19-05-2021

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Κορινθία: Νέα εκκένωση οικισμού – Ενεργοποιείται ο Copernicus (video)

Για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς - Εκκενώθηκαν οικισμοί, τραυματίστηκε πυροσβέστης

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στην Κορινθία, που ξεκίνησε την Τετάρτη (22/07) από τις Κεχριές και τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης. Εκκενώθηκε νέος οικισμός, το Ρητό Κορινθίας. Ενεργοποιείται ο Copernicus για τη δορυφορική παρακολούθηση της φωτιάς.

Η φωτιά σκαρφάλωσε το βουνό, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με πολλές διάσπαρτες ενεργές εστίες, με αποτέλεσμα να δοθεί το μεσημέρι εντολή εκκένωσης για τη Δράσσα και το ράντζο – κατασκήνωση «The Ranch» στο Σοφικό. Τραυματίστηκε πυροσβέστης.

Αναλυτικά, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για τη διαχείριση του έργου τους.

Νέα εκκένωση χωριού

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Κορινθία με τη φωτιά που ξεκίνησε από τις Κεχριές να παραμένει σε έξαρση και να συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Έτσι, το απόγευμα της Πέμπτης (23/07) δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ακόμη ένας οικισμός στην Κορινθία, το Ρυτό.

Εκκενώθηκαν οικισμός και κατασκήνωση

Νωρίτερα, στην εκκένωση κατασκήνωσης στην περιοχή Σοφικό και της κοινότητας Ντράσσα προχώρησαν, για προληπτικούς λόγους, οι Αρχές στην Κορινθία, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορινθίων, Βασίλης Νανόπουλος, διότι, όπως εξήγησε, «η κατάσταση με τη φωτιά είναι πάρα πολύ δύσκολη».

Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, «έχω ήδη ζητήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να κηρύξουν τον δήμο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης». Επίσης, όπως είπε ο Βασίλης Νανόπουλος, «παρότι επιχειρεί στην περιοχή σχεδόν το σύνολο των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η κατάσταση δεν ελέγχεται».

Πολλές διάσπαρτες εστίες με συνεχείς αναζωπυρώσεις

Ένας ακόμη οικισμός, αυτός της Ντράσσας, εκκενώθηκε, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής, εξαιτίας της πυρκαγιάς στις Κεχριές Κορινθίας, που είναι σε εξέλιξη για δεύτερη ημέρα. Παράλληλα, με πρωτοβουλία των υπευθύνων κατασκήνωσης στο Σοφικό απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά από το σημείο.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτός από τις φλόγες έχουν να αντιμετωπίσουν και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν από το μεσημέρι στην ευρύτερη περιοχή. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, οι οποίες αναζωπυρώνονται συνεχώς, γεγονός που δυσκολεύει περισσότερο τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 268 πυροσβέστες με 61 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ, ενώ από αέρος επιχειρούν επτά ελικόπτερα συνολικά, καθώς και τρία αεροσκάφη.

Τραυματίστηκε στο κεφάλι πυροσβέστης

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το «korinthostv», ένας πυροσβέστης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου, τραυματισμένος στο κεφάλι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (22/07) στον οικισμό Αθίκια κάηκαν σπίτια, ενώ δύσκολη ήταν η νύχτα. Την Τετάρτη (22/07) εκκενώθηκαν έξι οικισμοί. Το πρωί της Πέμπτης (23/07) η κατάσταση έδειχνε, πάντως, καλύτερη.

πυρκαγιά Κορινθία Σοφικό

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ