27-10-2020

Φόβοι για εργασιακό Μεσαίωνα – Ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί στην αγορά

Αβέβαιο το εργασιακό μέλλον για εκατομμύρια εργαζόμενους

Η περίοδος προστασίας για όσους είχαν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ως το τέλος Μαΐου, αποτελεί πια παρελθόν με αποτέλεσμα να επικρατεί έντονη ανησυχία στην αγορά εργασίας. Εκατομμύρια είναι οι εργαζόμενοι που εκτιμούν ότι ο κορονοϊός μας βάζει σε δύσβατα μονοπάτια κάνοντας λόγο για κύμα απολύσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, ο Ιούλιος φαίνεται ότι θα είναι μήνας απολύσεων και όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος ΓΣΕΕ «εκατοντάδες χιλιάδες αναμένεται να διαβούν το κατώφλι της ανεργίας, αφού λήγει η προστασία που είχαν εξαιτίας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας». Οι εργαζόμενοι βλέπουν το εργασιακό τους μέλλον αβέβαιο, καθώς στην αγορά εργασίας κυριαρχούν ελαστικές μορφές απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο το 40,67% των νέων προσλήψεων αφορούσε μερική απασχόληση και το 9,49% εκ περιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των νέων προσλήψεων έγινε με συμβάσεις-«λάστιχο». Την ίδια στιγμή παραμένει σταθερή και η άρνηση των επιχειρήσεων να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα «Συν-εργασία». Αν και έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορονοϊού, διστάζουν να βάλουν σε καθεστώς μειωμένου ωραρίου τους εργαζομένους τους.

Σε έναν μήνα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-εργασία» μόλις 5.600 επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που μπήκαν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ανήλθε σε περίπου 52.000 άτομα. Προκειμένου να κάνει πιο ελκυστικό το πρόγραμμα στις επιχειρήσεις, το υπουργείο Εργασίας έχει παρατείνει την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών έως τις 15 Οκτωβρίου και όχι ως τις 31 Ιουλίου, όπως ίσχυε με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Παγώνη για κορονοϊό: Σε οριακό σημείο το σύστημα Υγείας - Πλήρες το 75% των ΜΕΘ στην Αττική (video)

Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο το ρεπορτάζ του Open

Πηγή βίντεο: ethnos.gr