24-10-2020

Πόρος: 30 κρούσματα στο νησί – Καταγγελίες δημάρχου για τη δράση της ΕΛΑΣ και μέτρα lockdown

Στο κόκκινο βρίσκεται η κατάσταση στο νησί του Πόρου έπειτα από την αυξανόμενη ροή κρουσμάτων

Σε κατάσταση lockdown βρίσκεται ο Πόρος μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του κορoνοϊού, τα οποία ανέρχονται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα 30. Επίσης, αναμένονται αποτελέσματα για 130 ακόμη δείγματα.

Ωστόσο ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του δημάρχου του νησιού κ.  Γιάννη Δημητριάδη, ο οποίος μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ, έκανε λόγο για παντελή αδιαφορία της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Είχαν αποφασίσει να μην κάνουν ελέγχους και μάλιστα να μην ανταποκρίνονται ούτε και στις δικές μας εκκλήσεις για ελέγχους» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στη κάμερα της ΕΡΤ, ο κ. Γιάννης Δημητριάδης τονίζοντας πως όταν ο ίδιος πίεσε την κατάσταση τότε οι έλεγχοι που έγιναν αντί να επικεντρώνονται στα μέτρα του κορονοϊού, επικεντρώθηκαν στους καταλόγους των καταστημάτων.

Επίσης, όπως κατήγγειλε δημόσια ο δήμαρχος του νησιού, η αστυνομία ακόμη και σε κάποιους ελέγχους που πραγματοποίησε δεν προχώρησε σε κυρώσεις. Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο Δήμος σε ελέγχους που είχε κάνει είχε διαπιστώσει παραβάσεις και μάλιστα είχε “σφραγίσει” και κατάστημα.

Όπως είπε ο δήμαρχος, «από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, προσπάθησαν να κάνουν τεστ σε όσους περισσότερους κατοίκους μπορούσαν. Υπήρχε χαλαρότητα και εκτός από το Δήμο δεν υπήρχε άλλη αρχή που να επιβάλλει μέτρα».

Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε βγήκε στους επιχειρηματίες και τους είπε ότι θα είναι ασυγχώρητο αν δεν τηρήσουν τους κανόνες.

Μέτρα τοπικού lockdown

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (6/8) στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Τέσσερις νεκροί σε νοσοκομεία της Αθήνας μέσα σε λίγες ώρες

Σε αυτήν συζητήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα που επικρατούν στο νησί και με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).
  • Στο νησί μετέβησαν το πρωί της Παρασκευής κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του. Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Θεσσαλονίκη: Δεν καταλαβαίνουν από μέτρα - Απίστευτος συνωστισμός τα ξημερώματα στο κέντρο της πόλης (video)