18-05-2021

Δερμιτζάκης: Έως 15.000 ασυμπτωματικοί κυκλοφορούν στην Ελλάδα – Τι είπε για σχολεία (video)

Τι είπε ο καθηγητής για το άνοιγμα των σχολείων

Υπάρχουν πολλά κρούσματα που έχουν συσσωρευθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, για αυτό και βλέπουμε και τις σπάνιες περιπτώσεις ασθενών από κορονοϊό, όπως ένα βρέφος 27 ημερών και άλλο ένα τριών μηνών, ανέφερε ο Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης.

Ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπολόγισε πως «10.000 με 15.000 άνθρωποι κυκλοφορούν στην Ελλάδα και δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι».

«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους» πρόσθεσε σχολιάζοντας πως μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων από 150 σε 250 την μέρα δείχνει σταθερή και όχι αυξημένη μετάδοση.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα δεν θα υπάρχει ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ενώ τόνισε πως όποιος επιστρέφει από ταξίδι θα πρέπει τις πρώτες μέρες να είναι πολύ προσεχτικός, τηρώντας κάποια σχετική απομόνωση.

Προβληματισμός για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής είπε πως αρχίζει να βλέπει μια καλύτερη εικόνα αλλά ότι θα ήθελε να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία. Διευκρίνισε, επίσης, πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ιδανικά να είναι 40, 50 ή 60.

Σχετικά με το αν ο κορονοϊος θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε κάτι πιο δυνατό ο ίδιος απάντησε πως θεωρητικά μπορεί.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ