29-10-2020

Όλη τη νύχτα έκαιγε η φωτιά στην Αλεξανδρούπολη – Ενδέκατη φωτιά σε 10 μέρες στον Έβρο (video)

Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε Μελία και Νίψα

Πολύ δύσκολη νύχτα είχαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στην Αλεξανδρούπολη στην προσπάθειά τους να θέσουν υπό έλεγχο την ενδέκατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή σε διάστημα μόλις δέκα ημερών.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι δεν ήταν σίγουρα σύμμαχός τους, ωστόσο κατάφεραν έπειτα από πολλές ώρες να ανακόψουν το ένα μέτωπο της φωτιάς και να δίνουν πλέον μάχη με το δεύτερο που εκτείνεται σε περίπου πέντε χιλιόμετρα.

Οι κάτοικοι σε Μελία και Νίψα είναι από χθες ενημερωμένοι ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή και να είναι έτοιμοι αν κριθεί απαραίτητο να εκκενώσουν αμέσως τις δύο αυτές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο σημείο 104 πυροσβέστες με 24 οχήματα, έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ικανός αριθμός χωματουργικών μηχανημάτων, ενώ από αέρος συνδράμουν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

«Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς σε δύσβατη περιοχή, συνολικής έκτασης περίπου πέντε χιλιομέτρων, που λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Υπάρχει πλήρης ετοιμότητα σε όλα τα επίπεδα και στο έργο της πυροσβεστικής συνδράμουν από την πρώτη στιγμή μηχανήματα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή του στρατού. Οι δυνάμεις θα ενισχύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας», δήλωνε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας του Νομού, Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις διαδοχικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην περιοχή.

«Προκαλεί πολλά ερωτηματικά το γεγονός ότι στο τελευταίο δεκαήμερο έχουμε στον Έβρο έντεκα φωτιές, οι πέντε εκ των οποίων στο νότιο τμήμα του Νομού και μάλιστα μεγάλες, όπως η φωτιά της Αισύμης, για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε μεγάλη εναέρια υποστήριξη. Η φωτιά που ξέσπασε σήμερα με δείκτη επικινδυνότητας 4, αλλά και το ότι εντοπίσαμε, σε προηγούμενες φωτιές ότι εκδηλώθηκαν σε σημεία-περάσματα μεταναστών όπου βρέθηκαν και ίχνη μικρής κατασκήνωσης, είναι τα στοιχεία που μας προβληματίζουν, γιατί είναι πρωτοφανές όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε έντεκα φωτιές σε διάστημα δέκα ημερών».