07-08-2020

Νέες μέθοδοι καλλιέργειας στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς: Καρπούζια μεγαλώνουν… ακούγοντας Μότσαρτ και Μπετόβεν

Τα μυστικά του καλού καρπουζιού από τον αντιπρόεδρο των Αγροτοκαταναλωτών Ελλάδος

Καρπούζια που ωριμάζουν… ακούγοντας Μότσαρτ και Μπετόβεν; Κι όμως, είναι πραγματικότητα στο Νέο Αγιονέρι Κιλκίς, όπου ένας παραγωγός “ξαναγράφει” το σενάριο του ντοκιμαντέρ “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες” που είχε βραβευτεί από την Διεθνή Ένωση Κριτικών στη Θεσσαλονίκη.

Τα καρπούζια του που ακούν… κλασική μουσική παίρνουν αυτές τις μέρες το δρόμο για τις αγορές και τα μανάβικα έχοντας -όπως ο ίδιος λέει- μια …νότα γλυκύτερη από τα άλλα στο τραπέζι.

Ο κ Παναγιώτης Γιλτίδης παραγωγός και αντιπρόεδρος των Αγροτοκαταναλωτών Ελλάδος είναι ένας από τους χιλιάδες φρουτοπαραγωγούς της χώρας, ακολουθεί τις καλλιεργητικές πρακτικές αλλά στα καρπούζια που καλλιεργεί χρησιμοποιεί μια ξεχωριστή μέθοδο με σούπερ ενισχυτικό τις… κουβέντες και την κλασική μουσική.

Όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο κ. Γιλτίδης φέτος φύτεψε στις 17 Μαρτίου και την ίδια εβδομάδα χιόνισε, με αποτέλεσμα τα φυτά να πάθουν «σοκ» λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και να αργήσει κατά μια εβδομάδα η ωρίμανσή τους. Ο ίδιος ωστόσο, δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να βάζει το ραδιόφωνο να παίζει και να καλλιεργεί με… μουσική επένδυση.

«Όταν γίνεσαι ένα με τη φύση, αυτή ανταποκρίνεται. Το καρπούζι σου …μιλάει, όσο παράξενο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους ανθρώπους, εγώ το ζω εδώ και χρόνια και το νιώθω κάθε μέρα», λέει στο “Πρακτορείο FM” ο παραγωγός και τονίζει ότι τραγουδάει στα καρπούζια του.

«Όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνήθως …προτιμούμε την κλασική μουσική, που επηρεάζει θετικά τα φυτά» λέει χαρακτηριστικά.

Με ή χωρίς κουκούτσια, όπως λέει ο κ. Γιλτίδης, όλα τα καρπούζια έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Δηλώνει πως πρόκειται για τον… βασιλιά του καλοκαιριού, που όχι μόνο είναι πλούσιος σε βιταμίνες, αλλά σηκώνει και μεγάλο βάρος στον οικονομικό τομέα.

Ο ίδιος νιώθει κάτι σαν… γητευτής των καρπουζιών και ξέρει σχεδόν όλα τα μυστικά τους. «Όταν κόβει το καρπούζι ο παραγωγός μέσα από το χωράφι, μπορεί κατά 99% να καταλάβει από το κοτσάνι αν είναι έτοιμο ή όχι. Βέβαια υπάρχει ο κρυστάλλινος χτύπος που ακούγεται αν το χτυπήσεις, αλλά ο ασφαλέστερος τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι νόστιμο, είναι όταν βγάζει κάτι σαν μέλι στο κοτσάνι, που σημαίνει ότι θα είναι και…γλυκό σαν μέλι!», λέει ο κ. Γιλτίδης.

Το καρπούζι είναι ένα φρούτο που μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Χρειάζεται ζέστη κι αν κάποιος αφουγκραστεί, μπορεί να ακούσει ακόμη και τον ήχο από το μεγάλωμά του, που μοιάζει με βήματα. Η Λεκάνη, το Νέο Αγιονέρι Κιλκίς και ο Καστανάς Θεσσαλονίκης είναι από τις περιοχές στη Βόρεια Ελλαδα με την μεγάλη παραγωγή καρπουζιών.

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.