08-05-2021

Κορονοϊός: Συναγερμός σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα – Ο ιός «χτύπησε» τις μικρές ηλικίες

Σε πλήρη επαγρύπνηση βρίσκεται ο υγειονομικός μηχανισμός της χώρας

Όπως σας έχουμε ενημερώσει από το μεσημέρι της Κυριακής (12/7) 9 ορφανά κρούσματα εντοπίστηκαν σε Κοζάνη και Καστοριά ενώ βρέθηκε θετική και μία ανήλικη σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής.

Τα ορφανά κρούσματα της Κοζάνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια. Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός τον κορονοϊό. Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος». Τρεις ασθενείς εξ αυτών νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό και παρακολούθηση. Μεταξύ των εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, τα δύο είναι εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με θετικό κρούσμα. «Τα συγκεκριμένα περιστατικά χαρακτηρίζονται ως ορφανά», τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.

Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, που έχει ορισθεί ως νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, νοσηλεύονται συνολικά επτά περιστατικά covid 19. Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι «θα δούμε τις προσεχείς ημέρες, μέσω των ιχνηλατήσεων που κάνουμε, τι διαστάσεις θα λάβει η στιγμιαία αύξηση των ορφανών κρουσμάτων κορονοϊού».

Πονοκέφαλος τα πανηγύρια

Εν τω μεταξύ επιπλέον πονοκέφαλο για τους ειδικούς εξακολουθούν να αποτελούν τα πανηγύρια με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση και τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα να δηλώνουν ότι εξετάζεται η απαγόρευσή τους αν δεν διασφαλίζεται η τήρηση των μέτρων.

Κρούσμα σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Έντονη ανησυχία προκαλεί η ανίχνευση κρούσματος κορονοϊού σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής όπου διαμένει μεγάλος αριθμός ανήλικων παιδιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας thestival.gr, ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο πρωτοπήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου, ήτοι την περασμένη Κυριακή, ανέβασε δέκατα έπειτα από τέσσερις μέρες.

Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης έκριναν αμέσως το περιστατικό ως ύποπτο και το παιδί τέθηκε σε 24ωρη παρακολούθηση.

Ο πυρετός δεν έπεσε με αποτέλεσμα να κληθούν οι γονείς στους οποίους ζητήθηκε αρνητικό τεστ προκειμένου το παιδί να επιστρέψει στην κατασκήνωση.

Το τεστ στο οποίο υποβλήθηκε το κορίτσι στο νοσοκομείο της Βέροιας βγήκε θετικό. Οι γονείς ενημέρωσαν την κατασκήνωση και οι υπεύθυνοι με τη σειρά τους τον ΕΟΔΥ που ζήτησε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή με την ανήλικη.

Σήμερα, Κυριακή (12/7) , όσα παιδιά ήρθαν σε επαφή όλες αυτές τις μέρες με το συγκεκριμένο κορίτσι, έφυγαν από την κατασκήνωση με τους γονείς τους προκειμένου να υποβληθούν με τη σειρά τους στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η ανακοίνωση της κατασκήνωσης:

Για να ενημερώσει και να καθησυχάσει του υπόλοιπους γονείς η διοίκηση της κατασκήνωσης προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αργά χθες το βράδυ μας γνωστοποιήθηκε από το νοσοκομείο της Βέροιας ότι βρέθηκε θετικό κρούσμα covid-19 σε 15χρονο παιδί που φιλοξενήθηκε στην κατασκήνωσή μας το διάστημα.

Αμέσως επικοινωνήσαμε με τον ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τις συστάσεις του απομονώσαμε τα παιδιά που βρισκόντουσαν στο ίδιο σπιτάκι. Κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς τους απομακρύνθηκαν προληπτικά από τον χώρο της κατασκήνωσης.

Το παιδί ήρθε στην κατασκήνωσή μας στις 5 Ιουλίου. Στις 9 Ιουλίου ανέβασε δέκατα και μεταφέρθηκε στο ιατρείο μας σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Παρακολουθήθηκε για 24 ώρες, ενημερώθηκαν οι γονείς του και στις 10 Ιουλίου απομακρύνθηκε από την κατασκήνωση ώστε να προβεί στις απαραίτητες εξετάσεις.

Άμεσα εφαρμόστηκαν όλα τα μέτρα για την ασφάλεια των κατασκηνωτών και του προσωπικού μας.

Θησαυρός της κατασκήνωσης είναι οι άνθρωποι και τα παιδιά της. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη. Ευχόμαστε να την επιστρέψουμε με χαμόγελα και ένα αξέχαστο καλοκαίρι.».

Κι άλλα παιδιά θετικά στον ιό

Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από το κορίτσι σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική, θετικά διαγνώστηκαν αλλά τρία ανήλικα παιδιά Ρομά από τη Βέροια. Τα δυο νοσηλεύονται καλά στην υγεία τους στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, ενώ το τρίτο παραμένει σε περιορισμό στο σπίτι του. Τέλος δυο ενήλικες από την πρωτεύουσα της Ημαθίας νοσηλεύονται θετικοί στον κορονοϊό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ