν χάσει τη ζωή τους 137 συμπολίτες μας, δώδεκα περισσότεροι από τους 125 που πέθαναν τον χειρότερο μήνα από πλευράς θυμάτων που ήταν ο Σεπτέμβριος. Κι έχουμε ακόμα μπροστά μας 11 ημέρες…

Όλα τα παραπάνω προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό σε κυβέρνηση και υγειονομικές Αρχές που βλέπουν μετά την Αθήνα να έρχονται κι άλλες περιοχές που έχουν μπει βαθιά στο πρόβλημα όπως είναι η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, οι Σέρρες και η Βοιωτία, όπου εντοπίστηκαν 18 κρούσματα σε εκκοκκιστήριο

«Οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα, θα αυξάνονται οι διασωληνώσεις και οι νεκροί», τόνισε την Τετάρτη ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Αναφερόμενος στα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας, τόνισε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ότι οι νεότεροι που νοσούν, μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

«Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», είπε ο κ. Βατόπουλος εκφράζοντας, ωστόσο, την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και υγιεινή των χεριών.

Δερμιτζάκης: Μπορεί να έχουμε 1.000 κρούσματα την ημέρα μέσα στον Οκτώβριο

Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

O κ. Δερμιτζάκης προχώρησε μάλιστα σε μια εφιαλτική πρόβλεψη για 1.000 κρούσματα την ημέρα στην Ελλάδα ακόμα και μέσα στον Οκτώβριο, δηλαδή μέσα στις επόμενες 10 μέρες.

«Με ανησυχεί ο τρόπος που λαμβάνονται τα μέτρα», είπε ο κ. Δερμιτζάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «προσπαθούμε να σβήσουμε μικρές φωτιές, όταν υπάρχει τεράστια φωτιά όμως το να σβήνουμε μικρές δεν ωφελεί».

Ο καθηγητής τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στη φάση της μεγάλης φωτιάς και πρέπει να υπάρξει μίγμα μέτρων σε όλη τη χώρα.

Ερωτηθείς για το ποια μέτρα εννοεί, ο κ. Δερμιτζάκης μίλησε για μάσκες παντού, αλλά και απαγόρευση κυκλοφορίας λίγο αφού κλείσουν τα εστιατόρια ή για παράταση του ωραρίου των εστιατορίων.

«Το σημαντικό είναι να βρίσκεται ο κόσμος κάπου συντεταγμένα και όχι να είναι στις πλατείες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δερμιτζάκης πρόσθεσε ότι «χρειάζεται μια πολύ έντονη ενημερωτική καμπάνια. Πρέπει ο κόσμος να θυμάται καθημερινά τι συμβαίνει».

Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι δεν μπορούμε να κυνηγάμε τον ιό, πρέπει να είμαστε μπροστά του. Είμαστε στα 667 κρούσματα, πρέπει να λειτουργούμε σαν να είμαστε στα 1.500.

Τέλος ερωτηθείς για ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Δερμιτζάκης το χαρακτήρισε «δήλωση ήττας», αλλά αν τα πράγματα ξεφύγουν θα πρέπει να γίνει.

«Δεν μ’ αρέσει το γενικό Lockdown. Είναι μια δήλωση ήττας το να τα κλείσεις όλα, αλλά αν χρειαστεί για την υγεία των πολιτών πρέπει να γίνει. Αν μέσα στις επομενες 5-6 μέρες δούμε να διπλασιάζονται τα κρούσματα, ο ιός θα έχει ξεφύγει».

«Βόμβα» Εξαδάκτυλου: Δεν απέχουμε πολύ από τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

«Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την κατάσταση να ξεφύγει με τον κορονοϊό», τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής επιστημόνων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν δεν λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα και αφήσουμε τους αριθμούς να εξελιχθούν, αυτός ο αριθμός που τρόμαξε χθες όλη την Ελλάδα μπορεί σύντομα να αποτελεί μια ευχάριστη ανάμνηση. Και μπορεί να δούμε όχι μόνο να προστεθεί ένα ακόμη ψηφίο, αλλά να προστεθεί κι άλλο, αν δεν πάρουμε μέτρα. Οι αριθμοί ακολουθούν ανοδική πορεία, δεν απέχουμε πολύ από τεταψήφιο αριθμό κρουσμάτων» πρόσθεσε.

Με το παραμικρό σύμπτωμα πρέπει να αναζητείται άμεσα η συμβουλή γιατρού, τόνισε.

«Ο ιός είναι παντού, πρέπει να θεωρούμε ότι όλοι είμαστε μολυσμένοι» είπε και υπενθύμισε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τους συνωστισμούς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Brexit: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκλείει συμφωνία εις βάρος της ενιαίας αγοράς

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι τυχόν εμπορική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο για την...

Έξι συλλήψεις στην Πέλλα για παράνομο τζόγο στα γραφεία επιχείρησης εν μέσω καραντίνας

Τα περιστατικά καταπάτησης των μέτρων για την πανδημία και τα «βαριά» πρόστιμα που τα συνοδεύουν, φαίνεται πως δεν αγγίζουν κάποιους επίδοξους παραβάτες.Σε χαρτοπαικτικό χώρο...

Κορονοϊός: Χρήση μάσκας μέσα στο αυτοκίνητο – Πότε επιβάλλεται πρόστιμο

Το lockdown συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι αναμένεται να συνεχιστεί και οι απορίες είναι ακόμα πολλές σχετικά με τη χρήση μάσκας στο αυτοκίνητο. Με...

Κομισιόν για κορονοϊό: Οι πρώτοι πολίτες μπορεί να κάνουν το εμβόλιο πριν τα τέλη Δεκεμβρίου

Για τον κορονοϊό, τα εμβόλιο και τις προσπάθειες της Κομισιόν μίλησε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και έβγαλε ειδήσεις...«Μέχρι τώρα η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει...

Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική επέστρεψε – Ο Τραμπ εξακολουθεί να μην δέχεται την ήττα (video)

Αισιοδοξία σκόρπισε η είδηση ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε τελικά το πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της...

Κορονοϊός: Tα λύματα δίνουν ελπίδα – Μείωση ιικού φορτίου σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη (video)

Μια ευχάριστη είδηση που αφορά στον κορονοϊό και την εξέλιξη της πανδημίας μοιράστηκε σήμερα ο πρύτανης ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας στο MEGA, καθώς όπως...

«Στο δεύτερο κύμα πάμε καλύτερα, αλλά δυστυχώς οι νεκροί είναι περισσότεροι», λέει ο Άδωνις (video)

Μπορεί τόσο ο Στέλιος Πέτσας, όσο και ο Τάκης Θεοδωρικάκος (με το «γάντι») να άδειασαν τον Άδωνη Γεωργιάδη για τους πανηγυρισμούς του σχετικά με...

Οι ευχές της Ιωάννας Μαλέσκου στην Κατερίνα Καινούργιου για τη γιορτή της (video)

Η Ιωάννα Μαλέσκου ευχήθηκε on camera χρόνια πολλά στην Κατερίνα Καινούργιου.Κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Ευτυχείτε» προβλήθηκε το βίντεο με τις ευχές της...

Κέικ με κρέμα κάστανου από τον Απόστολο Ρουβά (video)

Ένα γλυκό και εποχικό κέικ ετοίμασε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» ο Απόστολος Ρουβάς.Δείτε τη συνταγή:

Κεραμέως για σχολεία: Προτεραιότητά μας να ανοίξουν – Περιμένουμε τις εισηγήσεις των ειδικών

Εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους...