03-08-2020

Νέο σύστημα διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ – Πώς λειτουργεί

Mε τη βοήθεια αλγορίθμου θα προκύπτει ποιοι από τους τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό

Ενώ καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται στις εισόδους της χώρας, ο ΕΟΔΥ παρουσίασε σήμερα Πέμπτη 9 Ιουλίου ένα προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα που θα διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ταχύτητα τα στοιχεία από τους ελέγχους για κορονοϊό όσων μπαίνουν στη χώρα.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος μειώνει κατά πολύ το χρόνο ελέγχου των τουριστών στα σύνορα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρότυπο για όλη την Ευρώπη στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων από COVID-19, καθώς βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με το νέο σύστημα καταγραφής, ο Οργανισμός θα μπορεί να γνωρίζει άμεσα τι γίνεται στις πύλες εισόδου της χώρα, αλλά και στοιχεία από την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.

Πώς λειτουργεί

Οι εργαζόμενοι στις ΚΟΜΥ θα χρησιμοποιούν τάμπλετς με τα οποία θα μπορούν να κάνουν θερμομέτρηση, αλλά και να σκανάρουν έναν ειδικό κωδικό του εντύπου που πρέπει να συμπληρώσουν όλοι οι τουρίστες πριν μπουν στην Ελλάδα (PLF – Passenger Locator Form). Το νέο σύστημα εγγυάται γρήγορη ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των ταξιδιωτών, χωρίς πιθανά λάθη.

Ένα επιπλέον στοιχείο που θα βοηθήσει στον εντοπισμό πιθανού κρούσματος ανάμεσα στους ταξιδιώτες είναι το γεγονός ότι με τη βοήθεια αλγορίθμου θα προκύπτει ποιοι από τους τουρίστες θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ για κορονοϊό. Η δειγματοληψία θα γίνεται με χρήση barcode. Ο νοσηλευτής λαμβάνει το επίχρισμα για το τεστ και στη συνέχεια σκανάρει το barcode το οποίο κολλάει στο κιτ μεταφοράς του επιχρίσματος. Εκτιμάται ότι με το νέο πρόγραμμα, ο χρόνος της διαδικασίας του τεστ θα μειωθεί στο ένα λεπτό από τα περίπου πέντε λεπτά που διαρκεί σήμερα.

Αν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο προκύψει κάποιος θετικός, το λογισμικό θα ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο μητρώο ασθενών με COVID-19.

Εκπαίδευση των εργαζομένων στις ΚΟΜΥ, στο νέο σύστημα, γίνεται ήδη στην Αθήνα και αναμένεται να ξεκινήσει το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και εν συνέχεια σε Πάτρα και Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 210 ΚΟΜΥ, έχουν πραγματοποιήσει 75.000 τεστ. Στόχος είναι να λειτουργήσουν συνολικά 500 Κινητές Ομάδες Υγείας.

Το καινοτόμο σύστημα παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, στην αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ, όπου νοσηλευτές των ΚΟΜΥ εκπαιδεύονται στη νέα διαδικασία, μαζί με τον Γιώργο Πλαβούκο, CEO της αναδόχου εταιρείας «MainSys» που έχει αναπτύξει το σύστημα με χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ.

Σχέδιο για τη διαχείριση κρουσμάτων στα νοσοκομεία

Ενώ έχει σημάνει συναγερμός στη χώρα λόγω της αύξησης των «εισαγόμενων» κρουσμάτων ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έστειλε με κατεπείγουσα επιστολή προς όλους τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τα Εργαστήρια και τους Πανελλήνιους Ιατρικούς Συλλόγους Οδηγία για τη Διαχείριση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και για τη μεταφορά αυτών σε χώρους φιλοξενίας.

Σύμφωνα με αυτήν σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος το Εργαστήριο ενημερώνει πάραυτα τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει:

  1. Τον ασθενή σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δηλώσει στο passenger Locator Form (PLF)
  2. Τον ιατρό του Ξενοδοχείου ή τον συμβεβλημένο Ιατρό του τουριστικού καταλύματος όταν πρόκειται για μικρότερες μονάδες
  3. Την πληρέστερη Υγειονομική Μονάδα του ΕΣΥ (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας)
  4. Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ στους τηελφωνικούς αριθμούς 213214 3253, 213 214 3172 και 210 7714470.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.