21-10-2020

Απόλυση εκπαιδευτικού από το Αρσάκειο Πάτρας επειδή συνυπέγραψε επιστολή εναντίον των καμερών στην τάξη

Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη για το περιστατικό

Την απόλυσή της από το ιδιωτικό σχολείο Αρσάκειο της Πάτρας, καταγγέλλει εκπαιδευτικός επειδή συνυπέγραψε επιστολή προς τη διοίκηση του σχολείου εκθέτοντας τους προβληματισμούς της για τη χρήση καμερών μέσα στις τάξεις, όπως προβλεπόταν μετά την καραντίνα.

Η ιστορία ξεκινάει τον Μάιο, όταν, σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, εν μέσω καραντίνας ανακοινώθηκε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες στις τάξεις με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, προκαλώντας απορίες αλλά προβληματισμούς στους δασκάλους, τους οποίες εξέφρασαν αρχικά προφορικά σε τηλεδιάσκεψη.

«Κατόπιν πρότασής μου, οι κοινοί προβληματισμοί καταγράφηκαν και εστάλησαν με επιστολή στο Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στις 29-5-2020 (Αρ. Πρωτ. 83/29-5-2020). Την επιστολή αυτή συνυπογράψαμε 15 εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου, αριθμός που αναλογεί περίπου στα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων», αναφέρει η καταγγέλλουσα στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας.

Το περιεχόμενο της επιστολής, όπως αναφέρει η Β.Β., επικεντρωνόταν στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών, την επιλογή του σχολείου να παρακολουθούν τη ζωντανή αναμετάδοση όχι μόνο μαθητές που δεν επέστρεψαν στο σχολείο επειδή ανήκουν οι ίδιοι ή οικείοι τους σε ευπαθείς ομάδες –σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση και την τότε ισχύουσα τροπολογία– αλλά το σύνολο των μαθητών που έμενε εκ περιτροπής στο σπίτι, εκτιμώμενες δυσκολίες και ποιοτικές αλλαγές στην εκπαιδευτική πράξη και στις σχέσεις των εμπλεκόμενων μερών λόγω της ζωντανής αναμετάδοσης κτλ.

Μετά την επιστολή που συνυπέγραψαν οι εκπαιδευτικοί, για την οποία δεν έλαβαν ποτέ απάντηση, το κλίμα άλλαξε άρδην στο σχολείο, σύμφωνα με την εκπαιδευτικό Β.Β.

«Από τη μία μέρα στην άλλη το περιβάλλον έγινε εμφανέστατα αρνητικό προς συναδέλφους που συντάξαμε και συνυπογράψαμε την επιστολή», αναφέρει χαρακτηριστικά η Β.Β.

«Παρ’ όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν υπό τις νέες συνθήκες, εργάστηκα πολύ σκληρά και με μεγάλη αγάπη για τους μαθητές μου έως την τελευταία μέρα του σχολικού έτους, ακολουθώντας τις οδηγίες του σχολείου. Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχα με τους γονείς όλων των μαθητών μου στο κλείσιμο του σχολικού έτους εισέπραξα ευχαριστίες και θετικά σχόλια από όλους ανεξαιρέτως» επισημαίνει η καταγγέλλουσα.

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, της εχθρικής στάσης, ήταν η καταγγελία της σύμβασης στις 13.7, χωρίς να δοθεί απάντηση για τους λόγους της απόλυσης από τη διεύθυνση και ενώ προηγουμένως ουδέποτε είχε γίνει κάποια παρατήρηση για την εργασία της εκπαιδευτικού, απεναντίας, «ακούστηκαν επανειλημμένως από τη διευθύντρια του σχολείου, κ. Μ. Τουλιάτου, επαινετικά σχόλια για την εργατικότητα και την ποιότητα της δουλειάς μου, καθώς και για τα αυξημένα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία μου», όπως σημειώνει στην επιστολή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Ηράκλειο: «Ποτάμια» οι δρόμοι, τους 30 πόντους φτάνει το νερό - Έκλεισε το αεροδρόμιο (video)

Πέρα, όμως, από την εκδικητική απόλυση που αφορά στην ουσία την έκφραση μιας διαφορετικής άποψης σε έναν εργασιακό χώρο, η καταγγέλλουσα τονίζει πώς «είναι τουλάχιστον λυπηρό και απαξιωτικό προς του εργαζόμενους το γεγονός ότι δε λάβαμε απάντηση στα ερωτήματα που θέσαμε για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.

Προσωπικά δεν μπορώ να σκεφτώ πιο ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης από την ανταλλαγή ενυπόγραφων κειμένων. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί δείγμα επαγγελματισμού και απόδειξη του αισθήματος ευθύνης προς το λειτούργημα που ασκώ η κατάθεση των όποιων προβληματισμών αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων μου όσο πιο ποιοτικά και υπεύθυνα γίνεται».

Εκφράζει ακόμα την ελπίδα ότι «η δημοσιοποίηση της προσωπικής μου εμπειρίας να βοηθήσει στην ανάδειξη μιας πτυχής της Παιδείας που συχνά ξεχνιέται, τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών, διότι μια πραγματικά ποιοτική εκπαίδευση για τα παιδιά μας προϋποθέτει σχολεία και κοινωνίες που ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την ελευθερία έκφρασης και τη γόνιμη ανταλλαγή απόψεων».

Σχολιάζει, επίσης, πως «ο πλουραλισμός, ακόμα και η διάσταση των απόψεων εντός των εργασιακών χώρων είναι εκ των ων ουκ άνευ, πόσο μάλλον εάν μιλάμε για σημαντικά θέματα με κοινωνικές προεκτάσεις, όπως κρίνω ότι είναι η τοποθέτηση κάμερας εντός των σχολικών τάξεων. Η διαχείριση του πλουραλισμού αυτού μπορεί να οδηγήσει σε μια γόνιμη σύνθεση μόνο μέσα από τον διάλογο και την ανταλλαγή επιχειρημάτων».

Το θέμα ανέδειξαν ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη της εκπαιδευτικού, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας καταδίκασε το περιστατικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Κρίσιμη η κατάσταση στην Καστοριά - «Επιθετική έξαρση του ιού» (video)

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις μιας και αναφορά προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν οι βουλευτές Νίκος Φίλης και Μερόπη Τζούφη σχετικά με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας με τίτλο «Συγκλονιστική καταγγελία εκπαιδευτικού στο Αρσάκειο Πατρών: Καταργούν τον πλουραλισμό απόψεων και την αυτονομία του εκπαιδευτικού, με έδιωξαν γιατί υπέγραψα επιστολή εναντίον των καμερών στην τάξη».

Οι τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν άμεσες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο, καλούν την πολιτική ηγεσία να εξετάσει το ζήτημα και να αναλάβει σχετικές δράσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Big Brother: Οριστικό τέλος για την 24ωρη μετάδοση – Υπάρχουν και άλλα «ροζ» βίντεο (video)

Μετά τα ροζ βίντεο της Χριστίνας Ορφανίδου, σειρά πήρε η Σοφία Δανέζη να απασχολήσει με παρόμοια θέμα, φέρνοντας μεγάλη αναστάτωση στο σπίτι του Big...

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο. Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Μάγια Τσόκλη: Τι είπε για τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της – «Είναι από τα ζευγάρια που ζηλεύεις» (video)

Στην απώλεια της μητέρας της και τον γάμο του πατέρα της με τη θεία της αναφέρθηκε η Μάγια Τσόκλη σε μια εκ βαθέων συνέντευξη...

«Ζούμε έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα», λέει η Ακρίτα (ηχητικό)

«Ζούμε την απόλυτη δυστοπία, με έναν ολοκληρωτισμό που πλέον δεν κρατάει τα προσχήματα» τόνισε η Έλενα Ακρίτα, μιλώντας «Στο Κόκκινο» και τον Νίκο Ξυδάκη. Αναφέρθηκε...

Αυτοκτόνησε ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου στον Άγιο Στέφανο με τα κρούσματα κορονοϊού (video)

Νεκρός βρέθηκε μέσα στο σπίτι του ο ιδιοκτήτης γηροκομείου στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, στο οποίο είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού σε εργαζομένους αλλά και...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...