14-05-2021

Ο Ακάθιστος Ύμνος θα ψαλλεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αλεξανδρούπολης για την Αγιά Σοφιά

Μητροπολίτες Θράκης: Υβρη για όλους τους Χριστιανούς η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Συμμετέχουσα στην θλίψη του ορθοδόξου χριστιανικού κόσμου για τη μετατροπή του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη», θα ψαλλεί την Παρασκευή (24/07) στις 6.30 το απόγευμα, στον Μητροπολιτικό Ναό, ο Ακάθιστος Ύμνος, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Την ίδια ημέρα θα ακουστεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή από ιμάμη, με τον ναό να έχει μετατραπεί σε τζαμί 

Εν τω μεταξύ, σε κοινή δήλωση, για τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε ενεργό τέμενος, με τη… βούλα του τουρκικού ΣτΕ, προχώρησαν οι τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης. Μεταξύ άλλων στη δήλωση αναφέρεται ότι η εν λόγω απόφαση «αποτελεί ύβρη και πρόκληση κατά των Χριστιανών σ’ ολόκληρο τον κόσμο…Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση η Ελλάδα, ως Ευρωπαϊκή χώρα δικαίου, χωρίς να υποχωρεί στα εθνικά δικαιώματά της, οφείλει να συνεχίσει να δίνει μαθήματα δημοκρατίας.

Η Θράκη είναι το υπόδειγμα ενός τόπου πρότυπο και παραδείγματος προς μίμηση. Η ειρηνική συνύπαρξη πληθυσμών με διαφορετική θρησκεία και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας είναι κατακτήσεις που δεν αμφισβητούνται, αλλά και δεν πρέπει να υπονομευτούν.

Εξάλλου, η ευαγγελική αγάπη είναι το σημαντικότερο διαχρονικό και πανανθρώπινο χριστιανικό μήνυμα. Αυτήν θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα να κηρύσσουμε στη Θράκη, τόσο με λόγια όσο και με έργα. Και με αυτήν θα εξακολουθήσουμε να πορευόμαστε».

Τέλος, οι Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, καταδικάζουν την απόφαση και καλούν «όλο τον χριστιανικό και πολιτισμένο κόσμο ν’ αντιδράσει με κάθε πρόσφορο τρόπο για την αποκατάσταση του μνημείου και την απόδοσή του στην ορθή χρήση του».

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ