29-10-2020

Άνοιγμα σχολείων: Τι μάσκες συνιστούν οι ειδικοί για τα παιδιά

Προβληματισμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί τόσο για την «έκρηξη» στα νέα κρούσματα, όσο και το συνεχιζόμενο κυβερνητικό αλαλούμ ως προς τη διαχείριση της κρίσης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, την ώρα που είναι έκδηλος ο προβληματισμός σε εκπαιδευτικούς και γονείς, καθώς τόσο η «έκρηξη» στα νέα κρούσματα, όσο και το συνεχιζόμενο κυβερνητικό αλαλούμ ως προς τη διαχείριση της κρίσης, έχει δημιουργήσει πολλές αμφιβολίες όσον αφορά στις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στη χρήση μάσκας από τους μαθητές αναφέρθηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Όπως εξήγησε ο κ. Γαργαλιανός, «η μάσκα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερων προδιαγραφών». Πρότεινε, μάλιστα, τη βαμβακερή μάσκα, η οποία, όπως τόνισε, θα πρέπει να πλένεται καθημερινά.

«Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν ακριβείς οδηγίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επιστήμονα, θα γίνουν σποτάκια και ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς.

Ταυτόχρονα, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθεύονται τις μάσκες από φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, για να είναι σίγουροι για την ποιότητα και την ασφάλειά τους.

Όπως είπε και ο κ. Γαργαλιάνος οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα και θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

«Στόχος να μην κλείσει το σχολείο ούτε σε περίπτωση κρούσματος»

Τα παιδιά που συγχρωτίζονται με ηλικιωμένους θα πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους, υπογράμμισε ο κ. Γαργαλιάνος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι η μεταδοτικότητα από παιδιά σε ενηλίκους είναι μικρή, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν έως τώρα οι ειδικοί.

«Αν τα κρούσματα αυξηθούν δεν θα έχουμε την ίδια εικόνα και λειτουργία του σχολείου», τόνισε.

Σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου, ο κ. Γαργαλιάνος ανέφερε ότι υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, που επικαιροποιείται συνεχώς και που σύμφωνα με το οποίο, τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, ενώ δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο.

Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο ούτε στην περίπτωση κρούσματος, τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.

Τέλος, τόνισε πως στην περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν και υπάρξει επιδείνωση τους επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα, το σενάριο της τηλεκπαίδευσης παραμένει ανοιχτό.