18-05-2021

Ιός Δυτικού Νείλου: Δύο νέα κρούσματα στις Σέρρες – Τι λένε οι ειδικοί για τη μετάδοσή του (video)

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων»

Ανησυχία επικρατεί στη χώρα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά τους δυο θανάτους και τα νέα κρούσματα που καταγράφονται. Δυο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις Σέρρες. «Ο ιός του Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Πιο αναλυτικά, ακόμη δύο περιστατικά ιού του Δυτικού Νείλου επιβεβαιώθηκαν στην Π.Ε. Σερρών. Πρόκειται για έναν άντρα 67 ετών από το Νεοχώρι Σιντικής και μια γυναίκα 75 χρονών στην Ροδόπολη. Ο άντρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι καλά στην υγεία του βρίσκεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Συνολικά τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έφτασαν τα πέντε, εκ των οποίων δύο έχασαν την ζωή τους.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου δε μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων»

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης μιλάει για την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην κοινότητα, ενώ παράλληλα αποσαφηνίζει και κάποια θέματα γύρω από τον ιό του Δυτικού Νείλου, μετά και τον δεύτερο θάνατο στη χώρα μας.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2019, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί (και) στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα και κατά την περίοδο μετάδοσης 2020 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

(πληροφορίες από ΕΡΤ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ