23-01-2021

«Ξαναζωντανεύουν» τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας (video)

Ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού η μεταφορά των οχημάτων της τ. Βασιλικής Οικογένειας, ως συνέχεια της Μελέτης-Πλαίσιο για την Προστασία και Συντήρησή τους, η οποία εγκρίθηκε πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Τα οχήματα, οκτώ αυτοκίνητα και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα, δέχθηκαν το προηγούμενο διάστημα σωστικές επεμβάσεις από κλιμάκιο συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού για την απομάκρυνση επικαθίσεων και ρύπων μετά από μακρόχρονη ακινησία εντός του κτηρίου του Βουστασίου, στο οποίο βρίσκονταν.

Η στενότητα του χώρου και η έλλειψη βασικών υποδομών υπαγόρευσαν την εκτέλεση μόνο των απαραιτήτων εργασιών πριν τη μεταφορά τους σε καταλληλότερο χώρο αποθήκευσης. Η μεταφορά, ακολουθεί την ενδελεχή μελέτη και διερεύνηση των θεμάτων συντήρησης των οχημάτων από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τα οχήματα της πρώην Βασιλικής οικογένειας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως τεχνολογικά αντικείμενα με ηλικία από 55 έως 82 έτη, εξαιρετικά δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα, αλλά και εξαιτίας της ιστορικής τους σημασίας, αφού συνδέονται τόσο με πρόσωπα της τ. Βασιλικής Οικογένειας όσο και με διεθνείς προσωπικότητες και στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Συντήρησης προετοιμάζει μια δράση για την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα συντήρησης τεχνολογικών αντικειμένων, με στόχευση τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους λάτρεις του αυτοκινήτου.

Αναλυτικά τα οχήματα:

α/αΚατασκευαστής – ΜοντέλοΈτος κατ.Χρώμα
1FIAT
Savio / Boano
500 Spider Elegance~1958-59Άσπρο-μπλε
2FIAT
Savio / Boano
500 Spider Elegance~1958-59Άσπρο-μπλε
3MGTD1952Πράσινο
4MGTD1952Κόκκινο
5Rolls-RoycePhantom III1938-39Μαύρο
6Rolls-RoyceSilver Wraith Cabrio1959Μπλε σκούρο + οροφή plexiglass
7Rolls-RoyceSilver Cloud III1964Ασημί με μπλε οροφή
8Rolls-RoyceSilver Cloud III Drop Head Coupé (Chinese Eyes)1965Μπλε σκούρο, άσπρη ανοιγ. οροφή
9VictorElectri-carΓαλάζιο
10VictorElectri-carΓαλάζιο

Φωτογραφίες / video: Υπουργείο Πολιτισμού

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ