29-10-2020

Ένα βήμα πριν το θερμό επεισόδιο λόγω «επακούμβησης» τουρκικής με ελληνική φρεγάτα

Οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από ρεπορτάζ της «Καθημερινής»

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες περί «επακούμβησης» μιας ελληνικής και μιας τουρκικής φρεγάτας φαίνεται τελικά πως επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», που μάλιστα αποτελεί και το κύριο θέμα στο πρωτοσέλιδό της, λίγο έλειψε να προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εξαιτίας της σύγκρουσης της τουρκικής φρεγάτας «Kemal Reis» και της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος».

Όπως γράφει η «Καθημερινή», το περιστατικό σημειώθηκε σε κοντινή απόσταση από το Oruc Reis και υπεύθυνος για ό,τι συνέβη ήταν ο χειριστής της τουρκικής φρεγάτας λόγω λάθους χειρισμού.

«Η τουρκική φρεγάτα υπέστη ζημιές, σε αντίθεση με την ελληνική που συμμετείχε κανονικά την Πέμπτη στα ελληνογαλλικά ναυτικά γυμνάσια. Όντως η «Λήμνος» εμφανίστηκε στις ασκήσεις με ένα μικρό σημάδι στην πλώρη της, χωρίς ωστόσο να έχει επηρεαστεί καθόλου το αξιόπλοο και το αξιόμαχό της. Σχολιάζοντας μάλιστα δημοσιεύματα που ξεκίνησαν από τη γείτονα και τα οποία υποστήριζαν ότι το ελληνικό σκάφος υπέστη ζημιές ύστερα από «εμπλοκή» με το ‘Kemal Reis’, αρμόδιες πηγές σημείωναν ότι επειδή ‘διάφοροι φαντασιώνονται ζημιές στην φρεγάτα “Λήμνος”», η φωτογραφία από τη συμμετοχή του πλοίου στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι ίση με χίλιες λέξεις’», γράφει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή».

Όπως γράφει η «Εστία», η ελληνική φρεγάτα προκάλεσε ισχυρό ρήγμα στην πρύμνη του «Kemal Reis», γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας.

Η εφημερίδα κάνει λόγο και για πολύ έντονο διάλογο ανάμεσα στον ΑΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τον τούρκο ομόλογό του, Γιάσαρ Γκιλέρ.

Το παραπάνω περιστατικό είχε αφήσει να εννοηθεί πως συνέβη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς σε ομιλία του την Πέμπτη (13/08), για την 19η επέτειο του κόμματός του, του «AKP», μίλησε για τις κινήσεις του «Oruc Reis» και σε μια αποστροφή του λόγου του, τόνισε: «Και σήμερα είπαμε μην τυχόν επιτεθείτε στο Oruc Reis, αλλιώς θα πληρώσετε βαρύ τίμημα. Και πήρανε την πρώτη απάντηση».

Με το ελληνικό ΥΠΕΞ να απαντάει… υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας: «Θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τα πραγματικά γεγονότα». Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή (14/08). Παρόμοιες αναφορές έκανε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμά του.