26-10-2020

Κορονοϊός: Προβληματίζουν τα εισαγόμενα κρούσματα – Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ

Τα εισαγόμενα κρούσματα καθώς και η έντονη χαλαρότητα στο εσωτερικό της χώρας οδηγούν στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ

Την ένταση της επιδημίας στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μαρτυρούν, εκτός από τα κρούσματα της ημερήσιας επιδημιολογικής έκθεσης που ανακοινώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα στοιχεία των νοσοκομείων αναφοράς κορονοϊού για τις εισαγωγές ασθενών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο «Σωτηρία» νοσηλεύονται πλέον 19 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 5 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο «Σωτηρία» στο τέλος Ιουνίου νοσηλεύονταν 9 ασθενείς, εκ των οποίων οι 5 στη ΜΕΘ.

Άλλοι 13 ασθενείς βρίσκονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη – οι 11 στην κλινική Covid-19.

Oι συρροές κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη ανέρχονται σε δεκάδες -στην Αττική αγγίζουν την εκατοντάδα- και δείχνουν μια ελεγχόμενη μεν, δυναμική δε πορεία του κορονοϊού.

Στην Αττική οι εισαγωγές ασθενών γίνονται με συνεχή ρυθμό και στον Ευαγγελισμό και στο Θριάσιο όπου νοσηλεύονται 11 και 4 ασθενείς αντιστοίχως. Θετικό βεβαίως είναι το γεγονός ότι τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής είναι «ελεύθερα κορωνοϊού» – μεταξύ άλλων το Αττικόν, η Αγία Βαρβάρα, το ΝΙΜΤΣ, η Παμμακάριστος που είχαν σηκώσει μεγάλος βάρος της νοσηλείας των ασθενών που προσβάλλονταν από κορωνοϊό και νοσούσαν.

Εκτός από το ΑΧΕΠΑ άλλοι 5 ασθενείς νοσηλεύονται στο «Παπανικολάου» και στο Ιπποκράτειο.

Τον μερικό έλεγχο της επιδημίας στην Καστοριά και στην Ξάνθη δείχνουν οι νοσηλείες στα νοσοκομεία Μποδοσάκειο Πτολεμαϊδας και Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούποπλης όπου βρίσκονται 7 και 11 ασθενείς αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κλήρωση τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

Επτά ασθενείς νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων και άλλοι 2 σε εκείνο της Λάρισας. Τρεις ασθενείς είναι στο Πανεπιστημιακό Πάτρας και 1 σε εκείνο του Ηρακλείου, στην Κρήτη. Τέλος, 2 ασθενείς νοσηλεύονται στο Βοστάνειο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Υποχρεωτική από σήμερα η μάσκα σε σούπερ μάρκετ

Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα Σάββατο (18/7) , κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, τόσο για εργαζομένους όσο και για καταναλωτές.

Αυτό γνωστοποίησε χθες με ανάρτησή του στο Twitter, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Εφαρμόζοντας την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του COVID-19, εκδίδεται ΚΥΑ με την οποία καθίσταται από αύριο, υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ από τους εργαζομένους & καταναλωτές» ανέφερε η ανάρτηση του κ. Σταμπουλίδη.

Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη και μπροστά στον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση, οι λοιμωξιολόγοι πίεζαν το τελευταίο διάστημα να γίνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε κλειστούς χώρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Νέα αντι-Navtex από την Ελλάδα ως απάντηση στην παράνομη τουρκική navtex (video)