31-10-2020

Μάσκες ακόμα και σε φούρνους ή κρεοπωλεία αν χρειαστεί (video)

Είναι αδύνατον να υπάρχει ένας ελεγκτής κι ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη, σημείωσε ο κ. Καραθανάσης

Ανοικτό κάθε ενδεχόμενο σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, ακόμα και να γίνει υποχρεωτική σε φούρνους, κρεοπωλεία και άλλα καταστήματα, άφησε σήμερα ο Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στο Open TV.

«Αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα θα το κάνουμε. Ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτηση, οι επιστήμονες παρακολουθούν και λαμβάνουν αποφάσεις. Τίποτα δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Επομένως, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποφασιστεί ότι θα φοράμε μάσκα και στα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα σε φούρνους, σε κρεοπωλεία ή μπορεί να φοράμε μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι κάτι το οποίο είναι συνεχώς στο τραπέζι», εξήγησε αρχικά ο υφυπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε λέγοντας:

«Σαφώς και βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο, άλλωστε κανείς δεν είπε ότι ο κορονοϊός έχει φύγει. Είμαστε εν μέσω της κρίσης και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό και να μην ξεχνάμε. Απλά έχουμε πάει πολύ καλά και είναι λες και πέρασε από πάνω μας ο κορονοϊός και τον έχουμε ξεχάσει. Δεν ισχύει όμως αυτό. Βλέπουμε ότι χώρες όπως η Σερβία πολύ γρήγορα ξανακύλησαν. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Γι’ αυτό και είπαμε ότι αυτά τα μέτρα τα οποία μπορούμε να λάβουμε είναι στο τραπέζι πάντα καθότι είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Και αν αποφασιστεί από τους ειδικούς ότι πρέπει να φοράμε μάσκα και σε άλλα καταστήματα, θα το κάνουμε».

Κλείνοντας και αναφερόμενος στο θέμα της προσωπικής ευθύνης στη χρήση μάσκας αλλά και τη γενικότερη εφαρμογή των μέτρων είπε ότι είναι αδύνατον να υπάρχει ένας ελεγκτής και ένας αστυνομικός για κάθε πολίτη. «Θα πρέπει, στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης, να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τους συμπολίτες μας».