26-09-2020

Κορονοϊός: Εστίες κινδύνου γάμοι και βαφτίσεις – «Νεότερα σε ηλικία τα τελευταία κρούσματα»

 

Τι λένε οι ειδικοί για τις εστίες υπερμετάδοσης μετά τα τελευταία δεδομένα - Ο Μόσιαλος ζητά μάσκα σε όλους του κλειστούς χώρους και χωρίς εξαιρέσεις

Η ανησυχία συνεχίζει να είναι μεγάλη στους επιστήμονες την αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα μας με τη μάσκα να γίνεται υποχρεωτική από την Τετάρτη (29/07) και σε άλλους κλειστούς χώρους. Τι λένε οι ειδικοί για τις εστίες υπερμετάδοσης και τον κίνδυνο να γίνουμε Σερβία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, «νεότερα σε ηλικία είναι τα τελευταία κρούσματα» με εστία κινδύνου τους γάμους και τις βαφτίσεις. Την ίδια ώρα, μετά και τα νέα δεδομένα (52 νέα κρούσματα, διασκορπισμένα σε πολλές περιοχές και τα 11 «εισαγόμενα»), την… επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, που ανακοίνωσε την Τρίτη (28/07), στην εβδομαδιαία ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ζητάει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Παράλληλα συνεχίζονται οι αυστηρές συστάσεις να μην υπάρχει συνωστισμός που μπορεί να προκαλέσει υπερμετάδοση. Αυτό όμως όπως έχουμε δει δεν ισχύει στην πράξη καθώς εκτός τα μαγαζιά στα οποία εντοπίζονται φαινόμενα συνωστισμού, το ίδιο ισχύει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπου η εικόνα, ειδικά τις ώρες αιχμής, είναι και αποκαρδιωτική αλλά και επικίνδυνη για να αναζωπυρωθεί ο κορονοϊός.

Σύψας: Τα κρούσματα συσσωρεύονται – Μη γίνουμε Σερβία

Για κίνδυνο «σερβοποίησης» της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα προειδοποίησε μέσω του «ΣΚΑΪ» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Έχουμε καθημερινά διψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Αθήνα, και αρκετά στην Θεσσαλονίκη, κι αυτό μπορεί να εκτραπεί ανά πάσα στιγμή στο πολύ χειρότερο», δήλωσε και συνέχισε: «Στο Βελιγράδι ξύπνησαν μια ημέρα και βρέθηκαν με 100 και 200 κρούσματα, ενώ μέχρι τότε είχαν πολύ λίγα κρούσματα. Είναι απολύτως απαραίτητο αυτή τη στιγμή που έχουμε αυτή την άνοδο στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι εστίες υπερπληθυσμού κι έχουμε εκρηκτικό μείγμα να κάνουμε το σωστό όσον άφορα τις αποστάσεις και ακολούθως και τη μάσκα».

«Η επιδημία μας πιέζει πλέον, μας πιέζει κι από τα εισαγόμενα κρούσματα, δυστυχώς μας πιέζει και από τα ενδογενή κρούσματα τα 17 κρούσματα στην Αττική είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας, βλέπουμε τα αποτελέσματα του συνωστισμού και της χαλάρωσης που επικράτησε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες», σημείωσε ο κ. Σύψας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σύψας «η μάσκα είναι συμπληρωματικό μέτρο, κύριο μέτρο παραμένει η απόσταση πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, βοηθά η μάσκα αν δεν μπορούμε, αν έχουμε όμως χαλάρωση, συγχρωτισμό και συνωστισμό ούτε η μάσκα θα μας βοηθήσει. Είναι απολύτως απαραίτητο να μην χαλαρώνουμε, να ακολουθούμε πιστά τις νέες οδηγίες που αφορούν τη μάσκα στους κλειστούς χώρους. Γι’ αυτό έχει παραταθεί η απαγόρευση στα πανηγύρια για τον Αύγουστο για να μην έχουμε συνωστισμούς».

«Να βγάλουμε το καλοκαίρι»

«Δεν μπορεί η πολιτεία να επιβάλει στον κάθε πολίτη να τηρεί τους κανόνες, ο κάθε πολίτης πρέπει να τους τηρεί, οι καταστηματάρχες, οι επαγγελματίες και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά να τηρεί τις αποστάσεις, αλλιώτικα θα μπλέξουμε μέχρι το καλοκαίρι… Τώρα πρέπει να βγάλουμε το καλοκαίρι χωρίς να έχει συμβεί κάποιο ατύχημα, και ήδη τα στοιχεία είναι ανησυχητικά γιατί τα κρούσματα αρχίζουν και συσσωρεύονται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σύψας.

«Σα να βιαστήκαμε λιγάκι να άρουμε το μέτρο για τις μάσκες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, ακολουθούμε τις επιδημιολογικές τάσεις, τώρα είναι απαραίτητες με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα σε Αττική και Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Για την ασπίδα του προσώπου τόνισε πως δεν είναι η καλύτερη λύση, πρέπει να είναι εναλλακτική της μάσκας αλλά όχι η κύρια προστασία.

Όσον αφορά στα σχολεία ξεκαθάρισε πως είναι νωρίς η όποια απόφαση τονίζοντας πως με τα τωρινά δεδομένα η επιλογή για τα παιδιά είναι να πάνε στο σχολείο φορώντας μάσκα -και τα παιδιά του δημοτικού και οι δάσκαλοι και οι πάντες- αν το επιβάλλουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.

Μαγιορκίνης: Νεότεροι οι ασθενείς τις τελευταίες εβδομάδες

Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε στο κεντρικό δελτίο του «ΑΝΤ1» αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων και την ανησυχία των ειδικών, τονίζοντας ότι απαιτείται «συνείδηση χρήσης» της μάσκας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε πως είναι αρκετά τα κρούσματα και πως περιμένουν να δουν που θα φτάνουν και αν θα έχουν ανοδική ή καθοδική πορεία. Η χαλαρότητα έφερε εξάπλωση της επιδημίας και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί. Ο κόσμος θα πρέπει να έχει μαζί πάντα τη μάσκα του και άμα δει συνωστισμό να την φοράει.

Όσον αφορά στα ποσοστά των ασθενών που καταλήγουν στις ΜΕΘ από επιπλοκές του κορονοϊού τόνισε ότι «είμαστε σε καλύτερα ποσοστά, υπάρχει μια μικρή βελτίωση ωστόσο να επισημάνω πως ο πληθυσμός που μολύνεται σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι νεότερος, έχουμε μια πτώση της μέσης ηλικίας των ατόμων που έχουν μπει στην εντατική και αυτό δείχνει πως έχουμε μεγαλύτερη επέκταση σε νεότερο κόσμο και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να έχουμε και μικρότερο αριθμό ατόμων που καταλήγουν. Οι ηλικιωμένοι φαίνεται προστατεύονται, έχουν φοβηθεί φαίνεται κάπως και προστατεύονται περισσότερο. Επίσης τα παιδιά τους τους προσέχουν περισσότερο».

Τσακρής: Απαραίτητη η γενικευμένη χρήση μάσκας

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «MEGA» μίλησε ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της εθνικής επιτροπής για τον κορονοϊό, σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Ο κ. Τσακρής ανέφερε πως η αύξηση των κρουσμάτων του ιού στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη μετά το lockdown, αλλά η Ελλάδα, σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση: «Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μετά το lockdown ήταν λογικό να φέρει αυτό το ριμπάουντ. Είναι κάτι που το βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη. Είναι κάτι που το περιμέναμε».

Ο καθηγητής μικροβιολογίας επισήμανε πως η γενικευμένη χρήση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της πανδημία: «Η χρήση της μάσκα πρέπει να γενικευμένη. Για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να έχει αποδοχή από το 80% – 90% τουλάχιστον των κατοίκων, ώστε να μπορέσει πραγματικά να μειώσει δραματικά τον αριθμό των λοιμώξεων από τον Covid-19».

Στη «φαρέτρα» των ειδικών λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μπορέσουν να ελέγξουν και να διαχειριστούν καλύτερα την πανδημία, είναι ο συστηματικός εργαστηριακός έλεγχος. «Πιστεύω να υπάρξει ένα οργανωμένο δίκτυο που να επιτρέψει να καταλάβουμε τον κίνδυνο και την πιθανότητα εξάπλωσης της επιδημίας, ώστε να πάρουμε έγκαιρα τα απαραίτητα μετρά και μέχρι εκεί που πρέπει να τα πάρουμε», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: 286 νέα κρούσματα στη χώρα, 163 στην Αττική - Στους 370 οι νεκροί, 63 διασωληνωμένοι (video)

Εστία κινδύνου οι γάμοι και βαφτίσεις

Αναφερόμενος στις εκκλησίες, ο κ. Τσακρής είπε ότι λειτουργίες, όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις, είναι πιθανές εστίες μετάδοσης του ιού και θα πρέπει να υπάρχει περιορισμός στα άτομα που μπορούν να παρευρεθούν: «Στις εκκλησίες, σε γάμους βαφτίσια είναι πιο επικίνδυνα. Μαζεύονται πολλά άτομα και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, να είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιες λειτουργίες».

Όσον αφορά στα πανηγύρια, ο καθηγητής μικροβιολογίας τόνισε ότι η απαγόρευσή τους θα συνεχιστεί μέχρι την ημερομηνία που έχει οριστεί, ενώ προς την αναβολή των πανηγυριών του Δεκαπενταύγουστου προσανατολίζεται η επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Κοτανίδου: Αναγκαία η επιβολή περισσότερων μέτρων

Η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star» για την ανησυχία της αύξησης των κρουσμάτων από τον κορονοϊό και την αναγκαιότητα επιβολής περισσότερων μέτρων προστασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων - Πώς εξαπατούσαν και έκλεβαν συνομήλικους μέσω instagram (video)

Όπως τόνισε, μάλιστα, η κ. Κοτανίδου «αν δούμε πως τα κρούσματα αυξηθούν τότε θα αναγκαστούμε όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος να επιβάλλουμε τη χρήση μάσκας. Αυτό το κάνουμε για προστατέψουμε τον κόσμο και όχι να τον δυσκολέψουμε. Πρέπει να το καταλάβουν αυτό». Για τα κρούσματα τόνισε πως για την ώρα φαίνεται πως είναι ελεγχόμενα και πως το ευχάριστο είναι πως δεν έχουν πολλές εισαγωγές στο νοσοκομείο».

Κορονοϊός: 52 νέα κρούσματα στη χώρα, 11 «εισαγόμενα» – Ένας νέος θάνατος

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη (28/07) από το υπουργείο Υγείας 52 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 είναι «εισαγόμενα» (από αυτά τα επτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4.279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

Έγινε γνωστός και ο νέος θάνατος (κατέληξε 63χρονος ιερέας στην Αλεξανδρούπολη), στους 203 οι νεκροί συνολικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οκτώ ασθενείς μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων

Όσον αφορά τον «χάρτη» των 52 νέων κρουσμάτων, αυτά «απλώνονται» σε εννιά περιοχές της χώρας. Η Αττική κατέχει ξανά τα πρωτεία με 14 κρούσματα από τα συνολικά 41 εγχώρια κρούσματα.

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με εννέα κρούσματα, ενώ ο κορονοϊός εντοπίστηκε σε επτά ακόμη περιοχές (σ.σ. Καβάλα, Αχαϊα, Λέσβο, Μαγνησία, Ημαθία, Χαλκιδική, Εύβοια). Πρόκειται για μεγάλη διασπορά που προκαλεί ανησυχία στις Αρχές.

Αναλυτικότερα:

– επτά (7) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– δεκατέσσερα (14) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,

– εννέα (9) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,

– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας,

– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας,

– τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας,

– δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής,

– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Εύβοιας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

«Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)

Δεδομένα έως 28 Ιουλίου 2020, ώρα 15:00

Σήμερα ανακοινώνουμε 52 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4279, εκ των οποίων το 54.5% αφορά άνδρες.

1195 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2139 (50.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 56 ετών. 2 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 127 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 203 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ο Μόσιαλος ζητά μάσκα σε όλους του κλειστούς χώρους και χωρίς εξαιρέσεις

Μετά και τα νέα δεδομένα, την… επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους, που ανακοίνωσε την Τρίτη (28/07), στην εβδομαδιαία ενημέρωση ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ζητάει ο Ηλίας Μόσιαλος.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος επικροτεί την επέκταση του μέτρου, ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον νέο κορονοϊό στους διεθνείς οργανισμούς, τονίζει ρητά και κατηγορηματικά πως το μέτρο πρέπει να επεκταθεί «σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα».

Υπενθυμίζεται ότι ήδη γίνεται μεγάλη συζήτηση για το ότι οι Εκκλησίες δεν περιλαμβάνονται στους χώρους όπου επανέρχεται η… υποχρέωση της μάσκας.

Ο Ηλίας Μόσιαλος έγραψε στο Facebook:

«Η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους είναι ένα θετικό μέτρο. Η εφαρμογή του μέτρου πρέπει, όμως, να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους ειδικά όταν δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και ανανέωση του αέρα με φρέσκο αέρα. Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις».

Τι έδειξαν τα νέα τεστ του σωφρονιστικού και της συζύγου του

Θετικά είναι, σύμφωνα με το «cretalive.gr», τα νέα από τα αποτέλεσμα του τεστ για τον νέο κορονοϊό, που υπεβλήθησαν εκ νέου ο σωφρονιστικός υπάλληλος των φυλακών Αλικαρνασσού και η σύζυγός του.

Υπενθυμίζεται ότι η γυναίκα του υπαλλήλου είχε βρεθεί θετική στο νέο ιό, σημαίνοντας συναγερμό στο σωφρονιστικό κατάστημα έως ότου βγει – ευτυχώς αρνητικό – το τεστ του εργαζόμενου.

Η σύζυγος του υπαλλήλου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεβλήθη σε νέο τεστ μοριακού ελέγχου το οποίο είναι αρνητικό.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.