22-01-2021

Ένταση στο Αιγαίο: Νέα επαφή Δένδια-ΝΑΤΟ – Στο τραπέζι οι τροποποιήσεις στις προτάσεις Στολτενμπεργκ

Κληρώνει την Τετάρτη για το επόμενο βήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων - Συνεχίζεται το show από τους γείτονες

Διορθωτικές εισηγήσεις αναμένεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση στις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου. Οι συγκεκριμένες προτάσεις συνεχίζουν να μελετώνται από τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία από τις πρώτες αναγνώσεις τους, έχουν εκφράσει ξεκάθαρες αντιρρήσεις με συγκεκριμένα σημεία των προτάσεων.

Πολλά λοιπόν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, θα κριθούν στο ραντεβού της Τετάρτης, όταν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσουν και εκεί θα παρουσιαστούν από την ελληνική πλευρά οι τροποποιήσεις και οι διευκρινήσεις επί των προτάσεων Στόλτενμπεργκ.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Άγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης. Ο Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι’ αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.

«Οι φρεγάτες και οι κορβέτες εκτελούν το καθήκον τους»

Συνεχίζονται τα προκλητικά μηνύματα της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα νέο βίντεο μέσα από το ερευνητικό σκάφος και τις φρεγάτες που το συνοδεύουν, στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στο βίντεo «υπερπαραγωγή», ο καπετάνιος του «Oruc Reis» αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο ηρωικός στόλος μας είναι εδώ για εμάς και αυτό μας επιτρέπει να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Εδώ, κάνουμε μία καθαρά επιστημονική και τεχνική μελέτη εντός των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της χώρας μας. Μαζί σας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά και χωρίς φόβο για τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας στις θαλάσσιες ζώνες».

Στη σχετική ανάρτηση του στο Twitter, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Δυνατά, αποφασιστικά και άξια. Φρεγάτες και κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν – προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, το οποίο εξακολουθεί να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν επιτρέπεται καμία ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».

Δείτε το ακόλουθο βίντεο

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ