28-10-2020

Αναστέλλονται οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις στην Αττική – Έκκληση Μαγιορκίνη οι άνω των 65 να περιορίσουν τις επαφές τους (video)

Τι είπαν Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για το ενδεχόμενο lockdown

Την αναστολή των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών στην Αττική εκτός των θερινών κινηματογράφων, από την προσεχή Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία του ιού στη χώρα, με τη συμμετοχή του επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφερόμενος στα υψηλά νούμερα κρουσμάτων κορονοϊού που είναι από 300 και άνω τις τελευταίες ημέρες (346 σήμερα 22/9) είπε πως αυτά δεν δείχνουν σημεία υποχώρησης ενώ την ίδια στιγμή οι διασωληνωμένοι παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις (77 άτομα σήμερα).

Παράλληλα ανέφερε ότι ο επταήμερος μέσος όρος θανάτων από επιπλοκές του ιού έφτασε στους πέντε, όπως και στο πρώτο κύμα. Η λίγο πιο αργή εξάπλωση του ιού στο δεύτερο κύμα σε σχέση με τη ραγδαία εξάπλωση του πρώτου, οφείλεται, σύμφωνα με τον καθηγητή, στη μείωση της μεταδοτικότητας λόγω μέτρων.

Έκκληση για τους άνω των 65 να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους

Είπε, επίσης, ότι η επίδραση των μέτρων στην Αττική θα φανεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Επανέλαβε, επίσης, την παράκληση για τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίσουν τις επαφές τους, ζητώντας ταυτόχρονα από τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους δυνητικούς φορείς του ιού.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε ακόμα για τις προτεραιότητες που τίθενται αναφορικά με τη λήψη των μέτρων, τονίζοντας ότι ο επιδημιολόγος Φαούτσι το είχε θέσει στη σωστή του βάση, λέγοντας ότι σε περιοχές μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου η λύση είναι είτε να κλείσουν τα σχολεία είτε να κλείσουν τα μπαρ.

Αναστέλλονται οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοινώνοντας ότι από την ερχόμενη Πέμπτη αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, εκτός από τα θερινά σινεμά, προσθέτοντας ότι αυτές θα μπορούν να μεταδίδονται μέσω live streaming από την ΕΡΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Τρόμος από τα 1.259 νέα κρούσματα - 12 νέοι θάνατοι, 102 διασωληνωμένοι (video)

Μίλησε, ακόμα, για το μέτρο της εξ αποστάσεως εργασίας, τονίζοντας την υποχρέωση για τηλεργασία του 40% των εργαζόμενων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε περιπτώσεις που η εργασία μπορεί να παρασχεθεί με αυτόν τον τρόπο, λέγοντας πως ο εργοδότης πρέπει να προαναγγείλει το προσωπικό που θα εργαστεί εξ αποστάσεως.

Τα σενάρια για lockdown

Χαρακτηρίζοντας κρίσιμη της φάση εξέλιξης της πανδημίας και στη χώρα μας, ο υφυπουργός είπε πως στόχος είναι να μην πάμε σε lockdown, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

«Ο σκοπός είναι να μην πάμε σε νέα μέτρα. Αντί να αναλωνόμαστε σε σενάρια, ας περάσουμε και αυτή τη φάση με επιτυχία. Τα όπλα μας είναι γνωστά: Η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και η τήρηση των κανόνων υγιεινής, γιατί τηρώντας τα μέτρα θα βγούμε νικητές», τόνισε, ενώ απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «δεν υπάρχουν πρωτόκολλα διαχείρισης που να αφορούν σε lockdown τοπικού τύπου. Είναι εξωπραγματικό αυτό. Άρα τι κάνουμε; Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα, τόσο ο κάθε δήμος με έξαρση της πανδημίας, όσο κι εμείς σε επίπεδο καθολικών ελέγχων».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κακοκαιρία «Κίρκη»: Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία για τα έντονα φαινόμενα (video)

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποια είναι αυτά τα κριτήρια που θα οδηγήσουν σε lockdown, ο Μαγιορκίνης είπε πως είναι ένας συνδυασμός παραγόντων, που περιλαμβάνει και τα κρούσματα αλλά και τους διασωληνωμένους.

Μέσα στην εβδομάδα ανοίγουν 200 δωμάτια ξενοδοχείων καραντίνας, όπου θα διαμένουν ασυμπτωματικοί φορείς του ιού, είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τις κοινότητες μεταναστών στην Αθήνα, οι οποίοι ενδεχομένως να μην έχουν επαρκή ενημέρωση λόγω γλώσσας για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.