17-04-2021

Βατόπουλος: Πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει ο κορονοϊός – Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι

«Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων», τόνισε ο καθηγητής Βατόπουλος

Παρότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταθεροποίησε αναφορικά με τα ημερήσια κρούσματα και σε πολλές περιπτώσεις και μείωσή τους, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «ο κορονοϊός είναι πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει» και εξήγησε ότι υπάρχουν τρεις λόγοι που ενισχύουν αυτή την εκτίμηση.

«Πρώτον ξέρουμε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί, ή παρά πολύ ελαφρά νοσούντες, κι αυτό είναι πρόβλημα. Δεύτερον έχουμε κρούσματα σε όλη την Ελλάδα και τρίτον συρροές, αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι έχουμε πυρκαγιά έτοιμη να φουντώσει, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να μη φουντώσει».

Ο έμπειρος καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος επισήμανε επίσης ότι «είναι μεγάλη διάφορα σε οίκο ευγηρίας τα δύο κρούσματα και τα 20 κρούσματα. Τα 20 δείχνουν ότι είχαμε κενό ασφαλείας στα μέτρα. Είναι σημαντικό να δούμε ποσά δευτερογενή κρούσματα έχουμε σε κάθε συρροή. Ο τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε συνδυασμό με συρροές σε διάφορους χώρους δείχνει ότι ο ιός βρίσκεται παντού σε όλη την Ελλάδα, άρα είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει». 

Όπως τόνισε ο κ. Βατόπουλος, «ο ιός δεν μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, το στοίχημα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, λιγότερο σοβαρά και να μην έχουμε μεγάλες συρροές».

Κλείνοντας και ερωτηθείς πότε θα… ησυχάσουμε από τον κορονοϊό, προτίμησε τον ρεαλισμό από τις ψεύτικες ελπίδες. «Δεν υπάρχει απάντηση στο ποτέ θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό. Ακόμα δεν έχει ξεκινήσει καλά καλά η φάση 3 των εμβολίων». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ