09-05-2021

Γώγος: Πώς θα αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης – Ποια νέα μέτρα είναι υπό συζήτηση (video)

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ασυμπτωματικούς που κυκλοφορούν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι μολυσμένοι

Για το εμβόλιο της Οξφόρδης, τον τρόπο που θα αποκτηθεί ανοσία της αγέλης, αλλά και τα νέα μέτρα που προτείνονται από τους λοιμωξιολόγους, έκανε λόγο ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι η λύση και το θέμα είναι να είναι αποτελεσματικό στο 60-70% και να εφαρμοστεί στο 70%, ώστε να αποκτηθεί η ανοσία της αγέλης, ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «μένει να δούμε από τις μελέτες πόσο ασφαλές είναι και πώς θα λειτουργήσει στις ευπαθείς ομάδες, στις οποίες θα γίνει πρώτα».

Ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι το πρώτο εμβόλιο που θα έρθει στην Ευρώπη.

Σχετικά με τα επιπλέον μέτρα που συζητούνται ανέφερε μεταξύ άλλων το 8ωρο κλείσιμο μαγαζιών, την οριζόντια χρήση μάσκας, το κλείσιμο μπαρ, εκδηλώσεων κ.λπ., ενώ έκανε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα υπάρχοντα μέτρα.

Σχετικά με το σημερινό αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων κορονοϊού που ανέρχεται στα 269, τόνισε πως τα πράγματα είναι στα όρια του συναγερμού ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους ασυμπτωματικούς φορείς που κυκλοφορούν και δεν ξέρουν ότι νοσούν, οι οποίοι ανέρχονται σε χιλιάδες, όπως δήλωσε και χθες ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης.

Σχετικά με τον δείκτη μεταδοτικότητας στην Ελλάδα, το λεγόμενο RΟ ανέφερε πως είναι λίγο παραπάνω από 1 και ότι το ζητούμενο είναι τα ημερησία κρούσματα να γίνουν διψήφια και να αποφύγουμε τα clusters.

Σχετικά με τα σχολεία είπε ότι μπορούν να ανοίξουν μόνο με μάσκες και τάξεις με λιγότερους μαθητές τουλάχιστον σε ηλικίες πάνω από 5 χρονών και ότι δεν ισχύει ότι μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο αναπνευστικό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ