31-10-2020

«Το δεύτερο κύμα κορονοϊού πιθανόν σοβαρότερο από το πρώτο» – Αυξήθηκαν τα τεστ (video)

Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ίσως θα είναι ακόμη μεγαλύτερο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτακόπουλος στον Ant1, τονίζοντας πως πρέπει να συνεχιστεί η συλλογική προσπάθεια στην μάχη απέναντι στην πανδημία.

«Το ενδεχόμενο δεύτερου κύματος είναι υπαρκτό… Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε και πως θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να αποφύγουμε τα χειρότερα» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχουν κάποιοι σπινθήρες ανά την επικράτεια, τους οποίους πρέπει να κατασβέσουμε».

Αναφορικά με τα «εισαγόμενα» κρούσματα ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δήλωσε: «Οι έλεγχοι γίνονται με έναν αλγόριθμο, δεν γίνονται τυχαία. Ελέγχονται περισσότερο οι ταξιδιώτες που αποτελούν υψηλής πιθανότητας κρούσματα. Οι υπόλοιποι είναι χαμηλής πιθανότητας, όχι μηδενικής.».

Σχολιάζοντας τον εφησυχασμό των Ελλήνων και τη χαλάρωση των μέτρων ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι: «Είναι ο μεσογειακός ενθουσιασμός, σε συνδυασμό με την κόπωση των μέτρων. Ο ιός είναι εδώ και μπορεί να προκαλέσει καταστροφές αν δεν ακολουθήσουμε τις συστάσεις. Σημαντική η χρήση μάσκας για τον περιορισμό της πανδημίας».

Αύξηση 40% στα μοριακά τεστ το τελευταίο 24ωρο

Σημαντική είναι η αύξηση στα μοριακά τεστ που γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας. Σύμφωνα με το Open, παρουσιάζεται αύξηση 30% έως 40% στα τεστ που έγιναν το διάστημα από 15 έως το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου, μέσα σε κάτι παραπάνω από 24 ώρες δηλαδή). Πιο συγκεκριμένα, στο διάστημα από 15 έως 16 Ιουλίου (το μεσημέρι), έγιναν 13.491 τεστ στα αεροδρόμια, 2.054 τεστ στον Προμαχώνα και 847 τεστ στο λιμάνι της Πάτρας.

Για εντατικοποίηση των ελέγχων έκανε λόγο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στο Star, είπε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι μεν πηγή ανησυχίας, αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εφησυχασμός στο εσωτερικό, καθώς το πρόβλημα παρατηρείται σε σημεία όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

35 νέα κρούματα, τα 18 «εισαγόμενα»

Τριάντα πέντε νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον ιό που δημοσίευσε σήμερα Πέμπτη 16 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ.

Από τα 35 κρούσματα, τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας, πέντε είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 10 κρούσματα βρέθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Δράμας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας και 1 στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.