28-10-2020

Μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο – Μάχη των πυροσβεστών να μην επεκταθεί στο δάσος της Δαδιάς (video)

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση 34 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, μηχανήματα έργου και τα εναέρια μέσα

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στη Λευκίμμη Σουφλίου, πάνω από το Πεδίο Βολής που βρίσκεται στην περιοχή και σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα evros-news.gr, τέσσερα αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη ώστε να μην ξεφύγει η φωτιά προς το δάσος της Δαδιάς και η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Στις προσπάθειες βοηθούν μηχανήματα του δήμου Σουφλίου ενώ στην περιοχή βρίσκονται ο δήμαρχος Παναγιώτης Καλακίκος και ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Δαρούσης μαζί με τον Διοικητή της 7ης Ταξιαρχίας.Αυτή τη στιγμή επιχειρούν για την κατάσβεση 34 πυροσβέστες, μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 12 οχήματα, μηχανήματα έργου και τα εναέρια μέσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο dadia-np.gr, τo Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Το μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.

Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Πηγή: evros-news.gr