23-09-2020

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Εντός των τειχών κι όχι από το εξωτερικό ο υψηλότερος κίνδυνος μετάδοσης

 

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, η ανοσία της αγέλης δεν είναι εφικτή όπως έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα

Για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, τις εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, αλλά και την πτώση στον μέσο όρο ηλικίας των νοσούντων στην χώρα μας, μεταξύ άλλων, ο Θάνος Δημόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως τόνισε αρχικά ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ «αυτή την περίοδο έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που δεν φαίνεται να οφείλεται στους ταξιδιώτες, που έρχονται στην Ελλάδα. Βέβαια ο αριθμός των τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου δεν καλύπτει όλους τους εισερχόμενους αλλά φαίνεται ότι έχουμε συνθήκες διασποράς που οφείλονται σε γεγονότα και σε φάσεις που έχουμε τον συνωστισμό που γνωρίζουμε με συνθήκες υπερμετάδοσης». 

Εξηγώντας τον λόγο που πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, επισήμανε πως «ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια και με την εκφορά, με τον βήχα το σταγονίδιο αυτό τα ταξιδεύει 1-1,5 μέτρο εξ ου και προκύπτει η έννοια της απόστασης το ότι λέμε να κρατείται απόσταση 1,5 – 2 μέτρα».

Όταν έχουμε συγχρωτισμό όταν έχουμε άτομα που είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο και έχουμε συνθήκες που αυξάνονται οι πιθανότητες ώστε να εκπέμπει ένα άτομο αυτά τα σταγονίδια επειδή τραγουδάει, γελάει, φωνάζει επομένως αν κάποιο άτομο είναι ασυμπτωματικό και αυτό συμβαίνει να έχουμε αυτό που λέμε υπερμετάδοση δηλαδή να μεταδώσει σε απροσδιόριστο αριθμό ατόμων που μπορεί να είναι και δεκάδες. Στην συνέχεια τα άτομα που έχουν μολυνθεί θα φύγουν και θα μετακινηθούν σε τελείως διαφορετικές περιοχές και τότε θα έχουμε την πιθανότητα εκθετικής μετάδοσης του ιού.

Επιπλέον, σημείωσε πως ναι μεν τα νεαρά άτομα δεν κινδυνεύουν συνήθως να νοσήσουν αλλά αν αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε αυτή την κατηγορία άτομα να νοσούν και μερικά από αυτά βαριά. Επίσης, υπογράμμισε ότι όσο κι αν συνεχίσουν να προστατεύονται τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα ευάλωτα άτομα όταν αυξηθεί πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσουν και αυτοί να προσβάλλονται παρά τα μέτρα προφύλαξης. 

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Η ΣΤΑΣΥ για τον συνωστισμό στο Σύνταγμα - Λέει ότι φταίνε και οι βανδαλισμοί σε συρμούς

Αναφορικά με το ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων όπως ο ίδιος εξηγεί οφείλεται στο ότι ευτυχώς τα μεγαλύτερα άτομα συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα προστασίας αλλά αυτό επισήμανε ότι θα βοηθήσει σε έναν ορισμένο βαθμό.

Αναφερόμενος στην ανοσία της αγέλης σημειώνει πως δεν είναι εφικτή μέσω της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

«Έχουμε κάνει μετρήσεις στο πανεπιστήμιο μας όπου το ποσοστό των ατόμων με αντισώματα στον κορονοϊό είναι κάτω από 1%. Στην Ελλάδα συνολικά έχουμε περίπου τέτοια νούμερα. Ακόμα και σε κράτη που είχαμε μεγάλη διασπορά του ιού είναι στο επίπεδο του 10% ή λιγότερο. Επομένως δεν υπάρχει κάποια επιστημονική λογική που να λέει ότι αφήνουμε να μολυνθούν τα νέα άτομα και αυτό θα οδηγήσει σε μία ανοσία της αγέλης. Ανοσία θα προκύψει όταν θα έχουμε αποτελεσματικό εμβόλιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως έχουμε φαινόμενα που έχουμε δει να καταγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία πχ σε εργοστάσια, παραγωγής και τυποποίησης κρεάτων που είναι οι μεγαλύτερες σε κίνδυνο δομές όπως συνέβη σε ΗΠΑ και Γερμανία, διότι έχουμε τις καταλληλότερες συνθήκες, ανθρώπους που εργάζονται κοντά, συνθήκες σημαντικής υγρασίας και αυξημένης θερμοκρασίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τελετές όπως γάμους, βαπτίσεις κλπ.

Για τα κρούσματα στα στρατόπεδα και την αστυνομία αναφέρει πως υπάρχει εξαρχής επιτήρηση δομών που έχουμε αναγκαστικό συγχρωτισμό όπως στρατόπεδα, καταυλισμοί προσφύγων , σωφρονιστικά καταστήματα.

Επιπλέον ο κ. Δημόπουλος τονίζει πως «βρισκόμαστε σε πλήρη έξαρση της πανδημίας με εκατομμύρια μολυσμένα άτομα και κάθε βδομάδα αυξάνει περίπου κατά 1 εκατ. σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων».

Πηγή: skai.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Νέα επιχείρηση στην Οξυά - Απεγκλωβίστηκαν οι πρώτοι έξι κάτοικοι από το χωριό (video)

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.