09-05-2021

Κορονοϊός: Το 42% των κρουσμάτων έχει ηλικία έως 39 ετών – Στο «κόκκινο» πάλι η Αττική (video)

Θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περιστατικά και σε νέα άτομα, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

Μεγάλη είναι η διασπορά του κορονοϊού σε νεαρές ηλικίες, αυξάνοντας την ανησυχία αφενός για την παρουσία πολλών ασυμπτωματικών φορέων του ιού, οι οποίοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, αφετέρου για το ότι γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της 17χρονης που νοσηλεύεται διασωληνωμένη σε σοβαρή κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χωρίς να έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Η μείωση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων είναι μεγάλη, καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, το 42,1% του συνόλου των κρουσμάτων αφορά την ηλικιακή ομάδα από 18 έως 39 ετών.

Μεταξύ των περιστατικών, υπήρχαν και νέοι που χρειάστηκε να νοσηλευθούν αλλά και να διασωληνωθούν για να ξεπεράσουν το χτύπημα του κορονοϊού. Για τον λόγο αυτό η νέα καμπάνια ενημέρωσης για τον κορονοϊό απευθύνεται κυρίως στους νέους.

Μέση ηλικία τα 40 έτη

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο νέος κορονοϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη.

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατέβει. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περιστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, που δείχνει πλέον την ανατροπή που υπάρχει στην πανδημία.

150 νέα κρούσματα

Κατά 150 αυξήθηκαν τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, ενώ δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 230, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σήμερα Δευτέρα 17 Αυγούστου.

Από τα 150 νέα κρούσματα, τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ 8 είναι εισαγόμενα. Τα 46 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 30 στη Θεσσαλονίκη.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7.222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ