09-05-2021

Τουρκικές προκλήσεις: Ο πιο «καυτός» Ιούλιος της δεκαετίας πάνω από το Αιγαίο

Στο κόκκινο έφτασε η τουρκική προκλητικότητα τον μήνα Ιούλιο

Ιστορικό ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά σημειώθηκε τον Ιούλιο, με την Τουρκία να αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά σε αρνητικό πρωταγωνιστή στις προκλήσεις.

Με «νωπή» την κρίση που επιχείρησε να στήσει με το Oruc Reis νότια του Καστελλόριζου, η Τουρκία καλεί σε διάλογο με την Ελλάδα για την διευθέτηση των διαφορών. Με την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίζει ως μόνη διαφορά την υφαλοκρηπίδα και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, η Τουρκία επιχειρεί από την μεριά της να θέσει ζητήματα που η ίδια εφηύρε, όπως αυτό της κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Εσχάτως η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως τον από το 1931 κατοχυρωμένο Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας στα 10 μίλια, στοχεύοντας ακόμη και στην κυριαρχία της χώρας επί συγκριμένων νήσων. Η αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών, για τις οποίες δεν ήταν καν συμβαλλόμενη – όπως αυτή της ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων – είναι πλέον στην καθαρή ατζέντα των αξιώσεών της, με την πολεμική της αεροπορία να επιχειρεί να ενεργήσει ως το μακρύ χέρι της πολιτικής της… ανεπιτυχώς. Κι αυτό διότι η καθολική επικράτηση των «γαλάζιων φτερών» στο Αιγαίο είναι δεδομένη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και ο πίνακας που δημοσιεύει το enikos.gr αποτυπώνει ανάγλυφα την ωμή πραγματικότητα σχετικά με τις προθέσεις των «συμμάχων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ