20-09-2020

Κορονοϊός: Και στην Αττική θα κλείνουν μπαρ και εστιατόρια από τα μεσάνυχτα – Τα νέα μέτρα (video)

 

Αναλυτικά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς - Μήνυμα στους νέους: «Δεν είστε άτρωτοι»

Νέα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε δραματική έκκληση για τήρησή τους, ώστε μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει οδυνηρές,  για την ελληνική οικονομία, αποφάσεις…

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, εφαρμόζεται έως τις 24 Αυγούστου , η απαγόρευση λειτουργίας εστίασης και διασκέδασης και στην Αττική, από τα μεσάνυχτα έως τις 07:00 το πρωί… 

Επίσης, όπως έκανε γνωστό, μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς, τίθεται όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, επιβάλλονται ειδικά μέτρα περιορισμού σε Πάρο και Αντίπαρο, με αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, στα πρότυπα του Πόρου (δηλαδή με τοπικά lockdown) από το Σάββατο το πρωί έως τις 24 Αυγούστου. Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε και αυτός μήνυμα στους νέους, αναφέροντας: «Δεν είστε άτρωτοι».

Αυτά είναι τα επτά νέα μέτρα

 • Όριο 50 ατόμων για τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα εστιατόρια, θέατρα, σινεμά, έως 31 Αυγούστου, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
 • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί στην περιφέρεια Αττικής (νησιά Αργοσαρωνικού – Κύθηρα), έως 24 Αυγούστου. Η απαγόρευση ισχύει για Κρήτη και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
 • Ειδικά μέτρα σε Πάρο και Αντίπαρο. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όριο εννέα ατόμων σε κάθε δημόσια συνάθροιση. Όριο ατόμων στα τραπέζια των καταστημάτων. Απαγορεύονται, δηλαδή, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις άνω των 9 ατόμων, στους χώρους εστίασης, μπαίνει πλαφόν 4 άτομα στα κέντρα εστίασης εκτός αν πρόκειται για οικογένεια που το όριο ανεβαίνει στα 6 άτομα. Υποχρεωτική χρήση μασκών παντού σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους. Τα μαγαζιά θα κλείνουν τα μεσάνυχτα.
 • Παρατείνονται έως τις 24 Αυγούστου τα μέτρα για τον Πόρο, με μόνη διαφορά το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα αντί για 11.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
 • Προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό όλων όσων επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτούς που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.
 • Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου, έως 31 Αυγούστου.

Η χρήση μάσκας

 • Σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για μια εβδομάδα σε όλους τους χώρους από όσους ταξιδιώτες επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη μέριμνα αυστηρής τήρησης των υγειονομικών μέτρων και χρήση μάσκας σε ναούς και άλλους χώρους λατρείας καθώς και χώρους που αναμένεται υψηλός συγχρωτισμός ενόψει των τελετών και εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου.
 • Σύσταση για ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Θα υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση του λιμενικού για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
 • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και υποχρέωση χρήσης μάσκας σε υπαίθριες συναθροίσεις όπου δεν μπορούν να τηρούνται οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης&Τροφίμων: Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε από όλους να τηρήσουν τα μέτρα και να φορούν μάσκα, όπου υπάρχει συνωστισμός – σε υπαίθριες συναθροίσεις – και δεν τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις.

Έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα στις εκκλησίες για τον 15Αυγουστο

Επίσης, τόνισε να γιορταστεί η εορτή της Παναγίας με τους περιορισμούς που έχουν ανακοινωθεί και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ιερά Συνόδου.

«Φέτος και αυτή ή μέρα θα είναι διαφορετική. Θα την γιορτάσουμε όπως επιβάλλουν οι συνθήκες τηρώντας κανόνες που συνιστούν οι ειδικοί και τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε πρόσφατη δήλωση του» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν.

Συγκεκριμένα:

– Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.

– Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.

Ο υφυπουργός επισήμανε πως «τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, θα κρίνουν την πορεία και την έκβαση των πραγμάτων στη μάχη με τον αόρατο εχθρό. Για να μην χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα είναι ολέθρια για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τις οικογένειές μας».

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι θα σταλεί μήνυμα από το 112 τα επόμενα 24ωρα σε όλους τους πολίτες της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές με υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο, όπου μπορεί να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα και έκανε έκκληση προς όλους, αλλά ιδιαίτερα στους νέους να δείξουν πειθαρχία, για να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει πιο έντονα μέτρα, που θα είναι καταστροφικά για την οικονομία μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί σήμερα 20/09

Οι εξελίξεις στο θέμα του κορονοϊού είναι ραγδαίες λόγω της αυξημένης διασποράς των κρουσμάτων. Σημαντικά ανεβασμένος είναι και αριθμός των κρουσμάτων, ενώ  την Παρασκευή (14/08) καταγράφηκε, ακόμα ένας θάνατος (συνολικά οι νεκροί ανέρχονται στους 222).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε και αυτός έκκληση στους νέους να είναι προσεκτικοί, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης μετά και τη συνεχή αύξηση των νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα.

Μητσοτάκης Τσιόδρας Μαξίμου σύσκεψη τηλεδιάσκεψη κορονοϊός μέτρα μάσκες

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.