29-10-2020

Όλο το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ισχύει για τα διαλείμματα και τις απουσίες (video)

«Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα», δήλωσε η υπουργός Παιδείας

Λεπτομέρειες σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, το πώς θα γίνει αυτό, το τι μέτρα προστασίας θα υπάρχουν και το ποιοι κανόνες που θα ισχύουν έδωσε την Τετάρτη η Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ανέφερε ότι η έναρξη των σχολικών μαθημάτων θα γίνει κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου όπως έχει εξαγγελθεί, με τον τρόπο που θα γίνει αυτό να συζητείται και να αποφασίζεται από την επιτροπή των ειδικών που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

«Μετά από ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής, η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με όλους τους μαθητές στην τάξη αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας. Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και για μαθητές».

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι από ποια ηλικία θα χρησιμοποιούν οι μαθητές τη μάσκα.

Η επιτροπή έχει επίσης αποφασίσει «διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμό των σχολείων και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους και μετά το πέρας αυτής».

Ο ΕΟΔΥ θα επικαιροποιήσει τις οδηγίες που θα αποφασιστούν και θα πρέπει να τηρούνται κατά τη διάρκεια της παρουσίας στον σχολικό χώρο, ενώ θα βγουν και ειδικές οδηγίες για τη σωστή χρήση της μάσκας.

Απουσίες

Αναφερόμενη στις απουσίες, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη να απέχουν οι μαθητές από τη διδασκαλία όταν νοσούν είτε οι ίδιοι, είτε κάποιος με τον οποίο μένουν μαζί.

Επιπλέον, αν κάποιος μαθητής ανήκει σε ευπαθή ομάδα θα μπορεί να απουσιάζει από την παράδοση των μαθημάτων στις σχολικές αίθουσες.

Μεταφορά

Η μεταφορά των μαθητών από και προς τι σχολικές μονάδες θα γίνεται αυστηρά με την χρήση μάσκας από όλους τους εμπλεκόμενους, δηλαδή από μαθητές, οδηγούς και συνοδούς.

«Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα».

Τηλεκπαίδευση υπό όρους

Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι το υπουργείο είναι καθόλα έτοιμο να εφαρμόσει την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία όταν και αν κριθεί απαραίτητο.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δε θα εφαρμοστεί η τηλεκπαίδευση για αυτούς που μπορούν κανονικά να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αυτούς δηλαδή που δεν εντάσσονται σε κάποια κατηγορία που μπορούν να λείπουν δικαιολογημένα.

«Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί».

Ειδικά σχολεία και πανεπιστήμια

Η πρόβλεψη του υπουργείου Παιδείας για τα ειδικά σχολεία είναι ίδια με τα υπόλοιπα, με τις οδηγίες για την χρήση της μάσκας ωστόσο να αποσαφηνίζονται τις προσεχείς ημέρες.

Στα πανεπιστήμια, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως αυτή του Ιουνίου, με τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων να ανακοινώνονται στο τέλος Αυγούστου.

Υπό εξέταση είναι και το ζήτημα των κυλικείων, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται τις επόμενες ημέρες.

Σύψας: Δε θα κλείνει όλο το σχολείο σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος

Λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων έδωσε μιλώντας στο Open TV και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, δεν θα κλείνει ολόκληρη η σχολική μονάδα, αλλά μόνο η τάξη στην οποία ανήκει ο μαθητής ή η μαθήτρια και θα «ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των χώρων ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί».

Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των κυλικείων, ανέφερε ότι εξετάζονται τρία σενάρια:

1. Να μην ανοίξουν καθόλου

2. Να μοιράζεται φαγητό στα παιδιά από το προσωπικό των κυλικείων

3. Τα παιδιά να πηγαίνουν ένα ένα στο κυλικείο

Πηγή: MEGA