09-05-2021

Κορονοϊός: «Τοπικό ή κλαδικό lockdown αν συνεχιστεί η χαλάρωση» – Τι λένε οι επιστήμονες

«Κόκκινος συναγερμός» σε ειδικούς και κυβέρνηση μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι διαφορετικός και με υποχρεωτική μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους, με τον κορονοϊό να «σαρώνει» την Ελλάδα και τα κρούσματα των τελευταίων ημερών να σημάνουν «κόκκινο συναγερμό» σε επιστήμονες και κυβέρνηση. Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα με τις μάσκες να γίνονται υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς χώρους. «Επόμενο μέτρο το τοπικό ή κλαδικό lockdown», εξετάζουν οι επιστήμονες, εφόσον τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο. Δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν, λοιπόν, και νέα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει, άλλωστε, από την Πέμπτη (30/07) στους λοιμιξιωλόγους: «Αν κρίνετε ότι πρέπει να σημάνετε συναγερμό, μην διστάσετε». Έτσι ήρθαν νέα μέτρα και στα ΜΜΕ με αναστολή αδειών και αλλαγές στα δρομολόγια σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ηλεκτρικό.

Και έπειτα από τις αλλεπάλληλες εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση – μετά την ανακοίνωση ρεκόρ των 78 κρουσμάτων – ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε να ανακοινώσει μια σειρά από έκτακτα μέτρα για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Τι θα γίνει εάν έχουνε νέα μέτρα. «Είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί ατομικό ή κλαδικό lockdown», όπως επισήμανε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ στο κεντρικό δελτίο του «ΑΝΤ1».

Ο κ. Τσακρής τόνισε πως «δεν υπάρχει αντίρρηση πως υπάρχει αυξητική τάση και στη χώρα μας, ένα φαινόμενο που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Ευτυχώς η ήπειρος μας είναι σε καλύτερη φάση, αλλά δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση αλλά είναι κάτι αναμενόμενο, το περιμέναμε.

Όλο αυτό δείχνει πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο πολύ στο κλείσιμο των συνόρων αλλά κυρίως η κάθε χώρα θα πρέπει να παίρνει τα τοπικά μέτρα της όπως είναι η χρήση μάσκας, ο σωστός εργαστηριακός έλεγχος άσχετα αν τα σύνορα είναι ανοικτά η κλειστά».

Για τα αυξανόμενα κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά και για το πως θα περιοριστεί ο κορονοϊός τόνισε ότι «από εδώ και πέρα θα πρέπει να έχουμε πολύ καλή εικόνα της γεωγραφικής διασποράς και της ηλιακής και θα πρέπει να λαμβάνονται τοπικά μέτρα. Δεν μπορούμε να πάμε σε ένα γενικό lockdown πια, το απαιτεί η οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν τοπικό χαρακτήρα η συγκεκριμένη δραστηριότητα επαγγελματική ή κοινωνική και θα πρέπει να βοηθήσουν σημαντικά να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η εξάπλωση χωρίς να επηρεαστεί η οικονομία».

Στην ερώτηση τι σημαίνει αυτού τους είδους του lockdown «αν δούμε πως κάποιος κοινωνικές δραστηριότητες ή επαγγελματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τότε θα πρέπει να παρέμβουμε τοπικά και να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις που θα αποτρέψουν την εξάπλωση της επιδημίας».

Όσον αφορά για την προσοχή που θα πρέπει να επιδείξει ο κόσμος και για την αντίδραση των νεώτερων ηλικιών τόνισε πως ήταν αυτές που χτυπήθηκαν κοινωνικά και οικονομικά περισσότερο και δεν δείχνουν την απαραίτητη προσοχή με αποτέλεσμα να διασπείρουν περισσότερο τον κορονοϊό. Ειδικά για τους νέους ανέφερε πως πρέπει να καταλάβουν την κοινωνική τους ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τέλος αναφορικά με το «κλειδί» για τη λήξη νέων μέτρων για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός ανέφερε ότι «αυτά αναθεωρούνται κάθε δυο εβδομάδες ανάλογα με τα στοιχεία που συγκεντρώνονται και πρέπει να έχουμε από τώρα πολύ καλό εργαστηριακό δίκτυο ώστε να μπορούμε να ξέρουμε σε ποιες ακριβώς περιοχές και γεωγραφικά διαμερίσματα βρίσκονται τα κρούσματα.

Μην ξεχνάμε πως θα μπούμε προς το Φθινόπωρο και τα πράγματα θα αρχίσουν να δυσκολεύουν περισσότερο, θα έχουμε και άλλους αναπνευστικούς ιούς και εκεί χρειάζεται το κατάλληλο δίκτυο, τα κατάλληλα εργαλεία που θα μας δείχνουν ακριβώς την εξάπλωση της επιδημίας».

Η έκρηξη των κρουσμάτων την Παρασκευή (31/07) με 78 νέα κρούσματα προκάλεσε έντονες ανησυχίες τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους επιστήμονες, ενώ έντονος προβληματισμός επικρατεί για την διασπορά σε 14 περιφέρειες καθώς και για τα δεκάδες κρούσματα που έχει επιφέρει ο κορονοϊός σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Έτσι η μάσκα γίνεται υποχρεωτική από αύριο 1η Αυγούστου σε όλους τους κλειστούς χώρους, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και νέα μέτρα αν σημειωθεί και νέα αύξηση κρουσμάτων…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ