18-05-2021

Κορονοϊός: Με πλήρη σύνθεση θα ανοίξουν τα σχολεία – Με μάσκα μαθητές και εκπαιδευτικοί

Μένει να καθοριστεί η ηλικία, που θα είναι η βάση για τη χρήση της μάσκας, σε... δόσεις η παρουσία των μαθητών στα διαλείμματα - Οι πρώτες αποφάσεις του υπουργείου μετά την τηλεδιάσκεψη με λοιμωξιολόγους

Με πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) αλλά με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως με τη χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.) θα ανοίξουν φέτος στις 7 Σεπτεμβρίου τα σχολεία της χώρας. Υποχρεωτική η μάσκα σε καθηγητές και μαθητές, όπως εξήγησε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Υπό συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων, είναι σε αυτή τη φάση, μόνο η ηλικία που θα τεθεί ως όριο για την χρήση της μάσκας.

Οι πρώτες αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων πάρθηκαν από την επιτροπή των επιδημιολόγων σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Τις επόμενες θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Αρχίζει να ξεδιαλύνει, λοιπόν, το τοπίο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, μετά και την τηλεδιάσκεψη που είχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας κατά του κορονοϊού.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.

Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.

Με μάσκα μαθητές και εκπαιδευτικοί στα θρανία λόγω κορονοϊού

«Ήταν ομόφωνη απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου υπό πλήρη σύνθεση και αυξημένα μέτρα», τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 με αφορμή την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας αλλά και το πώς θα επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία (με τη χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα κ.λπ).

Εξήγησε ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές. Επίσης, διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, αντισηπτικά από τους Δήμους, και άλλα μέτρα θα παρθούν για να είναι ασφαλείς όλοι. Διευκρίνισε ότι η ηλικία για τη μάσκα από τους μαθητές είναι υπό συζήτηση και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μαζί με όλο το πλαίσιο λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών. Υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική εξέλιξη είναι υπό διαρκή παρακολούθηση από το υπουργείο Παιδείας και σε συμφωνία με τους ειδικούς θα λαμβάνονται, όπου χρειάζεται, νέα μέτρα.

Επεσήμανε, πάντως, ότι «τα παιδιά δε διαδραματίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της νόσου». Σημείωσε πώς θα αναλυθούν σε βάθος τα ενδεχόμενα εμφάνισης κρουσμάτων ή τοπικής έξαρσης. «Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, όπως και για το ενδεχόμενο τεστ στα σχολεία» είπε η κ. Κεραμέως. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Παιδείας είναι καθ’ όλα έτοιμο και για την τηλεκπαίδευση, αν χρειαστεί, για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Νωρίτερα, υπήρξαν, πάντως, πληροφορίες που ανέφεραν πως στην τηλεδιάσκεχη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μην είναι αναγκασμένοι να φορούν μάσκα οι μαθητές.

Για το θέμα της μάσκας, πάντως, το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσει ειδική καμπάνια για τους μαθητές και γενικά για την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς να έχουν τη σωστή ενημέρωση. Το άνοιγμα των σχολείων, φέτος, θα γίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες και βέβαια κάθε φορά που θα σημειώνεται κάποιο κρούσμα οι σχολικές μονάδες θα κλείνουν σε τοπικό επίπεδο για όσους μέρες κρίνουν οι ειδικοί και το υπουργείο Παιδείας.

Οι δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως, μετά την τηλεδιάσκεψη:

«Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.

Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται.

Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (17/08) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας γνωστοποίησε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου – όπως είχε ανακοινωθεί από τον Ιούνιομε την ελπίδα τα πράγματα να πηγαίνουν τότε πολύ καλύτερα από ότι σήμερα σε ό,τι αφορά στον κορονοϊό. Σημειώνεται ότι εδώ και ημέρες υπάρχει προβληματισμός από το Υπουργείο και τους επιστήμονες για το πώς θα ανοίξουν τα σχολεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ