24-10-2020

Κορονοϊός: Έκτακτα μέτρα από σήμερα στον Πόρο – Φόβοι για πιθανά νέα lockdown (video)

Τρομάζει η κίνηση στα λιμάνια ενόψει τριημέρου – Στα ύψη η διασπορά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Περιοριστικά μέτρα ισχύουν στον Πόρο για 10 ημέρες από την Παρασκευή (07/08) στις 06.00 έως και τις 17-8-2020 και ώρα 06.00, λόγω των 12 κρουσμάτων που βρέθηκαν στο νησί και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιστήμονες και οι Αρχές είναι σε επιφυλακή, μετά την ανακοίνωση των 153 κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Πέμπτη (06/08) – έχουν αυξηθεί, πάντως, τα τεστ -. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με 40 (σ’ αυτά είναι και του Πόρου) και 38 αντίστοιχα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στις 5.123. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα lockdown μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ τρομάζει η έξοδος και η κίνηση στα λιμάνια ενόψει τριημέρου.

Την ίδια ώρα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα στον Πόρο, όπου εξαιτίας των τουλάχιστον 13 νέων κρουσμάτων την Πέμπτη (06/08) η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα. Με τον δήμαρχο Πόρου, Γιάννη Δημητριάδη, να ζητάει ελέγχους.

Η απόφαση ελήφθη σε έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνουν και εγκαθίστανται σήμερα κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Γεμάτα φεύγουν τα καράβια – Τρόμος για πιθανά νέα lockdown μέσα στο Σαββατοκύριακο

Μπορεί στην κυβέρνηση να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη, ωστόσο, το δεύτερο κύμα της μεγάλης φυγής των αδειούχων του Αυγούστου, καθώς και η κίνηση του τριημέρου, έχουν προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο με τον φόβο να εμφανιστούν νέες εστίες μόλυνσης να είναι ορατός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη κρούσματα παρουσιάζουν: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Προς το παρόν το ΕΣΥ αντέχει την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς και σαφώς πολιτεία και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων και δεν υπάρχει καμία ανησυχία. Ωστόσο, αν συνεχιστεί να έχει αυξητική τάση ο αριθμός των κρουσμάτων, άρα και των νοσηλευομένων άρα και των διασωληνωμένων ίσως εμφανιστούν προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μέχρι και την Πέμπτη (06/08) νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και στη Μύκονο – 8 κρούσματα σε μπαρ

Την ίδια στιγμή ανησυχία επικρατεί και στη Μύκονο (στα νησιά οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στη Μύκονο για δειγματοληπτικούς ελέγχους μετά τα 8 κρούσματα σε γνωστό παραλιακό μπαρ του νησιού. Πρόκειται – κατά τις ίδιες πληροφορίες – για υπαλλήλους που εργάζονταν στην υποδοχή και το σέρβις.

Παρά τις συστάσεις των αρχών οι οποίες κάνουν έκκληση για ατομική ευθύνη, καθώς κρίσιμος εκτιμάται για φέτος ο Δεκαπενταύγουστος, ορισμένοι συνεχίζουν να δείχνουν αδιαφορία για τα μέτρα κατά της διασποράς.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί και το πρόσφατο περιστατικό στον Τύρναβο, όπου διοργανώθηκε μεγάλο γλέντι στην περιοχή με αφορμή έναν γάμο παρά τα μέτρα που ορίζουν την παρουσία μέχρι 100 καλεσμένων.

Σημειώνεται, ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων μέχρι σήμερα καταγράφηκε στις 21 Απριλίου με 156 όταν η χώρα βρισκόταν σε καθεστώς καραντίνας.

Μπαράζ ελέγχων σε πλοία και μέσα μαζικής μεταφοράς

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γεμάτα αναχωρούν και σήμερα τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, με τους ταξιδιώτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ωστόσο, οι έλεγχοι των Αρχών είναι εξονυχιστικοί και τα φαινόμενα παραβατικότητας, ειδικά στα γεμάτα Μέσα Μεταφοράς που φαίνεται πως χάνεται ο έλεγχος, πονοκεφαλιάζουν την κυβέρνηση που προσπαθεί να βρει τρόπο να αποσυμφωρήσει λεωφορεία και τρένα.

Οι γάμοι και τα πάρτι που γίνονται εστίες κορονοϊού

Εξάλλου, άλλα τέσσερα κρούσματα συνδέθηκαν με το γάμο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος έχει «δώσει» περί τα 45 κρούσματα. Την ίδια ώρα έντονη ανησυχία προκαλούν οι ενδονοσοκομειακές συρροές κρουσμάτων κορονοϊού. Από τα 14 κρούσματα που δηλώθηκαν στη Λάρισα χθες, τουλάχιστον τα έξι αφορούν σε υγειονομικούς των δύο νοσοκομείων της πόλης, μετά από συρροή που ξεκίνησε από γιατρούς που παραθέριζαν στη Χαλκιδική και κόλλησαν. Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας νοσηλεύονται 12 ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Κουνήθηκε» η Σητεία – Αισθητός σε όλη την Κρήτη ο σεισμός

Εκτός από τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, τη βάφτιση στη Χαλκιδική και το εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα, νέες εστίες επιδημίας είναι χώρος διασκέδασης στη Μύκονο (επιβεβαιώθηκαν οκτώ κρούσματα σε εργαζόμενους), αλλά και ο στρατός. Δύο από τα περιστατικά που δηλώθηκαν χθες στη Μαγνησία, προέρχονται από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου.

Ανησυχία για τις ενδονοσοκομειακές εστίες

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι εστίες υπερμετάδοσης του ιού που παρατηρούνται κυρίως στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Μετά τους γάμους σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, από τους οποίους προέκυψαν και προκύπτουν καθημερινά δεκάδες κρούσματα κορονοϊού, σειρά φαίνεται να παίρνουν τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η ΠΟΕΔΗΝ, 13 επαγγελματίες υγείας βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό σε μόλις μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, για την κατάσταση που ενέσκηψε στα νοσοκομεία ευθύνονται τόσο οι επικεφαλής που δεν εφοδιάζουν με μέσα ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους όσο και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από χαλαρότητα σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας και υγιεινής.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Χανιά: Ιστορική στιγμή - «Ξαναγυρίζουν» οι δείκτες του ρολογιού της πόλης

Θετικά στον κορονοϊό διαγνώστηκαν και τρία στελέχη του ΕΟΔΥ στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Μυρσίνης, σύμφωνα με τοπικά μέσα.

Επέκταση των μέτρων

Σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας που παραμένουν ανοιχτές επεκτείνεται η απαγόρευσης διέλευσης από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (06/08) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού στα χερσαία σύνορα το «μοντέλο» που εφαρμόζεται από την Τετάρτη στην Κακαβιά θα επεκταθεί.

«Αναφορικά με τα χερσαία σύνορα, από προχθές Τετάρτη έχει τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση διέλευσης από την Κακαβιά, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί καθημερινά. Και αυτό για να εξασφαλιστούν στοχευμένοι έλεγχοι στη διάρκεια της ημέρας, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει έλεγχοι από μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων που έχει εγκατασταθεί στο συνοριακό σταθμό. Ανακοινώνεται ότι η απαγόρευση διέλευσης, από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, επεκτείνεται από αύριο το βράδυ στις χερσαίες πύλες εισόδου που παραμένουν ανοιχτές για συγκεκριμένες κατηγορίες διακινουμένων, πλην του Προμαχώνα».

Ανησυχία με τα πανηγύρια στην Ικαρία

Στο στόχαστρο των ειδικών αλλά και των αρχών είναι από χτες και η Ικαρία, καθώς οι εικόνες από το πανηγύρι που στήθηκα στο νησί έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιστήμονες.

Ειδικότερα οι επισκέπτες του νησιού το βράδυ της Πέμπτης έσπασαν όλα τα μέτρα που έχουν τεθεί για την αποφυγή συνωστισμού και έστησαν τρικούβερτο γλέντι. Σαν να μην υπάρχει καμία απαγόρευση, το πανηγύρι τελέστηκε κανονικά στο χωριό της Ικαρίας με αποτέλεσμα δεκάδες τουρίστες να πιαστούν αγκαλιά και να χορέψουν Ικαριώτικο.

Κι ενώ τα πανηγύρια και τα γλέντια απαγορεύτηκαν –για όλους- στην Ικαρία θεώρησαν πως ο κοροναϊός δεν τους αγγίζει με αποτέλεσμα να στήσουν τρικούβερτο γλέντι.

Δεν ήταν, μάλιστα, λίγοι που δημοσίευσαν φωτογραφίες από το πανηγύρι όπου έγραφαν στη λεζάντα «Κανένας κοροναϊός». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ εξαιτίας του συνωστισμού παρενέβη η αστυνομία, καθώς το γλέντι έλαβε χώρα σε αυλή μαγαζιού. Η αστυνομία διενεργεί προανάκριση ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι για τις παραπάνω εικόνες συνωστισμού.

Στα 153 τα νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Όπως αναφέρθηκε, την Πέμπτη (06/08) καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα 153 κρούσματα, αλματώδη αύξηση σε σχέση με τα 124 που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη (05/08), αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, μετά την άρσης της καραντίνας. Σημειώνεται, πάντως, ότι έχουν αυξηθεί τα τεστ, ενώ ο κόσμος είναι έξω και όχι σε καραντίνα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, βάσει και της χαρτογράφησης που έδωσε ο ΕΟΔΥ εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικά, στην Αττική καταγράφηκαν 40 κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 38. Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την κατάσταση και όπως είπε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Ο «χάρτης» των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα νέα κρούσματα βρέθηκαν στις παρακάτω περιοχές:

11 επιβεβαιώθηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
7 είναι εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
40 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής,
38 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,
2 στην Π.Ε. Αργολίδας,
2 στην Π.Ε. Αχαΐας,
4 στην Π.Ε. Έβρου, όλα συνδεόμενα με τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη
3 στην Π.Ε. Ηλείας,
1 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας,
2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
2 στην Π.Ε. Καβάλας,
3 στην Π.Ε. Κέρκυρας,
1 στην Π.Ε. Κιλκίς,
1 στην Π.Ε. Κοζάνης,
3 στην Π.Ε. Κορινθίας,
9 στην Π.Ε. Κυκλάδων, από τα οποία τα 8 αφορούν σε συρροή σε χώρο εστίασης
14 στην Π.Ε. Λάρισας,
2 στην Π.Ε. Μαγνησίας, και τα δύο από το στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου
3 στην Π.Ε. Πέλλας,
1 στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
3 στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
1 στην Π.Ε. Χανίων.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 153 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5123, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.

1370 (26.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2551 (49.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

14 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (21.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 64.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 210 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (31.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Δείτε και άλλες φωτογραφίες από τον Πόρο:

(πληροφορίες από OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr