29-10-2020

Δίκη Χρυσής Αυγής: Παρακαλάνε για αναστολή οι Χρυσαυγίτες – Τα «πεϊνιρλί» και η Αρχαιολογία (video)

Με παρόντες τους Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Γιώργο Γερμενή και Ηλία Κασιδιάρη συνεχίστηκε σήμερα η διαδικασία των τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, ζητώντας αναστολή στην εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε στους εντολείς τους.

Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί θα αγορεύσει η εισαγγελέας έδρας για τα αιτήματα των καταδικασθέντων, προκειμένου να τους χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις τους.

Τελευταίο αίτημα, πριν τη σημερινή διακοπή της συνεδρίασης ήταν αυτό που διατυπώθηκε από τον θεωρούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Νίκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο. Η υπεράσπισή του επικαλέστηκε ανεπανόρθωτη βλάβη, που όπως τονίστηκε έχει ήδη επέλθει στον ίδιο και στην οικογένειά του.

«Όλη αυτή η ιστορία κρίνεται επειδή σήκωσε το δεξί του χέρι, όχι γιατί έκανε κάτι άλλο», είπαν οι συνήγοροι και συνέχισαν: «Μιλάμε για έναν αρχηγό κόμματος. Αν ήθελε να φύγει, δεν θα το είχε κάνει για να αποφύγει και αυτή τη λοιδορία έστω, έξω από τη ΓΑΔΑ; Αλλά έμεινε εκεί, στο σπίτι του. Αν μπορούσαν να τον φέρνουν κάθε μέρα εδώ για να τον δικάζουν με τις χειροπέδες, θα το έκαναν. Ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι του Μιχαλολιάκου. Είναι αδίστακτοι».

Η υπεράσπιση υποστήριξε πως το κλείσιμο της εφημερίδας του κόμματος είναι ανεπανόρθωτη βλάβη, λέγοντας: «Έχει ερημώσει το κόμμα. Η οργάνωση. Δεν υπάρχει η φωνή αυτού του κόμματος και συγχαρητήρια στον think tank, που το σκέφτηκε. Τα κατάφεραν… Τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες, που είχαν το πάνω χέρι».

Συνήγορος Παππά: «Ο χρόνος της κράτησης δεν επιστρέφεται πίσω»

Να κρατήσει «πισινή» το δικαστήριο, ώστε αν έκανε λάθος «να μην αποβεί σε βάρος του κατηγορούμενου», ζήτησε ο συνήγορος του καταδικασθέντα σε 13 έτη κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστου Παππά.

«Ο χρόνος της κράτησης δεν επιστρέφεται πίσω», είπε ο συνήγορος του πρώην βουλευτή και ζήτησε από το δικαστήριο να μην διατάξει την έκτιση της ποινής του εντολέα του, ώστε αν έχει κάνει λάθος είτε στην απόφαση επί της ενοχής είτε επί της ποινής, αυτό να μην αποβεί σε βάρος του εντολέα του, ο οποίος αν οδηγηθεί στην φυλακή ουσιαστικά θα έχει εκτίσει την ποινή του ώσπου να γίνει το εφετείο.

Λαγός: Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Δεν ζήτησε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση ο Γιάννης Λαγός, επικαλούμενος προκατάληψη του δικαστηρίου στο πρόσωπό του και προαναγγέλλοντας προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Σύμφωνα με την υπεράσπιση, ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ευρωβουλευτής, εξέλαβε απαξιωτικό τόνο σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου προς μάρτυρα σχετικά με την εργασία της συζύγου του πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ηλιόπουλου για τον ευρωβουλευτή- κι έτσι δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής της ποινής.

Η δήλωση του Γιάννη Λαγού, όπως τη διάβασε ο συνήγορός του στη δίκη έχει ως εξής: «Το δικαστήριο ενήργησε μεροληπτικά εις βάρος μου, με καταδίκασε βάσει εντολών. Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία και θα προσφύγω στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για να αποδείξω τι έλαβε χώρα επί 5,5 χρόνια. Όφειλε η Δικαιοσύνη να αντιληφθεί όσα αντιλήφθηκαν εισαγγελείς και δικαστές, ενώ όφειλε να είναι τυφλή, αποδείχθηκε ότι λειτουργούσε κατόπιν εντολών».

Γερμενής: «Έχω φύγει από τη Χρυσή Αυγή και εργάζομαι στον Γιάννη Λαγό για να ζήσω» 

«Έχω αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή από το 2019. Δεν ασχολούμαι με την πολιτική και μετά από τρεις μήνες ανεργίας, τώρα εργάζομαι ως εξωτερικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, με μισθό 525 ευρώ». Και ο Γιώργος Γερμενής, καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επέλεξε να στηρίξει αυτοπροσώπως το αίτημά του να μην εκτίσει την ποινή του.

Ο πρώην βουλευτής ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους ζητεί την αναστολή της ποινής του αναφέροντας: «Μετά το 18μηνο στη φυλακή, είχα βαρύτατους περιοριστικούς όρους. Τους τήρησα όλα τα χρόνια. Έχω δυο ανήλικα παιδιά 4 και 8 ετών. Η μεγάλη μου κόρη βίωσε άσχημα την προφυλάκισή μου. Σέβομαι την απόφαση και το δικαστήριό σας, αλλά δεν συμφωνώ με το περιεχόμενο της. Θέλω να παλέψω στο Εφετείο».

Όπως είπε ο πρώην βουλευτής: «Κατάφερα να πάρω το πτυχίο μου στο πανεπιστήμιο στην Αρχαιολογία- Ιστορία» και τόνισε πως δεν έβρισκε δουλειά καθώς είχε στιγματιστεί: «Εγώ είμαι αρτοποιός. Δεν βρέθηκε ούτε ένας που να θέλει να με πάρει στη δουλειά του, γιατί όλοι φοβόντουσαν μήπως τους σπάσουν τα μαγαζιά. Ευτυχώς βρέθηκε αυτή η θέση τώρα, γιατί εγώ συντηρώ την οικογένεια μου».

H υπεράσπιση του Γιώργου Γερμενή ζήτησε από το δικαστήριο εάν δεν κάνει δεκτό το αίτημά του πελάτη τους για αναστολή, να αποφασίσουν να εκτίσει την ποινή του με κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση και να έχει δικαίωμα κίνησης εντός του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου όπου κατοικεί.

Κασιδιάρης: «Η εξοντωτική ποινή των 13 ετών με εξοντώνει ηθικά, πολιτικά, και ανθρώπινα»

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστήριξε πως δεν γίνεται ένα δικαστήριο να τον κρίνει με 20.000 βίαιους διαδηλωτές απ’ έξω, εννοώντας την αντιφασιστική διαδήλωση τη μέρα της ανακοίνωσης των ποινών. 

«Ξεκίνησα επιχείρηση στο αντικείμενό μου, αλλά κυρίως έγκειται στο ότι για δεύτερη φορά θα είμαι στη φυλακή και δε θα έχω το δικαίωμα να πάω στο δεύτερο βαθμό, από τη στιγμή που ο χρόνος δε θα αρκέσει. Η εξοντωτική ποινή των 13 ετών με εξοντώνει ηθικά, πολιτικά, και ανθρώπινα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Γ. Γερμενής αιτούμενος την αναστολή της ποινής του ανέφερε πως «Έχω σταματήσει να ασχολούμαι με την πολιτική, δεν με ενδιαφέρει, δεν ασχολήθηκα καθόλου. Είμαι εξωτερικός συνεργάτης του Ι.Λαγού με μισθό 500 ευρώ. Ως βοηθός», ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε πως «δεν με ενδιέφερε να ασχοληθώ με την πολιτική, γι’ αυτό αποχώρησα το 2019».

«Έχω δύο ανήλικα τέκνα, 4 και 8, η μεγάλη μου κόρη έζησε την πρώτη προφυλάκισή μου και δέχθηκε τη βοήθεια παιδοψυχολόγου και είμαστε σε συνεννόηση με παιδοψυχολόγους για το πως θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο νέας προφυλάκισης Παρότι θα μπορούσα να φύγω παράνομα εκτός Ελλάδας δεν το έκανα. Σέβομαι την απόφαση αλλά δεν τη δέχομαι. Το δικαιούμαι σαν κατηγορούμενος και θέλω να παλέψω».

Ο δικηγόρος των Δ. Αγριογιάννη και Κων. Παπαδόπουλου υποστήριξε: «Πώς είναι δυνατόν αλλοδαποί  με μεγαλύτερη ποινή να παίρνουν αναστολή. Εδώ έχουμε δυο Ελληνες με επτά  χρόνια […] Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ντε και καλά αρνητικό πρόσημο και δεν σημαίνει ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να οδηγηθούν στη φυλακή».

Για τον Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, η υπεράσπισή του είπε στη δίκη: «Ο Αλεξόπουλος δεν είχε καν προφυλακιστεί. Δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον πολιτικό χώρο. Έχει μια μόνιμη διαμονή στη Λάρισα. Είναι ζωέμπορος και από αυτό ζει την οικογένειά του».
Η υπεράσπιση του Στάθη Μπούκουρα επισήμανε ότι ήδη έχει βρεθεί 12 μήνες στη φυλακή. «Μέχρι να ολοκληρωθεί το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, αν μπει φυλακή, θα έχει εκτίσει την ποινή του» ανέφερε η συνήγορός του.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της δίκης ήρθαν 13 μάρτυρες -ανάμεσά τους και ένας μητροπολίτης- οι οποίοι περιέγραψαν την σύννομη και ήσυχη ζωή που ζει ο Μπούκουρας, επισημαίνοντας στο τέλος: «Κυρία πρόεδρε, ο Μπούκουρας δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από πίτσες κι πεϊνιρλί».

Η πλευρά του καταδικασθέντα Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι, αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα της, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών. «Είναι στήριγμα για τη γυναίκα του και το γραφείο του που έχει αναλάβει η κόρη του. Είναι βεβαρυμένη η υγεία του και έχει διαλύσει οικογένειες όλη αυτή η διαδικασία», ειπώθηκε μεταξύ άλλων.

Για την Ελένη Ζαρούλια ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε: «Σε άλλες περιπτώσεις χορηγείται η αναστολή κι εδώ μιλώ για μία Ελληνίδα βουλευτή που έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών, η οποία μετά από όλα αυτά βρίσκεται και πάλι στη διάθεση των αρχών, να ζητά τι; Το δικαίωμά της να εξεταστεί η υπόθεσή της σε δεύτερο βαθμό; Που πρέπει το δικαστήριό σας να διαφυλάξει; Δε σας λένε απλή μαθηματική, σας λένε ότι στην ουσία, μετά από εδώ δεν έχουμε δικαίωμα επανεξετάσεως της υπόθεσής μας».

Για τον Πολύβιο Ζησιμόπουλο, ο δικηγόρος του τόνισε: «Ο κ. Γρέγος υποβάλλει αίτημα όπως η αίτησή του γίνει δεκτή με τον κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις. Ο κατ’ οικον περιορσιμος να γίνει με ηλεκτρ. επιτηρηση στην οικία του με δυνατότητα κίνησης στο δήμο Θερμαϊκού που κατοικεί και στον δήμο Θεσσαλονίκης που εργάζεται ως δημοτικός υπάλληλος. Μόνος του φέρει το βάρος της οικογένειάς του, η σύζυγός του 47 ετών είναι άνεργη, ως δημοτικός υπάλληλος ο ίδιος αν στερηθεί την ελευθερία του, θα τεθεί σε υποχρεωτική αργία και η μισθοδοσία του θα περικοπεί κατά το ήμισυ και με δεδομένο ότι είναι τώρα 1.353 ευρώ. Η οικογένειά του θα στερηθεί και των στοιχειωδών. Έχουν επίσης το βάρος περιποίησης πλειόνων συγγενικών προσώπων. Η μαμα της συζυγου έχει προβλήματα υγείας και ο πατέρας του Γρέγου είναι 80 ετών και έχει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα».

Αναστολή κυκλοφορίας για την εφημερίδα της Χρυσής Αυγής «για λόγους εύκολα αντιληπτούς»

Η καταδίκη των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής και η γενικότερη εξέλιξη της Δίκης, προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις. Μία από αυτές ήταν η ανακοίνωση αναστολής έκδοσης του φύλλου της εφημερίδας «Χρυσή Αυγή», που ανακοίνωσε ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μέσω της ιστοσελίδας της εγκληματικής οργάνωσης.

«Έγραφα πάντοτε πέντε με έξι, μικρά και μεγάλα, κείμενα στην εφημερίδα και πάντοτε το άρθρο της τελευταίας σελίδος, που έδινε την Γραμμή. Σύνολο άρθρων με μέτριους υπολογισμούς περισσότερα από 5.000!» γράφει χαρακτηριστικά στο κείμενο όπου ανακοινώνει ότι η εφημερίδα κλείνει «για λόγους εύκολα κατανοητούς»…

Το πρώτο φύλλο της εφημερίδας κυκλοφόρησε στις 10 Ιανουαρίου του 1993 και το τελευταίο στις 7 Οκτωβρίου 2020, ημέρα κατά την οποία το δικαστήριο έκρινε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος».