25-10-2020

Λαζανάς για αύξηση κρουσμάτων: Πρέπει να γίνουμε Ιταλία και να έχουμε φορτηγά με νεκρούς;

Να χρησιμοποιούμε ΄πάντα πάνινες ή χειρουργικές μάσκες όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους συστήνει ο γνωστός λοιμωξιολόγος

Οι λοιμωξιολόγοι φωνάζουν, η κυβέρνηση παίρνει κάποια μέτρα, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται και η έλευση του δεύτερου κύματος κορονοϊού δείχνει αναπόφευκτο.

Σε ακόμα μία προσπάθεια επιστήμονα να αφυπνίσει τους πολίτες προκειμένου να αρχίσουν να προστατεύονται από μόνοι τους χωρίς να χρειάζεται να τους απειλεί το κράτος με πρόστιμα για να το πράξουν, ο γνωστός λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς αναρωτήθηκε ρητορικά στον ΣΚΑΙ το πρωί της Τρίτης «πρέπει να γίνουμε Ιταλία και να έχουμε φορτηγά με νεκρούς για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο ιός είναι εδώ;».

Ο κ. Λαζανάς εξήγησε αρχικά ότι «είμαστε σε μια επιδημία και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες και στο πλαίσιο αυτό είναι και η χρήση της μάσκας και των υπολοίπων μέτρων. Ο κόσμος δεν παίρνει τα μέτρα που έχει συστήσει η πολιτεία μετά από συζητήσεις με τους αντίστοιχους φορείς, του λοιμοξιωλόγους τον ΕΟΔΥ»

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι από τη στιγμή που δεν έρχεται το εμβόλιο και σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν πρόκειται να έρθει πριν το 2021, τα μέτρα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπήρχε σύσταση η μάσκα να χρησιμοποιείται στα σούπερ μάρκετ και είχε αρχίσει ο κόσμος να χαλαρώνει με αυτό και μόλις πήγε να γίνει πιθανή επιβολή προστίμου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρή μία 23χρονη στην Αμαλιάδα – Τραυματίστηκε ο οδηγός της μηχανής

«Αυτό που δεν συμφωνώ με την κοινωνία είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένας από πίσω και να κόβει χαρτάκια και κλήσεις για να συμμορφωνόμαστε. Από μόνοι μας πρέπει να αυτοπεριοριστουμέ». 

Ο κ. Λάζανάς επισήμανε πως ο ιός κυκλοφορεί και μεταδίδεται εύκολα όταν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα και παρατήρησε ότι το παράδοξο το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι ηλικιωμένοι προστατεύονται σε αντίθεση με τους νεότερους ηλικιακά που έχουν χαλαρώσει.

Εξήγησε μάλιστα ότι αν και οι νέοι είναι ανθεκτικότεροι στον ιό, όσο αυξάνονται τα κρούσματα στις μικρές ηλικιακά ομάδα, τόσο πιο εύκολα θα αυξηθούν συνολικά χωρίς να το καταλάβουμε.

Κλείνοντας, υποστήριξε ότι η μάσκα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κόρον σε κλειστούς χώρους διότι τα σταγονίδια μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και σε δύο διαδρόμους. Όσο για το ποια μάσκα προστατεύει, είπε ότι πρέπει να προτιμάμε είτε πάνινη είτε χειρουργική.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, μέτρα για να αποφύγει lockdown η Αττική (video)

Πηγή: skai.gr